Θέμα: Δημοσιονομικό Σύμφωνο 091211 - Σελίδα: 1

Ευρώ… «Γενετική Μετάλλαξη» ή «Πυρηνικό Ατύχημα» ;

Χρόνης Διαμαντόπουλος, TVXS.gr, 14/12/2011

Ευρώ… ένα δυνατό, ένα σκληρό νόμισμα. Πόσο σκληρό όμως, αλήθεια είναι; Πολύ σκληρό απέναντι στις αγορές, ή μήπως πολύ σκληρό απέναντι στους λαούς που το στηρίζουν;
Έχει γίνει πολύς λόγος για τη χώρα μας και για τη μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε για να μπει στη ζώνη του ευρώ. Η συντριπτική πλειοψηφία τραπεζιτών και ηγετών της Ευρώπης είναι υποστηρικτές και διακινητές της άποψης του πόσο εσφαλμένη και καταστροφική για την ΟΝΕ ήταν η είσοδός μας στο ευρώ. Η ηγετική ευρωπαϊκή αντίληψη σήμερα για την Ελλάδα, είναι πως αποτελούμε οικονομικό καρκίνωμα και μάλιστα επιθετικής μορφής.

Ευρώπη Α.Ε. με διευθύνουσα σύμβουλο τη Μέρκελ

Κάκη Μπαλή, Αυγή της Κυριακής, 11/12/2011

Ήταν η προχτεσινή Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης ιστορική, όπως έσπευσε να δηλώσει μετά το πέρας της ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί; Η απάντηση είναι δύσκολη, η Ιστορία κρίνεται εκ των υστέρων. Είναι, ωστόσο, πιθανό να μείνει στην ιστορική μνήμη αυτή η 9η Δεκεμβρίου ως η ημέρα που άρχισε να διαλύεται η Ευρώπη, που χτίστηκε με τόσο κόπο τα τελευταία 60 χρόνια, κι όχι η ημέρα που βάθυνε η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση -έστω για ένα μέρος της Ε.Ε.

Διπλή ανάγνωση της συνόδου

Κώστας Κάρης, Αυγή της Κυριακής, 11/12/2011

Οι προσδοκίες για γρήγορη λύση - και για την Ελλάδα - από τη σύνοδο κορυφής δεν επιβεβαιώνονται. Δύο τα βέτο, το ανοικτό της Αγγλίας και το κρυφό της Γερμανίας. Η Αγγλία θέλει την ελευθερία της δικής της νομισματικής πολιτικής, γνωστό όλα τα χρόνια, και γι’ αυτό η αντιπαράθεση μαζί της μόνον επικοινωνιακό εύρημα είναι. Η Γερμανία απορρίπτει κάθε βραχυχρόνια στήριξη αν δεν πάρει το αντάλλαγμα της επιβολής της σκληρής και ενιαίας δημοσιονομικής πολιτικής στις χώρες του ευρώ, γι αυτό και απορρίπτει το ευρωομόλογο και άλλα μέτρα τώρα. Προς τον στόχο της αυτόν αξιοποιεί και τις εξόφθαλμα επικίνδυνες απαιτήσεις των χρηματαγορών. Είναι μια επιλογή ρίσκου και κόστους όπως γνωρίζουμε ήδη - αυτή όμως είναι η αχίλλειος πτέρνα του σχεδίου.

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι