Αρχείο κειμένων: Κείμενα τις 27 Νοεμβρίου 2021 - Σελίδα: 1

Σχέδιο Β για την Ευρώπη;

, KReport, 27/11/2021

Το μήνυμα της Συνθήκης του Κυρηνάλιου που υπόγραψαν χθες στην Ρώμη οι Μακρόν και Ντράγκι είναι κάτι παραπάνω από σαφές.

Παραπέμπει στην Συνθήκη των Ηλυσίων που υπέγραψαν τον Ιανουάριο του 1963 οι Ντε Γκολ και Αντενάουερ, η οποία έγινε μια δεκαετία αργότερα το σημείο αναφοράς του Γαλλογερμανικού Άξονα που συγκρότησαν ο Ζισκάρ και ο Σμιτ μετά το 1974.

Θέλω την άνοιξη οι πολίτες να δουν εικόνες από το μέλλον τους

Σταύρος Μπένος, Συνέντευξη στον Α.Χατζηγεωργίου, Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ, 27/11/2021

«Νέο δάσος», «έργα-φωτοδότες», χορηγοί και ο Γκολντάμερ... Τι σχέση μπορεί να έχουν όλα αυτά με την επόμενη μέρα μιας καταστροφής όπως αυτή που συνέβη τον περασμένο Αύγουστο στη Βόρεια Εύβοια; Η «Εφ.Συν.» αναζήτησε τις απαντήσεις από τον άνθρωπο που ο πρωθυπουργός έθεσε επικεφαλής της Επιτροπής Ανασυγκρότησης, τον Σταύρο Μπένο.

Διμέτωπος Ψυχρός Πόλεμος;

Γιώργος Καπόπουλος, Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ, 27/11/2021

Σε σκοτσέζικο ντους μοιάζουν να εξελίσσονται οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Κίνα και τη Ρωσία καθώς υπάρχουν ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας σε επίπεδο κορυφής από στενούς συνεργάτες των Τζο Μπάιντεν, Βλαντίμιρ Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ και ταυτόχρονα από την Ουκρανία μέχρι την Ταϊβάν αναζωπυρώνονται εντάσεις για θέματα που υποτίθεται ότι είχαν δρομολογηθεί η εκτόνωση και η αποκλιμάκωση τους στις συναντήσεις του Μπάιντεν -τηλεδιασκέψεις και διά ζώσης- με τους Πούτιν και Σι.

Οι αρνητές μάς αναγκάζουν να ξανασκεφτούμε

Γιώργος Γιαννουλόπουλος, Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ, 27/11/2021

Γιώργος Γιαννουλόπουλος
Γιώργος Γιαννουλόπουλος
Υπάρχουν κάποιες λέξεις/έννοιες, τις οποίες έχουμε ακούσει και έχουμε πει άπειρες φορές και γι’ αυτό τις θεωρούμε δεδομένες και συνεπώς εκτός συζήτησης. Μια τέτοια έννοια είναι το δίπολο Δεξιάς και Αριστεράς. Ολοι (νομίζουμε ότι) ξέρουμε χοντρικά τι σημαίνουν οι όροι, οι περισσότεροι διαλέγουμε μεταξύ των δυο, και μερικοί αφιερώνουν τη ζωή τους ολόκληρη για να δικαιώσουν την επιλογή τους.

Βιάστηκε η κυβέρνηση να κηρύξει το τέλος της πανδημίας

Ευάγγελος Βενιζέλος, Συνέντευξη στον Χ.Ιωάννου, Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ, 27/11/2021

Κινούμαι στο επίπεδο της μεταπολιτικής, χωρίς μικροκομματικές συμβάσεις • Δεν βλέπω μεταρρυθμιστική διάθεση στην κυβέρνηση • Στις δεύτερες εκλογές απαιτείται 38% για 151 έδρες.


Ανανέωση του επιχειρηματικού δυναμικού: Μια δοκιμή μας πείθει!

