ΗΠΑ: πολιτική απάντηση στον ρατσισμό

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΑΣ

03/06/2020

Οι μαζικές κινητοποιήσεις με αφορμή τον θάνατο του Αφροαμερικανού, Τζορτζ Φλόϊντ, από αστυνομικό στη Μινεάπολις των ΗΠΑ συνεχίζονται. Απαιτούν αμερόληπτη έρευνα και απόδοση δικαιοσύνης. Θέτουν όμως και το μείζον θέμα: την μεταρρύθμιση των δομών της Αστυνομίας και του συστήματος της Δικαιοσύνης στην χώρα αυτή.

Είναι θετικό το γεγονός, ότι η αντιπαράθεση δεν είναι μεταξύ "λευκών" και "μαύρων", αλλά ότι πολλοί λευκοί ακτιβιστές, διανοούμενοι και πολιτικοί πιέζουν ανοιχτά για να ληφθούν μέτρα εξάλειψης του ρατσισμού και της λογικής του, από όλα τα επίπεδα της δημόσιας και κοινωνικής ζωής στις ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, προσπαθεί να παίξει το χαρτί "Νόμος και Τάξη", για να συσπειρώσει γύρω του την συντηρητική βάση του και την "βαθιά" Αμερική. Και μπορεί να το πετύχει, αν συνεχιστούν οι εκδηλώσεις βίας και λεηλασιών, που συνοδεύουν ορισμένες από τις διαδηλώσεις. Η πόλωση και το θέαμα που δίνει, είναι πιθανό να παίξουν περίεργα παιχνίδια στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές.

Το ζητούμενο είναι μια ειρηνική, πολιτική απάντηση στον ρατσισμό και τις πολιτικές που τον συνοδεύουν. Αυτό θα επιτευχθεί με την μαζική εγγραφή των διαμαρτυρομένων στους εκλογικούς καταλόγους. Και στην συνέχεια με την υπερψήφιση του προεδρικού υποψηφίου του Δημοκρατικού Κόμματος, Τζο Μπάϊντεν. Το παιχνίδι θα κριθεί, στο αν επιτευχθεί η πολιτική αλλαγή.

Θ.Τ.

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι