Χωρίς κοινωνική συνοχή καμία οικονομική πολιτική δεν είναι επιτυχημένη

Δημήτρης Λιάκος, Η Αυγή, Δημοσιευμένο: 2022-11-27

Σκοπός της οικονομικής πολιτικής, πέραν της επίτευξης των ποσοτικών μακροοικονομικών στόχων, οφείλει να είναι η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και η δημιουργία προϋποθέσεων για τη βιώσιμη και συμπεριληπτική ανάπτυξη.

Η εξέταση των δεδομένων για το 2022 οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι ρυθμοί μεγέθυνσης και η μείωση του δημόσιου χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ θα ξεπεράσουν τις αρχικές προσδοκίες. Ωστόσο, όταν το πρίσμα ανάλυσης εστιαστεί στο σκέλος των κοινωνικών δεικτών, το πρόσημο γίνεται αρνητικό.

Ακατανόητη αδράνεια κυβέρνησης - Ε.Ε. μπροστά στην ενεργειακή κρίση

Δημήτρης Λιάκος, Συνέντευξη στον Σπρύρο Ραπανάκη, Η Αυγή, Δημοσιευμένο: 2022-09-18

Tην ποιοτική αναβάθμιση του εθνικου σχεδίου για την διαχείριση των πόρων του ταμείο ανάκαμψης υπογραμμίζει ως προτεραιότητα ο Δημήτρης Λιάκος. Μιλώντας στην ΑΥΓΗ της Κυριακής ο πρώην υφυπουργός στον πρωθυπουργό, επισημαίνει τις ευθύνες της κυβέρνησης στο πεδίο της ακρίβειας αλλά και την αδράνεια της ευρωπαϊκής ηγεσίας στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Σχολιάζει την "σοκαριστική" δήλωση Πέτσα ενώ περιγράφει το σχέδιο που οφείλει να έχει μια προοδευτική κυβέρνηση για το τραπεζικό σύστημα

Οι έκτακτες συνθήκες απαιτούν έκτακτα και έγκαιρα μέτρα

Δημήτρης Λιάκος, Αυγή, Δημοσιευμένο: 2022-03-20

liakos dimitris

Τις τελευταίες μέρες η κυβερνητική πλευρά κατηγορεί την αντιπολίτευση ότι με τις προτάσεις της θέτει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική ισορροπία της χώρας

Σε συνθήκες κρίσεων επιβάλλεται να αναζητούνται λύσεις που μειώνουν την ένταση των προβλημάτων. 

Τιτάνιο έργο με ανύπαρκτα περιθώρια εφησυχασμού

Δημήτρης Λιάκος, Τα Νέα, Δημοσιευμένο: 2021-12-23

liakos dimitris

Η επανεμφάνιση του φαινομένου του πληθωρισμού και η αλλαγή των προσδοκιών σχετικά με τη διάρκεια της έντασής του επηρεάζουν τη στάση των σημαντικότερων κεντρικών τραπεζών. Βασικό στοιχείο των πρώτων μέτρων που αποφασίστηκαν είναι ο περιορισμός των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης, ενώ σε άλλες περιπτώσεις, π.χ. σε Αγγλία και Νορβηγία, καταγράφηκαν οι πρώτες αυξήσεις των ονομαστικών επιτοκίων.

«Μέρισμα» με δανεικά, το πάθημα που δεν γίνεται μάθημα

Δημήτρης Λιάκος, KReport, Δημοσιευμένο: 2021-11-24

liakos dimitris

Η ανακοίνωση της χορήγησης ενός έκτακτου πακέτου της τάξης των 338,5 εκατ. ευρώ όπως ήταν αναμενόμενο συγκέντρωσε την προσοχή όλων, πολιτικών δυνάμεων και μέσων ενημέρωσης. Και θα προκαλούσε έκπληξη η μη αποδοχή του ως θετική εξέλιξη από την πλευρά των κομμάτων. Όλοι το καλωσόρισαν, τονίζοντας ότι στην επικείμενη συζήτηση στο κοινοβούλιο θα το υπερψηφίσουν. Οι επιμέρους διαφωνίες που καταγράφηκαν αφορούσαν το μέγεθος και τη στόχευση του, ενώ δεν έλειψαν οι συγκρίσεις και η υπενθύμιση σχολίων που είχαν συνοδεύσει αντίστοιχες αποφάσεις σε προηγούμενα χρόνια.

Οικονομικές προσδοκίες και πραγματικότητα

Δημήτρης Λιάκος, Η Εφημερίδα των Συντακτών, Δημοσιευμένο: 2021-11-02

Η επανεμφάνιση του φαινομένου του πληθωρισμού σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη κρίση της πανδημίας προκαλεί πλέον έντονες ανησυχίες σχετικά με τη διατηρήσιμη ανάκαμψη των οικονομιών σε διεθνές επίπεδο. Η διαμορφωθείσα κατάσταση προβληματίζει κεντρικές τράπεζες και κυβερνήσεις ως προς τον προσανατολισμό των μελλοντικών αποφάσεών τους. Ουσιαστικά τίθεται το δίλημμα μεταξύ της ανοχής στις πληθωριστικές πιέσεις και της αποδοχής μειωμένων ρυθμών ανάπτυξης.

Ανεπαρκείς οι προτάσεις της κυβέρνησης για τις ανατιμήσεις

Δημήτρης Λιάκος, Συνέντευξη στον Μ. Χατζηκωνσταντίνου, www.naftemporiki.gr, Δημοσιευμένο: 2021-09-17

liakos dimitris

H σύγκρουση των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ με αυτές της κυβέρνησης γίνεται με καθαρό πλέον το διαφορετικό ιδεολογικό και πολιτικό πρόταγμα σημειώνει με συνέντευξή του στη «Ναυτεμπορική» ο Δημήτρης Λιάκος. Ο οικονομολόγος και πρώην υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ εστιάζει στο ζήτημα των ανατιμήσεων, σημειώνοντας πως οι κυβερνητικές προτάσεις είναι ανεπαρκείς. Παράλληλα υπογραμμίζει την ανάγκη αύξησης του κατώτατου μισθού και αναφέρεται σε ένα γενναίο πλέγμα μέτρων για την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους.

Μια πρώτη κριτική ματιά στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

Δημήτρης Λιάκος, Αυγή της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2021-04-11

liakos dimitris

Η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης έγινε ερήμην της κοινωνίας, χωρίς την απαραίτητη πολιτική και επιστημονική διαβούλευση

Το ταμείο ανάκαμψης αποτελεί μια ιστορική παρέμβαση της Ευρώπης στην προσπάθεια κοινής αντιμετώπισης των αρνητικών επιπτώσεων που προκάλεσε η πανδημική κρίση. Ταυτόχρονα αποτελεί βασικό εργαλείο επίτευξης του μακροπρόθεσμου στόχου σύγκλισης των χωρών - μελών και της ανταπόκρισης στις προκλήσεις του μέλλοντος με κορυφαίες την κλιματική αλλαγή και τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

×
×