Συγκεντρωτικό και αντιδημοκρατικό το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τη συγκρότηση των συλλογικών οργάνων της αυτοδιοίκησης

Ανακοίνωση του Τομέα Αυτοδιοίκησης της ΔΗΜΑΡ

Δημοσιευμένο: 2011-04-06

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ θεωρεί ότι το σχέδιο προεδρικού διατάγματος για τη συγκρότηση των συλλογικών οργάνων της αυτοδιοίκησης κινείται σε συγκεντρωτική και αντιδημοκρατική λογική.

Τα σχέδιο στοχεύει μεθοδευμένα στην κατασκευή ευνοϊκών συσχετισμών για τον έλεγχο των κεντρικών οργάνων της ΤΑ από φιλοκυβερνητικές δυνάμεις και υποβαθμίζει το κύρος τους σε μια περίοδο που χρειάζεται η συμβολή ευρύτατων κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων για τη δημοκρατική εμβάθυνση και την αξιοπιστία των θεσμών, για την τοπική ανάπτυξη και την ενίσχυση της δοκιμαζόμενης κοινωνικής συνοχής.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜ.AΡ.(28/11/10)

Δημοσιευμένο: 2010-11-30

...Απάντηση προοδευτική δεν είναι η γενική πανευρωπαική συμπίεση της αμοιβής της εργασίας και η υπονόμευση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, αλλά η αναίρεση της θεσμικής πολιτικής υπανάπτυξης και της ασυμμετρίας στην οικοδόμηση της ΕΕ. Με κοινή δημοσιονομική πολιτική, μείωση των ανισορροπιών, σύγχρονη οικολογική ανάπτυξη για όλες τις χώρες και περιφέρειες στη κατεύθυνση της κοινής οικονομικής διεύθυνσης και του κοινού προυπολογισμού.
Ο αγώνας μας στην Ελλάδα πρέπει να είναι συντονισμένος με τη κινητοποίηση δυνάμεων και συμμαχίες σε Ευρωπαικό επίπεδο για να υιοθετηθούν επειγόντως πολιτικές συνεργασίας, αλληλεγγύης και σύγκλισης και να απομονωθεί η εκβιαστική πολιτική της Μέρκελ που απειλεί πλέον τη συνοχή της ευρωζώνης.

Συνεδρίαση της Πανελλαδικής Πολιτικής Επιτροπής της ΔΗΜ.ΑΡ.(27-28/11/10)

Η Εισήγηση του Φ. Κουβέλη

Δημοσιευμένο: 2010-11-27

fk271110

...Γι΄αυτό και σήμερα είναι αναγκαία η σύμπηξη ενός πολιτικού αλλά και κοινωνικού ευρωπαϊκού μετώπου για τη σταθερή στήριξη του Μόνιμου Μηχανισμού αντιμετώπισης κρίσεων, που θα διαδεχτεί το 2013 τον υφιστάμενο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας. Είναι αναγκαία και η διαμόρφωση ευρύτερων συμμαχιών όχι μόνο από τις χώρες του νότου. Όπως επίσης και η εμμονή, με νέους πλέον όρους, στην πρόταση της ευρωπαϊκής αριστεράς για την έκδοση του ευρωομολόγου, που φαίνεται πλέον ότι κερδίζει έδαφος, μετά τις ακραίες και υπερφίαλες φωνές για απόρριψή του.

Κατά Κουβέλη!

Κώστας Κάρης, Αυγή, Δημοσιευμένο: 2010-11-27

Παραμονή μιας δύσκολης ΚΠΕ για τον ΣΥΝ μετά και τα αρνητικά για το κόμμα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών και η διεύθυνση της ΑΥΓΗΣ "ανεκάλυψε", όλως τυχαίως(;) το άρθρο του Φ. Κουβέλη στα ΕΠΙΚΑΙΡΑ(δες το στην ιστοσελίδα μας) , που με δελτίο τύπου απέστειλε το Γραφείο Τύπου της ΔΗΜ.ΑΡ. στα ΜΜΕ. Διέγνωσε μάλιστα και τη... μεγάλη στροφή του κόμματος προς το ΜΝΗΜΟΝΙΟ!!!. Ακολούθησε αμέσως και δήλωση του Π. Σκουρλέτη, υπευθυνου ΓΡ. Τύπου του ΣΥΝ, για να μην χαθεί τέτοιο λαβράκι!
Το κείμενο του  Κ. Κάρη καθώς και η απάντηση του Α. Παπαδόπουλου είναι επαρκέστατα.
Θα ήθελα μόνο να υπογραμμίσω ότι τα πολιτικά ανακλαστικά της ΑΥΓΗΣ αλλά και του Γρ. Τύπου του ΣΥΝ την τελευταία περίοδο είναι μάλλον ελατωμένα. Η περιώνυμη παράγραφος την όποια και επικρίνουν έχει τον τελευταίο μήνα υπάρξει αυτούσια σε τουλάχιστον δέκα (10!) συνεντεύξεις του Προέδρου της ΔΗΜ.ΑΡ.                                           Δ.Χ. 
                                                                               

Είναι καταφανώς λανθασμένη και προκατειλημμένη η “ερμηνεία” που έδωσε χθες η "Αυγή" στις θέσεις Κουβέλη (άρθρο στα "Επίκαιρα"). Έγραψε χθες στην πρώτη σελίδα πάνω-πάνω την “είδηση” ότι τάχα ο Φ.Κουβέλης κάνει άνοιγμα στον Παπανδρέου - με υπέρτιτλο “επιτάχυνση εξελίξεων”! -και στη δεύτερη σελίδα το κύριο άρθρο της εφημερίδας (“Ο δρόμος προς την κόλαση και οι καλές προθέσεις”) αφιερώθηκε για να στηρίξει την εικόνα ότι ο Φ. Κουβέλης “τα βρίσκει” με το ΠΑΣΟΚ.
Όποιος όμως διάβασε το άρθρο Κουβέλη (στη σελίδα 5) θα είδε ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς με απόλυτη συνέπεια διατύπωσε θέσεις κρυστάλλινες.

(Δημοσιεύουμε όλα τα σχετικά κείμενα. Έχει ενδιαφέρον...)  

Edito 325: Γράφει ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης

Athens Voice, Δημοσιευμένο: 2010-11-24

KaminisGiorgos m

Πριν από μόλις δέκα ημέρες, χιλιάδες άνθρωποι έκαναν την προσωπική τους υπέρβαση και με διάλεξαν για δήμαρχο της πόλης μας, παρότι λίγες εβδομάδες νωρίτερα οι περισσότεροι δεν με ήξεραν καν. Αυτοί οι συμπολίτες μας έδωσαν την πλειοψηφία σε ένα ανεξάρτητο σχήμα που ξεπερνά τα κόμματα και τους φορείς που το στήριξαν. Θα ήταν υποκρισία να πω ότι δεν χάρηκα το αποτέλεσμα. Το ευχαριστήθηκα και το γιόρτασα με φίλους, συνεργάτες αλλά και με ανθρώπους που έβλεπα για πρώτη φορά.

Εκλογές πολιτικό σύστημα και η ΔΗΜ.ΑΡ.

Παναγιώτης Δημητρακάς, Δημοσιευμένο: 2010-11-24

● 1.000.000 ψηφοφόροι, το 14,5% των ψηφισάντων του 2009 απείχαν από τις περιφερειακές εκλογές του Α’ γύρου.
200.000 και πάνω, ψήφισαν πρόσθετα άκυρο –λευκό από τον μέσο όρο των άκυρων –λευκών των τελευταίων νομαρχιακών και βουλευτικών εκλογών. Ποσοστό αύξησης 3% περίπου.
Το «κόμμα» της πρόσθετης αποχής, άκυρου – λευκού, καταγράφεται 1,2 εκατ., το17,5% των ψηφισάντων του 2009.
● Η αποχή έπληξε το ΠΑΣΟΚ, μείωση 1.100.000 ψηφοφόροι, τη Ν.Δ., μείωση 550.000 ψηφοφόροι και το Λ.Α.Ο.Σ. Ο δικομματισμός συγκέντρωσε το 52% των ψηφοφόρων του 2009.

