Δημήτρης Παπαδημούλης, Συνέντευξη στον Ανδρέα ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ, Αυγή της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2007-12-23
Κυβερνητική ομολογία αδυναμίας, χαρακτηρίζει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημήτρης Παπαδημούλης τα σενάρια που καλλιεργούνται για πρόωρες εκλογές, χωρίς, ωστόσο, να αποκλείει διπλές εκλογές τον Ιούνιο του 2009. Εκτιμά ότι μόνο η αντίδραση των εργαζομένων και οι δημοσκοπήσεις μπορούν να "σώσουν" την Ολυμπιακή, καθώς ο κ. Χατζηδάκης έχει αποστολή να κλείσει την εταιρεία. Δηλώνει ιδιαίτερα αισιόδοξος για την πορεία του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι με τις κατάλληλες επιλογές στις ευρωεκλογές υπάρχουν οι δυνατότητες ακόμα και για διψήφιο ποσοστό.
Προκαλεί μεγάλη «ατονία», διαχρονικά, η προσέγγιση του ζητήματος των «σχέσεων» μας με τα τηλεοπτικά ΜΜΕ, αρχίζοντας από την περίπτωση του «ΑΛΦΑ» που παρουσιάσθηκε εδώ και κάμποσους μήνες. Μια προσέγγιση που πέρα από κάθε τι άλλο φαίνεται να κινείται στη λογική του «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα», στην κατεύθυνση των ψευτορίξεων για την επιδίωξη της «τελεολογικής λύσης ».
Η αποστολή του σ/φου Τσίπρα ως παρατηρητή στη Βενεζουέλα για το δημοψήφισμα του Τσάβες υπέρ ή κατά της συνταγματικής αναθεώρησης, ανακάλεσε το συμβολικό βάρος που αποδίδει η ο ΣΥΝ και ο ΣΥΡΙΖΑ στα τεκταινόμενα στη Λατινική Αμερική και έχει εκφραστεί εμπράκτως και με εκδηλώσεις μνήμης για τον Τσε ή συζητήσεις για τις εκεί εξελίξεις με παρουσία αξιωματούχων και πρεσβευτών.
Φώτης Κουβέλης, Συνέντευξη στον Ανδρέα ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ, Αυγή της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2007-11-25
Την τελευταία εβδομάδα η κυβέρνηση κατέθεσε τον προϋπολογισμό, αποκάλυψε τις θέσεις για το ασφαλιστικό και τον εκλογικό νόμο και, ουσιαστικά εξώθησε σε παραίτηση την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Όπως επισημαίνει στη συνέντευξή του στην "Κ.Α." ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης, σε όλες της τις επιλογές η κυβέρνηση δείχνει το αντικοινωνικό και συντηρητικό της πρόσωπο.
Λεωνίδας Κύρκος, Συνέντευξη στον Παύλο Τσίμα, Τα Νέα, Δημοσιευμένο: 2007-11-23
Παρακολούθησε το μετεκλογικό δράμα του ΠΑΣΟΚ με ενδιαφέρον. Δεν κρύβει ότι μεταξύ Βενιζέλου και Παπανδρέου ο ίδιος είχε προτίμηση στον δεύτερο. Και πιστεύει ότι η επανεκλογή Παπανδρέου δίνει ίσως μια ευκαιρία για εκείνη τη συνάντηση που χρόνια τώρα προτείνει: τη συνάντηση των ιστορικών ρευμάτων του ΠΑΣΟΚ και της Αριστεράς.
Ένα βροχερό πρωινό, στο μικρό σπίτι του Λεωνίδα Κύρκου στα Εξάρχεια, συζητούμε για το τοπίο μετά τη μάχη...
Η ανανεωτική αριστερά ανέκαθεν χαρακτηριζόταν από τις ρηξικέλευθες θέσεις της, τις εύστοχες αναλύσεις της και τη διατύπωση συγκεκριμένων αντιπροτάσεων. Ο λόγος μας υπήρξε εναλλακτικός και ανταγωνιστικός τόσο με το κυρίαρχο ελληνικό μοντέλο του κομματικού-πελατειακού κράτους που υπηρετούν ΝΔ και, μετά το 1981, το ΠΑΣΟΚ όσο τον απλουστευτικό, καταγγελτικό και εν τέλει αναποτελεσματικό λόγο της υπόλοιπης Αριστεράς και βασικά του ΚΚΕ.
«Αντιπολίτευση κάνουν σήμερα και αρκετά στελέχη της Ν.Δ.», παρατηρεί ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μ. Παπαγιαννάκης, ο οποίος προβλέπει παράταση της κρίσης στο ΠΑΣΟΚ ακόμη και μετά την εκλογή αρχηγού. Μέχρι πότε; «Τουλάχιστον έως την επόμενη πολιτική και ίσως εκλογική αντιπαράθεση».
* Η κυβέρνηση δείχνει ωσεί παρούσα, η αξιωματική αντιπολίτευση ταλανίζεται με τα της διαδοχής. Διαμορφώνεται, λοιπόν, έδαφος για αντιπολίτευση και για πιο έντονη παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ;
Ενα σχόλιο που ακούγεται από τότε που ξεκίνησαν οι αρχαιρεσίες στο ΠΑΣΟΚ είναι η απουσία της πολιτικής. Εκ πρώτης όψεως τα στοιχεία άλλα δείχνουν. Και οι τρεις υποψήφιοι αναφέρθηκαν επανειλημμένα στις πολιτικές θέσεις τους.
Σαν να ζούμε σε ριμέικ το φθινόπωρο του 2004- χωρίς Ολυμπιακούς Αγώνες. Οι επτά πρώτες μετεκλογικές εβδομάδες κύλησαν, και πάλι, κάπως ράθυμα, αργά, κάπως σαν η κυβέρνηση να έχει δώσει ρεπό στον εαυτό της.
Το ποιος θα αναδειχθεί αρχηγός του ΠΑΣΟΚ στις 11 Νοεμβρίου θα το αποφασίσουν τα μέλη και οι φίλοι του. Αρα σε εμάς τους υπόλοιπους δεν πέφτει λόγος. Επειδή όμως η τύχη του ενός από τα δύο κόμματα εξουσίας σίγουρα θα μας επηρεάσει, δικαιούμαστε να διατυπώσουμε κάποιες σκέψεις.
Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α με ένα νέο μίγμα «πολιτισμικής» Αριστεράς και σύγχρονων κοινωνικά ριζοσπαστικών χαρακτηριστικών, δημιούργησε τις προϋποθέσεις, ώστε να επιτευχθεί σημαντική εκλογική υποστήριξη και ευρύτερη πολιτική επιρροή, στη δεδομένη ευνοϊκή πολιτική συγκυρία. Η επικοινωνία του με τμήματα της δημοκρατικής κοινής γνώμης και η σύνδεσή του με τη νεολαία, συνιστούν τα πλέον ελπιδοφόρα και δυναμικά στοιχεία της επιτυχίας του.
Παρακολουθούμε εδώ και βδομάδες μια σκληρή σύγκρουση για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Ομως αν ρωτούσε κάποιος ένα μέλος του ΠΑΣΟΚ και πολύ περισσότερο έναν ευαισθητοποιημένο πολίτη που παρακολουθεί την αντιπαράθεση ποιες είναι οι ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές των υποψηφίων θα δυσκολευόταν εξαιρετικά να απαντήσει.