Γιάννης Καλογήρου, Τα Νέα, 27/11/2021

Μια διαχρονική διαρθρωτική αδυναμία του επιχειρηματικού συστήματος στη χώρα μας συνδέεται με το μέγεθος και κυρίως με τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα των επιχειρήσεων που το συγκροτούν. Ειδικότερα, το επιχειρηματικό μας σύστημα περιλαμβάνει υπερβολικά πολλές «πολύ-πολύ μικρές επιχειρήσεις» (0 έως 4 άτομα), που δεν εξελίσσονται και εξαρχής ακολουθούν ένα μοντέλο ρηχής τεχνολογικά, ασθενικής καινοτομικά επιχειρηματικότητας, διαθέτουν προϊόντα ή υπηρεσίες χαμηλής προστιθέμενης αξίας, που κατά μήκος της αλυσίδας αξίας βρίσκονται πολύ κοντά στον τελικό καταναλωτή.

Η Τουρκία οδηγεί την Κύπρο στην οριστική διχοτόμηση

Στέφανος Στεφάνου, Συνέντευξη στον Γ.Ανδριτσόπουλο, Τα Νέα, 27/11/2021

Τα νέα τετελεσμένα που δημιουργεί η Τουρκία οδηγούν την Κύπρο «στην οριστική διχοτόμηση» προειδοποιεί, μιλώντας στα «ΝΕΑ», ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου. Από το Λονδίνο όπου βρέθηκε για σειρά επαφών με στελέχη της βρετανικής κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, κάλεσε τη Βρετανία να παραμείνει προσηλωμένη στις προσπάθειες για λύση εντός του πλαισίου των ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

Μοντέλα

Μιχάλης Μητσός, Τα Νέα, 27/11/2021

Όταν ο αυστριακός καγκελάριος Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ ανακοίνωσε τις προάλλες την επιβολή ενός νέου, καθολικού λοκντάουν για δέκα μέρες, προέβαλε δύο λόγους. Ο ένας ήταν προφανής: η σωτηρία του συστήματος υγείας. Ο άλλος ήταν κάπως ιδιαίτερος: να παρακινηθούν οι Αυστριακοί - το ένα τρίτο των οποίων εξακολουθεί να αρνείται να εμβολιαστεί - να καθίσουν και να σκεφτούν τις επιλογές τους.

Ο εναγκαλισμός της Ρώμης και του Παρισιού

Antonio Ferrari, Τα Νέα, 27/11/2021

Νέες συνθήκες - για κάποιους πικρές - έχουν επιβληθεί εδώ και καιρό, ακόμα και εάν τώρα το καταλαβαίνουν και οι πιο ενημερωμένοι. Ο κόσμος του παρελθόντος έχει πραγματικά καταρρεύσει και έχουμε εισέλθει στον γιγάντιο αλλά μυστηριώδη χώρο ενός νέου κόσμου, τον οποίο συχνά παλεύουμε να φανταστούμε και τον οποίο θα αφήσουμε στις επόμενες γενιές.

Στην Ελλάδα η κυβέρνηση πολιτικοποίησε το εμβολιαστικό πρόγραμμα

Γρηγόρης Γεροτζιάφας, Συνέντευξη στη Μ.Καϊτανίδη, Τα Νέα, 27/11/2021

Κενά στην παρακολούθηση των ασθενών στην κοινότητα αλλά και αστοχίες στο εμβολιαστικό πρόγραμμα εντοπίζει μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας, καθηγητής Αιματολογίας στην Ιατρική Σχολή της Σορβόννης, υπεύθυνος του Τμήματος Θρόμβωσης στο Νοσοκομείο Tenon στο Παρίσι και διευθυντής της ερευνητικής ομάδας INSERM U93. Και σημειώνει ότι είναι σημαντικό το κράτος να δημιουργεί σχέσεις εμπιστοσύνης με τους πολίτες και όχι αντιπαράθεσης.

Πώς οι ΑΠΕ θα ρίξουν τις τιμές ενέργειας

Παντελής Κάπρος, Τα Νέα, 27/11/2021

Tον χειμώνα 2021-2022 η Ευρώπη βιώνει έκρηξη τιμών φυσικού αερίου. Κατʼ αρχήν η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να ομολογήσει έλλειμμα πολιτικής για το φυσικό αέριο αφού δεν έλαβε μέτρα προστασίας, τόσο μέσω μηχανισμών αντιστάθμισης των τιμών (price hedging), όσο και μέσω διασφάλισης επάρκειας προσφοράς (αφού υστερεί η προσφορά από τη Ρωσία και οι αποθήκες φυσικού αερίου δεν είναι πλήρεις).

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι