Δεν είναι λίγες οι φορές στο Κυπριακό που γράφτηκε ότι «αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία», αλλά πάντα ακολουθεί μια άλλη. Τούτη το φορά φαίνεται πως - με τον ένα ή τον άλλο τρόπο - φτάνουμε στο τέλος. Και ο λόγος είναι ότι ο βασικός παίκτης του Κυπριακού, η Τουρκία, είναι αποφασισμένη να το λύσει ή να το κλείσει. Την περασμένη Τρίτη έγινε η πρώτη συνάντηση γνωριμίας του προέδρου Αναστασιάδη με το νέο τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ, ο οποίος, με αρκετό σπρώξιμο από τον Ερντογάν, κέρδισε τον μετριοπαθή Μουσταφά Ακιντζί. Αναμένεται ότι ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών θα αναλάβει σύντομα μια νέα πρωτοβουλία, που θα είναι πραγματικά κομβικής σημασίας όχι μόνο για την Κύπρο, αλλά και για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
ΕΜΠΟΔΙΟ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Μακάριος Δρουσιώτης, Ελευθεροτυπία, Δημοσιευμένο: 2010-03-03
Το ενδεχόμενο μηδενικής παρουσίας του τουρκικού στρατού στην Κύπρο, ύστερα από μια συμφωνημένη λύση του Κυπριακού, αφήνει ανοιχτό ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας και από τους πιο στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν, Ενγκεμέν Μπαγίς.
Η περίπτωση της εκτέλεσης των πέντε αιχμαλώτων στο τουρκοκυπριακό χωριό Τζιάος, στις 14 Αυγούστου 1974, έχει συγκλονίσει την κοινή γνώμη.
Υπάρχει μια δικαιολογημένη οργή και αγανάκτηση για το έγκλημα αυτό και μια απαίτηση ν’ αποδοθεί δικαιοσύνη.
Τις τελευταίες μέρες η Τουρκία άρχισε να εφαρμόζει μια επιθετική πολιτική στο Κυπριακό, που μοιάζει στη στρατηγική της με εκείνην του 2004.
Τότε, η ελληνική πλευρά δεν ανέγνωσε σωστά την τουρκική πολιτική, τη χαρακτήρισε «επικοινωνιακή τακτική», παγιδεύτηκε στην αποδοχή επί της αρχής ενός σχεδίου που δεν το ήθελε και τελικά χρεώθηκε το κόστος της απόρριψης της προτεινόμενης λύσης.
Η ακύρωση του ταξιδιού του πρωθυπουργού της Τουρκίας στην Αθήνα το περασμένο Σάββατο άφησε εκτεθειμένες τις εφημερίδες, που ρίσκαραν και έκαναν αποτίμηση (αρνητική) του αποτελέσματος της συνάντησης Ερντογάν-Καραμανλή.
Η μεγάλη αποχή, η επικράτηση του δικομματισμού και η συντριβή του ΔΗΚΟ είναι τα τρία χαρακτηριστικά των ευρωεκλογών που έγιναν προχθές Σάββατο στην Κύπρο.
Την ημέρα του Πάσχα στην κατεχόμενη Κύπρο θα γίνουν εκλογές. Ολες οι μετρήσεις δείχνουν ότι το εθνικιστικό Κόμμα Εθνικής Ενότητας (UBP) προηγείται σημαντικά του αριστερού Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP).
Την Τετάρτη συμπληρώθηκαν 50 χρόνια (11/2/1959) από τη μονογραφή των Συμφωνιών για την ανακήρυξη της Κύπρου σε ανεξάρτητο κράτος, από τους Καραμανλή και Μεντερές, στη Ζυρίχη της Ελβετίας. Η ιστορική αυτή ημερομηνία πέρασε εντελώς απαρατήρητη, ίσως γιατί η Ζυρίχη θεωρείται μια θλιβερή επέτειος.
Ενας Τούρκος ηθοποιός που έλαχε να τον λένε και Αττίλα σόκαρε την κοινή γνώμη, όχι μόνο στην Κύπρο και την Ελλάδα, αλλά και στην ίδια την Τουρκία. Περιγράφοντας σε ένα πρωινάδικο την εμπειρία του από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, είπε ότι πυροβόλησε στο μέτωπο έναν 19χρονο Ελληνοκύπριο αιχμάλωτο πολέμου.
Η επέμβαση της Ρωσίας στη Γεωργία και η εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο το 1974 μοιάζουν σαν δυο σταγόνες νερό. Κι όμως, ορισμένοι στην Ελλάδα και την Κύπρο εκστασιάζονται από την αποφασιστικότητα με την οποία αντέδρασε η Ρωσία στην πρόθεση του προέδρου της Γεωργίας να ανακτήσει η χώρα του τον έλεγχο στη Νότια Οσετία, απλώς και μόνον επειδή ο Μιχαήλ Σαακασβίλι είναι φιλοαμερικανός
Ραγδαίες αναμένεται ότι θα είναι οι εξελίξεις στο Κυπριακό από το ερχόμενο φθινόπωρο, ως αποτέλεσμα της διάσωσης του κυβερνώντος κόμματος (ΑΚΡ) και της πολιτικής επιβίωσης του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.
Μεθαύριο συναντώνται για τέταρτη φορά από την αλλαγή ηγεσίας στην Κύπρο ο πρόεδρος Χριστόφιας με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Στη συνάντηση αυτή θα αξιολογήσουν το έργο των ομάδων εργασίας που έχουν συσταθεί μετά την πρώτη τους συνάντηση, την 21η Μαρτίου 2008, για να προετοιμάσουν το έδαφος για τις απευθείας συνομιλίες.