Το άλμα του Φέλιξ και το "Χυτήριο"

Νίκος Σπιτσέρης, Εβδόμη, Καβάλας, Δημοσιευμένο: 2012-10-16

Την ώρα που τα ανθρωποειδή επέβαλαν τον νόμο τους στο «Χυτήριο» βάλλοντας ευθέως όχι απλώς κατά του πολιτισμού, αλλά κατά της δημοκρατίας και της ελεύθερης έκφρασης, ένας Αυστριακός αλεξιπτωτιστής ο Φέλιξ Μπαουμγκάρντνερ έκανε ελεύθερη πτώση από τα 39.000 μέτρα. Από τη στρατόσφαιρα. Το απόλυτο κοντράστ. Οι σκηνές μπροστά από το «Χυτήριο» παραπέμπουν ευθέως στους σκοτεινούς χρόνους του Μεσαίωνα, όταν η καλλιτεχνική έκφραση θεωρούνταν βλασφημία και τα τάγματα των πιστών «απέδιδαν δικαιοσύνη» ρίχνοντας στην πυρά τους άπιστους. Την ίδια ώρα ο Αυστριακός αλεξιπτωτιστής ξεπερνούσε κάθε προηγούμενο άλμα στο κενό, δείχνοντας ένα μέρος των ανεξάντλητων ανθρωπίνων δυνατοτήτων.

Λιντσάρισμα

Νίκος Σπιτσέρης, Εβδόμη, Καβάλας, Δημοσιευμένο: 2012-03-07

Το ζήτημα δεν είναι αν κανείς έχει λόγους να υποστηρίζει τον Γιώργο Νταλάρα, τον Κωστή Χατζηδάκη, τον Κάρολο Παπούλια, τον Θεόδωρο Πάγκαλο ή τον Άδωνη Γεωργιάδη σε προσωπικό, καλλιτεχνικό ή πολιτικό επίπεδο. Το θέμα είναι ότι ο νόμος του Λιντς συνιστά απτό δείγμα της διάλυσης του κοινωνικού ιστού, που προοιωνίζεται δεινά, που έμοιαζαν να έχουν περάσει στο περιθώριο της σύγχρονης ιστορίας της Ελλάδας. Εάν, λιντσάρισμα το λιντσάρισμα, φτάσουμε σε επίπεδο γενικευμένης ανομίας, τότε το πρώτο βήμα για την οριστική κατάλυση της δημοκρατίας όπως την ζήσαμε αδιατάρακτα τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες θα έχει συντελεστεί.

Στη φουρτούνα

Νίκος Σπιτσέρης, Εβδόμη, Καβάλας, Δημοσιευμένο: 2012-02-26

Αυτός που πνίγεται γιατί δεν ξέρει κολύμπι δεν μπορεί να έχει στυλ. Ούτε τον τρόπο να κολυμπά γνωρίζει, ούτε έχει τον χρόνο να χαλαρώσει και να προσπαθήσει να κάνει εκείνες τις κινήσεις που θα τον κρατήσουν στην επιφάνεια. Έτσι, δίχως ίχνος ψυχραιμίας κλοτσά δεξιά και αριστερά, τινάζει χέρια και πόδια σπασμωδικά, με συνέπεια να επισπεύδει τον χαμό του. Άλλη επιλογή δεν έχει. Μοναχά κάτι φωτεινές εξαιρέσεις αλλάζουν τους κανόνες. Συνέβη στη Θάσο χρόνια πριν.

Η γοητεία του Κουβέλη

Νίκος Σπιτσέρης, Η Εβδόμη, Καβάλας, Δημοσιευμένο: 2012-01-17

Τρεις είναι οι παράγοντες της δημοσκοπικής έκρηξης της Δημοκρατικής Αριστεράς. Πρώτον, η αποσύνθεση του ΠΑΣΟΚ με συνέπεια την απελευθέρωση δυνάμεων που αναζητούν νέο υποκείμενο πολιτικής έκφρασης. Δεύτερον, η ξεκάθαρη θέση της ότι φιλοδοξεί να παίξει τον ρόλο της κυβερνώσας Αριστεράς και όχι να αρκείται σε έναν ρόλο εξ ορισμού αντιπολιτευτικό όπως το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ σε μια συγκυρία που οι πολίτες αναζητούν διακαώς ένα άλλο εφικτό μοντέλο διακυβέρνησης.

Το εθνικό στοίχημα μιας νόθας κυβέρνησης

Νίκος Σπιτσέρης, Εβδόμη, Καβάλας, Δημοσιευμένο: 2011-11-10

Η συγκρότηση κυβέρνησης υπό τον Λουκά Παπαδήμο σηματοδοτεί το τέλος της μεταπολίτευσης. Υπό τις ασφυκτικές πιέσεις των ευρωπαίων εταίρων και στο χείλος του γκρεμού, τα δυο μεγάλα κόμματα, που μοιράζονται την ευθύνη για τη χρεοκοπία της χώρας, σύρθηκαν στη συγκρότηση μιας μεταβατικής κυβέρνησης, που πιστοποιεί με εμφαντικό τρόπο την αναξιοπιστία τους. Η ευθεία εμπλοκή του γαλλογερμανικού άξονα προς αυτή την κατεύθυνση είναι και δεδομένη και προκλητική.

Εκτός ορίων

Νίκος Σπιτσέρης, Εβδόμη, Καβάλας, Δημοσιευμένο: 2011-05-12

Έλληνες-αλλοδαποί 1-1. Μετά τον πέρα για πέρα άδικο χαμό του Έλληνα, που σκότωσαν για να του πάρουν τη βιντεοκάμερα με την οποία θα απαθανάτιζε τη γέννα του τέταρτου παιδιού του, χθες τα ξημερώματα υπέκυψε στα τραύματά του ένας νεαρός μετανάστης που επίσης δέχθηκε τέσσερις μαχαιριές. Προηγήθηκε μπαράζ προπηλακισμών και βαρβαροτήτων εναντίον μεταναστών από τα καλόπαιδα των ακροδεξιών οργανώσεων, που εκμεταλλευόμενοι τη δίκαιη αγανάκτηση των κατοίκων του κέντρου της Αθήνας, έχουν ξεσαλώσει.

Η Αριστερά που τολμά

Νίκος Σπιτσέρης, Εβδόμη, Καβάλας, Δημοσιευμένο: 2011-03-24

Προοδευτική στάση σε τούτη τη ζωή είναι να είσαι έτοιμος ανά πάσα στιγμή να αλλάξεις. Να αναθεωρήσεις ιδέες, απόψεις και πρακτικές. Να είσαι ανά πάσα στιγμή έτοιμος να προσαρμοστείς στα νέα δεδομένα των καιρών. Να ενσωματώνεις τις αλλαγές αυτές και να προχωράς έτσι που να αλλάζεις συνεχώς στην προσπάθειά σου να μένεις ίδιος στον πυρήνα.

Διότι η ακινησία, ή άτεγκτη εμμονή στα ίδια και στα ίδια, δεν μπορεί να συνιστά αρετή. Δεν είναι καν σταθερότητα. Είναι τέλμα. Επιτέλους, ας πάψει αυτή η κακόηχη ωδή στη σταθερότητα στόχων και επιλογών σε προσωπικό ή πολιτικό επίπεδο. Η ακινησία, το τέλμα, δεν μπορεί επʼ ουδενί να συνιστά πρόοδο.

Του Λυντς ο νόμος

Νίκος Σπιτσέρης, Εβδόμη, Καβάλας, Δημοσιευμένο: 2010-12-17

Ο νόμος του Λυντς ουδέν καλό προοιωνίζεται. Το ζήτημα δεν είναι απλά η καταδίκη φαινομένων λυντσαρίσματος σαν αυτό με θύμα τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Κωστή Χατζηδάκη στην Αθήνα, το οποίο κυκλοφορούσε από προχθές στο facebook επειδή -αν είναι δυνατόν- οι δημοσιογραφικές ενώσεις έχουν καταλήξει στο ασφαλές συμπέρασμα ότι οι γενικές απεργίες πρέπει να θάβονται επικοινωνιακά για λόγους ταξικούς . Ούτε ο αυτονόητος εντοπισμός των ενόχων.

Τα σπασμένα πληρώνουν οι μικρομεσαίοι

Νίκος Σπιτσέρης, Δημοσιευμένο: 2010-09-21

Η άρνηση των ιδιοκτητών φορτηγών, που βγαίνουν συχνά-πυκνά στα μέσα ενημέρωσης να αποδεχθούν την αναγκαιότητα λήψης ειδικών μέτρων για όσους αγόρασαν άδεια φορτηγού την τελευταία δεκαετία είναι και άδικη και παράλογη και εκβιαστική. Την ίδια στιγμή, που αρνούνται κάθε συζήτηση προτάσσοντας το αρραγές της ενότητας του κλάδου με στόμφο αγωνιστικό ξέρουν καλά ότι σφάλλουν. Γνωρίζουν ότι υπάρχουν πολλοί στις τάξεις τους που πήραν τις άδειες φορτηγού δημόσιας χρήσης τη δεκαετία του ’70 με ένα χαρτόσημο και εντελώς αδιαφανείς διαδικασίες ως ευνοούμενοι του καθεστώτος.

Η περιφέρεια ως εξορία πολιτική

Νίκος Σπιτσέρης, Δημοσιευμένο: 2010-09-08

Η άρνηση πρωτοκλασάτων στελεχών του ΠΑΣΟΚ να θέσουν υποψηφιότητα στις περιφερειακές εκλογές δεν αφορά μόνο τον Γιώργο Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ. Μας αφορά όλους διότι κατέδειξε με τον πλέον εμφαντικό τρόπο μια από τις μεγαλύτερες παθογένειες του δημόσιου βίου και της χώρας συνολικά: Τον υδροκεφαλισμό της.

Ανεμος αλλαγής απειλεί να σαρώσει το πολιτικό σύστημα

Νίκος Σπιτσέρης, Δημοσιευμένο: 2010-06-26

Τα υψηλότατα ποσοστά αποδοχής των υπό δημιουργία κομμάτων υπό τον Φώτη Κουβέλη και τη Ντόρα Μπακογιάννη, όπως καταγράφτηκαν στη δημοσκόπηση της Alco για την ιστοσελίδα Newsit.gr είναι ενδεικτικά των υπογείων ρευμάτων που διατρέχουν την ελληνική κοινωνία σε τούτη την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το «κόμμα Κουβέλη» μετρήθηκε στο 5,9% και αυτό της Ντόρας Μπακογιάννη στο 9,1%, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ μετρήθηκε στο 1,4% και η Νέα Δημοκρατία στο 12,7%. Η δύναμη των υπολοίπων κομμάτων αποτυπώθηκε ως εξής: ΠΑΣΟΚ 19,8%, ΚΚΕ 7,2%, ΛΑΟΣ 2,8%, Οικολόγοι-Πράσινοι 1%.

Είναι η οικονομία ανόητε

Νίκος Σπιτσέρης, Δημοσιευμένο: 2010-06-15

Η επικράτηση του κόμματος των Φλαμανδών αυτονομιστών στις εκλογές του Βελγίου είναι μαχαιριά στην καρδιά της Ευρώπης. Αντί της πορείας ενοποίησης και δημιουργίας μιας μεγάλης Ευρώπης, ικανής να σταθεί με αξιώσεις στο διεθνή ανταγωνισμό απέναντι στην Αμερική και την Κίνα, μιας Ευρώπης της αλληλεγγύης και της ευημερίας, οι ευρωπαίοι μοιάζει να γυρνούν στο 19ο αιώνα, στην εποχή της δημιουργίας των σύγχρονων ευρωπαϊκών εθνικών κρατών, για να "διορθώσουν" την ιστορία.
Σύνολο αποτελεσμάτων αναζήτησης: 15
×
×