Η απόφαση για το Αφγανιστάν θα κρίνει την προεδρία Ομπάμα

Βενσάν Μισλό, Συνέντευξη στην Ελένη Τσερεζόλε, Κυριακάτικη Αυγή, Δημοσιευμένο: 2009-11-22

Καθηγητής και συγγραφέας εξειδικευμένος στις ΗΠΑ, ο Βενσάν Μισλό, διδάσκει σήμερα στο Πανεπιστήμιο της Λυών Πολιτικές Επιστήμες και Ιστορία. Μιλώντας στην "Κ.Α.", με αφορμή το ταξίδι Ομπάμα στην Κίνα, εξηγεί το πώς η αναμενόμενη απόφαση του Αμερικανού προέδρου για το Αφγανιστάν θα σημαδέψει όλη την προεδρία του. Όπως συνέβη με τον πόλεμο του Βιετνάμ και τον Λίντον Τζόνσον.

’AfPak’ ή το δύσκολο κι αιματηρό παζλ για τις ΗΠΑ...

Ελένη Τσερεζόλε, Κυριακάτικη Αυγή, Δημοσιευμένο: 2009-11-01

Αφγανιστάν και Πακιστάν βρίσκονται σε πλήρη, πολεμικό αναβρασμό με τις επιθέσεις των Πακιστανών Ταλιμπάν να "υποδέχονται" την Τρίτη τη Χίλαρι Κλίντον... Και τούτο ενώ το πρώτο πορεύεται (εν μέσω επιθέσεων και απειλών των Ταλιμπάν) προς τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 7 Νοεμβρίου - μια επιλογή που "επιβλήθηκε" κατά κάποιο τρόπο στον απερχόμενο πρόεδρο κι εκ νέου υποψήφιο Χαμίντ Καρζάι.

Σε τροχιά σύγκρουσης ΗΠΑ - Ισραήλ

Ελένη Τσερεζόλε, Αυγή της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2009-07-26

"Δεν αποδεχόμαστε οι Εβραίοι να μην έχουν το δικαίωμα να ζουν και να κτίζουν οπουδήποτε στην Ανατολική Ιερουσαλήμ. Τέτοιου είδους περιορισμοί είναι απαράδεκτοι. Η ενωμένη Ιερουσαλήμ είναι η πρωτεύουσα του εβραϊκού λαού και του κράτους του Ισραήλ, στην οποία η κυριαρχία μας δεν πρέπει να αμφισβητείται".

Τάδε έφη ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου αναφερόμενος στις "συστάσεις" της αμερικανικής κυβέρνησης να βάλει τέλος στη συνέχιση των εβραϊκών οικισμών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Ο πόλεμος αυτός δεν κερδίζεται...

Ελένη Τσερεζόλε, Αυγή της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2008-10-12

"Βαίνει επιδεινούμενη" η κατάσταση στο Αφγανιστάν παρά την απόφαση των ΗΠΑ να στείλουν επιπλέον δυνάμεις στη χώρα αυτή. Και αυτό δεν το λέει κάποια Μη Κυβερνητική Οργάνωση αλλά η ετήσια έκθεση 16 υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ (National Intelligence Estimate, NIE), η οποία εκτιμά ότι υφίστανται σοβαρές αμφιβολίες για τις δυνατότητες της αμερικανικής κυβέρνησης να κάμψει την εξάπλωση της επιρροής των Ταλιμπάν.

«Τα 5 τρισ. δολάρια του Ιράκ οδήγησαν στην ύφεση»

Τζόζεφ Στίγκλιτς, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, GLOBAL VIEWPOINT, Δημοσιευμένο: 2008-03-07

ΤΖΟΖΕΦ ΣΤΙΓΚΛΙΤΣ Ο νομπελίστας οικονομολόγος αποκαθηλώνει ένα προς ένα τα «επιχειρήματα» για τον πλέον ιδιωτικοποιημένο πόλεμο στην παγκόσμια ιστορία, που χρηματοδοτήθηκε αποκλειστικά από ελλείμματα

Η μονομέρεια στις διεθνείς σχέσεις και ο ρόλος του διεθνούς δικαίου

Αντώνης Μπρεδήμας, Αυγή της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2008-01-06

Το 2007 φεύγει αφήνοντας πίσω του περισσότερα προβλήματα και μελανά σημεία παρά θετικές εξελίξεις. Στα αρνητικά συγκαταλέγεται η χρήση (Λίβανος) ή η απειλή (Ιράν-Ιράκ) χρήσης βίας, το βάλτωμα των διεθνών εμπορικών διαπραγματεύσεων (Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου), οι συνεχιζόμενες μαζικές και συστηματικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανά τον κόσμο,

Γράμμα από την Αμερική για τον πόλεμο στο Ιράκ

Διονύσης Γουσέτης, Αυγή, Δημοσιευμένο: 2007-04-27

Δυο βδομάδες που βρέθηκα στην Αμερική, είχα την ευκαιρία να διαβάσω, να ακούσω, να μιλήσω για θέματα που υποπτεύομαι ότι ενδιαφέρουν τον αναγνώστη. Πρόκειται για θέματα, της καθημερινότητας τα περισσότερα, που φανερώνουν μιαν αντιμετώπιση διαφορετική από τη δική μας.

Το Ιράν, οι ΗΠΑ και η Ευρώπη

Joschka Fischer, Project Syndicate, Το Βήμα, Δημοσιευμένο: 2007-03-01

Η αμερικανική πρωτεύουσα βρίσκεται εκ νέου σε πυρετό πολεμικών συζητήσεων, με αντικείμενο όχι μόνο την πρόσφατη «στρατηγική νίκης» για το Ιράκ αλλά και ένα στρατιωτικό χτύπημα κατά του Ιράν. Οι φήμες γίνονται όλο και πιο έντονες όσο χάνεται κάθε ίχνος λογικής από τις ενέργειες της κυβέρνησης Mπους.

Ο Σαντάμ έπρεπε να δικαστεί μόνο από διεθνές δικαστήριο

Χρήστος Ροζάκης, Συνέντευξη στη Γιάννα Παπαδάκου, Κυρ. Ελευθεροτυπία, Δημοσιευμένο: 2007-01-07

Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καθηγητής Χρήστος Ροζάκης, παρεμβαίνει, πρώτη φορά, στο θέμα του απαγχονισμού του Σαντάμ Χουσέιν και τις σκηνές που βιώσαμε λίγες ώρες πριν εκπνεύσει το 2006.

Ποιος είπε "εμφύλιος πόλεμος";

Τζόναθαν Άλτερ, Newsweek, ppol.gr, Δημοσιευμένο: 2006-12-12

Για να παραφράσουμε τη φημισμένη ομιλία του Αβραάμ Λίνκολν (Abraham Lincoln) στο Γκέτισμπεργκ, καταμεσής στον πόλεμο της απόσχισης του νότου, έχουμε εμπλακεί σήμερα σε έναν ιστορικό εμφύλιο πόλεμο που θα κρίνει την βιωσιμότητα αυτού του έθνους (του Ιράκ) και πολλών ακόμα (στη Μέση Ανατολή).

Ένας Kόσμος εκτός ελέγχου

H παταγώδης αποτυχία της πολιτικής των Aμερικανών

Γιάννης Βούλγαρης, Τα Νέα, Δημοσιευμένο: 2006-07-22

AN ΔEN YΠHPXAN ΟI ΣKHNEΣ THΣ ΠΟΛEMIKHΣ ΦPIKHΣ KAI Ο ΠΟNΟΣ TΩN ANΘPΩΠΩN, ΘA MΠΟPΟYΣE KANEIΣ ΩΣ KAI NA ΔIAΣKEΔAΣEI ENΘYMΟYMENΟΣ TIΣ EΞAΓΓEΛIEΣ TΟY ΠPΟEΔPΟY MΠΟYΣ ΓIA TH NEA EΠΟXH THΣ EIPHNHΣ KAI TΟY EKΔHMΟKPATIΣMΟY ΠΟY ΘA ANΟIΓE ΣTH MEΣH ANATΟΛH META THN EΠEMBAΣH ΣTΟ IPAK

Αθλιότητες με τους Πακιστανούς

Μιχάλης Παπαγιαννάκης, Κυρ. Ελευθεροτυπία, Δημοσιευμένο: 2006-07-09

Ολο και πιο συχνά διατυπώνεται η γενική θέση ότι στη σημερινή φάση των διεθνών εξελίξεων «όλα αλλάζουν». Συνήθως όμως μένουμε στη διατύπωση και όταν εμφανιστούν τα «νέα» φαινόμενα ή τα παλιά με νέα δυναμική, αντιδρούμε με παλιά ανακλαστικά και περιοριζόμαστε στην αποκάλυψη ή την καταγγελία μένοντας μάλλον αμήχανοι ως προς το «διά ταύτα» στις σύγχρονες συνθήκες.
Σύνολο αποτελεσμάτων αναζήτησης: 32
×
×