ΠΑΣΟΚ και ΝΔ επιμένουν στην παλαιοκομματική πόλωση

Φώτης Κουβέλης, Συνέντευξη στον Δ. Χρυσικόπουλο, Freesunday, Δημοσιευμένο: 2010-11-21

Η υπέρ-κομματικοποίηση των εκλογών δεν απέδωσε κάτι περισσότερο από την περιορισμένη συσπείρωση στους κομματικούς συνδυασμούς των δύο μεγάλων κομμάτων. Τα εκατέρωθεν διλήμματα του δικομματισμού δεν εμπόδισαν τη μεγάλη διαρροή ψηφοφόρων προς συνδυασμούς πολιτικής διαφωνίας ή την αποχή. Ούτε έδωσαν οι κάλπες πολιτική εξουσιοδότηση στην κυβερνητική πολιτική και τα άδικα μέτρα του μνημονίου, όπως αυθαίρετα ισχυρίζεται η κυβέρνηση. Ούτε όμως και ευνόησαν με καθοριστικό τρόπο την τακτική της ΝΔ.

Το 2011 θα είναι εκλογική χρονιά

Φώτης Κουβέλης, Συνέντευξη στον Δ. Κουκλουμπέρη, Το ΑΡΘΡΟ, Δημοσιευμένο: 2010-11-21

Το θέμα των πρόωρων εκλογών είναι πάντα υπαρκτό. Τα νέα οικονομικά μέτρα που φαίνεται ότι θα πάρει η κυβέρνηση, θα φέρουν ξανά κοντά τις εκλογές. Εκτιμώ ότι το 2011 θα είναι εκλογική χρονιά. Στην εκτίμηση για τις πρόωρες ή μη εκλογές πρέπει να συνυπολογίζεται και η στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που σήμερα δοκιμάζεται από τον γερμανικό οικονομικό ηγεμονισμό και τη διασπασμένη, επί της ουσίας, πολιτική της.

Μαρία Κουβέλη:"Δικαιώθηκε η έμπνευση του πατέρα μου"

Συνέντευξη στην Παν. Μπίτσικα, Το Βήμα της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2010-11-21

KOUVELH
Oταν έμαθε ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς πρότεινε για υποψήφιο δήμαρχο Αθηναίων τον κ. Γ. Καμίνη εξεπλάγη, όπως λέει, αλλά μπόρεσε να ερμηνεύσει την πρόταση γνωρίζοντας και τον κ. Κουβέλη και τον κ. Καμίνη. Γνωριμία «εκ γενετής» η μία, αφού ο κ. Φ.Κουβέλης είναι πατέρας της· γνωριμία «θεσμικού χαρακτήρα» η άλλη, αφού είχε γνωρίσει τον κ. Καμίνη στο πλαίσιο της Εθνικής Επιτροπής Δικαιωμάτων του Ανθρώπου όπου η ίδια είναι τακτικό μέλος και ο Συνήγορος του Πολίτη εκπροσωπείται σε αυτό το όργανο.

Προσδοκίες και διεργασίες διεξόδου

Κώστας Κάρης, Αυγή της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2010-11-21

Όλα τα δεδομένα μάς δείχνουν ότι η ενίσχυση της απόρριψης, της ρευστότητας, της κινητικότητας, της αναζήτησης νέων δρόμων είναι τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά των αντιφατικών πολιτικών διεργασιών της Ελλάδας της δημοσιονομικής κρίσης. Τα ανέδειξαν οι αυτοδιοικητικές εκλογές. Η αποτυχία του σχεδίου Σαμαρά για κοινό αντιμνημονιακό μέτωπο συνυπάρχει με τη μεγάλη υποχώρηση της επιρροής του ΠΑΣΟΚ, που είδε κεντρικές του επιλογές να απορρίπτονται - στην Πάτρα, στον Πειραιά.

×
×