Αρχείο κειμένων: Κείμενα τις 6 Νοεμβρίου 2021 - Σελίδα: 1

Το πολιτικό διακύβευμα της περιόδου...

Αντώνης Κοτσακάς, Τα Νέα, 06/11/2021

1.Ας δούμε τη μεγάλη εικόνα της σημερινής πολιτικής συγκυρίας. Οι πολίτες έχουν στην ουσία δύο επιλογές: ʼΗ τη συνέχιση των πολιτικών της κυβέρνησης Μητσοτάκη που απροκάλυπτα πλέον υπηρετεί τις συστημικές δυνάμεις. Ή την προοδευτική διακυβέρνηση που διεκδικεί την αλλαγή του παραγωγικού και κοινωνικού μοντέλου. Με στήριξη της εγχώριας παραγωγικής βάσης και των συντελεστών που τη διαμορφώνουν. Με άρση των κοινωνικών και γεωγραφικών ανισοτήτων, για την πρόσβαση όλων στα κοινωνικά αγαθά, την πράσινη μετάβαση και τις νέες τεχνολογίες.

Τι διαφορετικό θα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε αυτή τη φάση της πανδημίας ;

Ανδρέας Ξάνθος, iEidiseis.gr, 06/11/2021

Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι, το έλλειμμα προετοιμασίας και η εξάντληση των αντοχών του ΕΣΥ είναι αδιαμφισβήτητα , το «βάλτωμα» του εμβολιαστικού προγράμματος είναι επίσημα ομολογημένο.

Βιώνουμε τις τελευταίες μέρες μια ραγδαία επιδείνωση των επιδημιολογικών δεικτών στη χώρα και μια ανεξέλεγκτη διασπορά του ιού στο γενικό πληθυσμό. Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι, το έλλειμμα προετοιμασίας και η εξάντληση των αντοχών του ΕΣΥ είναι αδιαμφισβήτητα , το «βάλτωμα» του εμβολιαστικού προγράμματος είναι επίσημα ομολογημένο.

Το νέο αφήγημα

Μιχάλης Μητσός, Τα Νέα, 06/11/2021

Δύο εξηγήσεις έχουν διατυπωθεί για την ήττα των Δημοκρατικών αυτή την εβδομάδα στη Βιρτζίνια. Η μία έχει να κάνει με την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν: ξεκινώντας από την εξωτερική πολιτική, οι ψηφοφόροι τιμώρησαν τον πρόεδρο Μπάιντεν για την οικονομία, τους φόρους, τη μετανάστευση, ακόμη και τη διαχείριση της πανδημίας. Αν είναι έτσι τα πράγματα, ο Μπάιντεν έχει καιρό να ανακάμψει.

Για να υποστηρίξουμε τις προσπάθειες για το κλίμα, ας υποστηρίξουμε τους δημάρχους

Frans Timmermans, Mike Bloomberg, Τα Νέα, 06/11/2021

Στη φετινή Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP26) στη Γλασκώβη, μεγάλο μέρος της προσοχής δίνεται στο τι μπορούν να κάνουν οι εθνικές κυβερνήσεις για να μειώσουν ταχύτερα τις εκπομπές ρύπων και να τηρήσουν την προηγούμενη δέσμευση να παρέχουν 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως ως χρηματοδότηση για το κλίμα σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Να κάνουμε μια μικρότερη Ευρώπη της Αμυνας

Φρανσουά Ολάντ, Συνέντευξη στην Α.Κεφαλά, Τα Νέα, 06/11/2021

Στις 10 Νοεμβρίου, ο Φρανσουά Ολάντ θα κληθεί να καταθέσει ως μάρτυρας στη δίκη για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο «Bataclan», τον Νοέμβριο του 2015. Η μαρτυρία του αναμένεται με ανυπομονησία. Ο γάλλος πρώην πρόεδρος, όμως, μόλις δημοσίευσε κι ένα βιβλίο, με τον τίτλο «Αντιμετώπιση». Εκεί περιγράφει, μέσα από αιχμηρά πορτρέτα, τους υποψηφίους στην πιο κρίσιμη προεδρική εκστρατεία της Πέμπτης Δημοκρατίας και αναφέρεται λεπτομερώς στις μεγάλες προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσει η Γαλλία.

Η μακρά πορεία προς την ισότητα

Τομά Πικετί, Παρουσίαση Θ.Γιαλκέτση, Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ, 06/11/2021

Ολες οι κοινωνίες παρήγαγαν, τουλάχιστον με αφετηρία την «Πολιτεία» και τους «Νόμους» (όπου ο Πλάτων συμβουλεύει οι ανισορροπίες να μην υπερβαίνουν τη σχέση ένα προς τέσσερα), γνώσεις και αναλύσεις σχετικά με τις υπαρκτές, υποτιθέμενες ή επιθυμητές διαφορές ανάμεσα σε πλούσιους και φτωχούς.

Τι θα γινόταν στην Τουρκία αν ο Ερντογάν ήταν πολύ άρρωστος;

Βαγγέλης Αρεταίος, KReport, 06/11/2021

Σε εν δυνάμει αποσταθεροποιητικό παράγοντα για την Τουρκία και την τουρκική οικονομία έχει εξελιχθεί η κατάσταση της υγείας του Ταγίπ Ερντογάν καθώς κάθε φορά που φήμες κάνουν λόγο για ασθένεια και ενδεχόμενη αδυναμία του Τούρκου Προέδρου να ασκήσει τα καθήκοντα του, εντείνεται η πόλωση και ακόμα πιο γρήγορα εξασθενεί η λίρα έναντι του ευρώ και του δολαρίου. 

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι