Αγια-Σοφιά και άλλες ιστορίες

Σία Αναγνωστοπούλου, Αυγή, Δημοσιευμένο: 2020-07-19

Η μετατροπή της Αγια-Σοφιάς σε τζαμί είναι μια ιστορία που κρύβει πολλές άλλες - οριενταλισμού, εθνικισμού, αυταρχισμού. Ασφαλώς δεν είναι μια ιστορία ελληνοτουρκική ή χριστιανο-ισλαμική, αλλά είναι κι αυτές όψεις των πολλών άλλων. Η μετατροπή της σε τζαμί αναλύεται ευρέως ως ενδοτουρκική υπόθεση. Στις 24 Ιουλίου -επέτειος της υπογραφής της Συνθήκης της Λωζάννης- ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εκφραστής της τουρκο-ισλαμικής ταυτότητας της Τουρκίας, ξεκαθαρίζει τους λογαριασμούς του με τον Μουσταφά Κεμάλ, ιδρυτή και εκφραστή της κοσμικής ταυτότητας της Τουρκίας. Αποκαθιστά έτσι -για λόγους ενίσχυσης της αποδυναμωμένης επιρροής του- μια φαντασιακή συνέχεια με την οθωμανική εποχή, την οποία έκοψε βίαια ο πατέρας των Τούρκων (Ατατούρκ).

Ψυχραιμία για την Αγια-Σοφιά

Σωτήρης Βαλντέν, Η Εφημερίδα των Συντακτών, Δημοσιευμένο: 2020-07-19

Σωτήρης Βαλντέν
Σωτήρης Βαλντέν
Η απόφαση της Τουρκίας για μετατροπή της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί είναι λυπηρό και καταδικαστέο γεγονός για δύο λόγους:

• Αποτελεί νίκη του ισλαμισμού επί της κοσμικότητας, όπως την είχε καθιερώσει ο Κεμάλ Ατατούρκ και ενθαρρύνει έναν τουρκικό ισλαμικό εθνικισμό.

• Αποτελεί ενέργεια που δεν συμβάλλει στις καλές σχέσεις Ισλάμ και Χριστιανισμού, αφού, καλώς ή κακώς, είναι δεδομένο πως πολλοί χριστιανοί τη βιώνουν ως στρεφόμενη εναντίον τους.

Ηροστράτειος «εξισλαμισμός»

Γιώργος Κακλίκης, Τα Νέα, Δημοσιευμένο: 2020-07-13

Όταν το 1997 ο πολιτικός μαθητής του ισλαμιστή πολιτικού Νετσμετίν Ερμπακάν απήγγειλε ποιήματα που χαρακτήριζαν «τα τεμένη - στρατώνες, τους τρούλους - κράνη, τους μιναρέδες - λόγχες, τους πιστούς - στρατιώτες» και υποσχόταν την ανέγερση κι άλλων τζαμιών στην υπερκορεσμένη από αυτά Κωνσταντινούπολη, ήξερε πως τον περίμενε η δικαιοσύνη του συντηρητικού κεμαλισμού. Οταν ο Ταγίπ Ερντογάν βρέθηκε γιʼ αυτά στη φυλακή γνώριζε πως η μέχρι τότε «ηρωική του πορεία» θα του άνοιγε δρόμο για μεγάλα βήματα.
×
×