«Το ανθρωπίνως δυνατόν»…

Παντελής Μπουκάλας, Η Καθημερινή, 18/02/2021

Είναι κι αυτό ένα από τα στερεότυπα που παραδίδει η μια κυβέρνηση στην άλλη, για να ’χει να πορεύεται. Δεν το χρησιμοποιούν πάντως όλες με την ίδια συχνότητα ούτε με την ίδια αυτοαπαλλακτική πονηρία, αφού αραιά και πού παρατηρείται ένας ανεπαίσθητος τόνος αυτοκριτικής. «Κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν», μας λένε. Λογικό ακούγεται, λογικοφανές είναι. Πράγματι, ουδείς πολίτης απαιτεί από τον πρωθυπουργό, τον περιφερειάρχη, τον δήμαρχό του όσα είναι «αδύνατα παρά ανθρώποις, δυνατά δε παρά τω Θεώ». Ακόμα κι αν ορισμένοι ηγήτορες προβάλλονται σαν κάτοχοι μεσσιανικών ικανοτήτων, αν δεν νιώθουν κιόλας οι ίδιοι κάτι σαν ημίθεοι, έχουν όρια. Και τα αποδέχονται και οι φανατικότεροι ψηφοφόροι τους.

Αξιώνει όμως ο πολίτης από την οργανωμένη πολιτεία του όσα αντιστοιχούν σε μια όντως οργανωμένη πολιτεία. Το «ανθρωπίνως δυνατόν» για το άτομο, είτε είναι βοσκός στην Κρήτη και στην Εύβοια είτε «επιτηδευματίας» ευγενούς περιοχής, είναι λίγο, οριακό, ανεπαρκές. Το «ανθρωπίνως δυνατόν» για ένα κράτος είναι, θα όφειλε να είναι, πολύ ευρύτερο, ταχύτερο και αποτελεσματικότερο. Το άτομο διαθέτει μόνο μία ψήφο και ένα τηλέφωνο (αν δεν έχει κοπεί η σύνδεση), για να πει τα παράπονά του στους πρόθυμους να παραστήσουν ότι ακούνε προσεχτικά (ενόψει της ψήφου). Το κράτος έχει στη διάθεσή του ειδικούς, πλήθος ολόκληρο, και μηχανισμούς – πλήθος κι αυτοί, με τα δυσμετάφραστα αρχικά τους. Τους κινητοποιεί αμέσως, συντονισμένα και αμερόληπτα, δίχως γεωγραφικές και κοινωνικές διακρίσεις. Κι αν όχι για να αντιμετωπίσει όλα τα προβλήματα εν τη γενέσει τους, τουλάχιστον για να καταφέρει να προκύψουν το δυνατόν λιγότερα και να μειώσει τις οδυνηρές παρενέργειες το δυνατόν περισσότερων. «Το πολιτειακώς δυνατόν», όχι το «ανθρωπίνως».

Επραξε άραγε η πολιτεία απέναντι στη «Μήδεια» ό,τι της αντιστοιχούσε; Οι συναναρμοδίως εμπλεκόμενοι υπουργοί (ο κ. Χρυσοχοΐδης, ο κ. Χαρδαλιάς, ο κ. Βορίδης), ο κ. Πατούλης (περιφερειάρχης Αττικής και πασών των Ρωσιών, όπως δείχνει ότι νιώθει), δήμαρχοι, διευθύνοντες σύμβουλοι υπηρεσιών εμφανίστηκαν άκρως ικανοποιημένοι από τον εαυτό τους. Δηλαδή από τον καθρέφτη τους, τον οποίο και ρώτησαν με ύφος αυστηρό «πώς τα πήγαμε;». Ταυτόχρονα, ο καθείς από το μετερίζι τής αυταρέσκειάς του δεν τσιγκουνεύτηκε τη χολή του για τους θεωρητικώς συμπολεμιστές του: «Δική τους η ευθύνη, όχι δική μου», «ας φρόντιζαν». Ανθρώπινο. Απαράδεκτο, κακομοίρικο, ανεύθυνο, αλλά ανθρώπινο.

Σχόλια: 0

Πρόσθεσε σχόλιο

Παρακαλώ συμπλήρωσε όλα τα πεδία που σημειώνονται με αστερίσκο. Η ηλεκτρονική σου διεύθυνση (Email) δεν εμφανίζεται στην ιστοσελίδα. Απόφυγε την χρήση κεφαλαίων γραμμάτων - εκτός βέβαια από το πρώτο γράμμα ονόματος ή πρότασης.

* * * *

Γράψε μόνο καθαρό κείμενο (ελληνικό ή λατινικό αλφάβητο και αριθμούς, όχι σύμβολα ή κωδικούς του HTML). Αν εισάγεις σύμβολα, η αποστολή ακυρώνεται. Άφησε μια κενή σειρά μεταξύ των παραγράφων.

Για λόγους ασφαλείας, αντίγραψε τους αριθμούς της εικόνας στο αντίστοιχο πεδίο. Αν οι αριθμοί είναι δυσανάγνωστοι ή αν πέρασαν 20 λεπτά από τότε που άνοιξες την σελίδα, «κάνε κλικ εδώ για να τους αλλάξεις».

Το σχόλιό σου θα εμφανιστεί αφού πρώτα ελεγχθεί από την διαχείριση της ιστοσελίδας.

Θέμα επικαιρότητας:
Νέα Δημοκρατία

Σύνολο: 71 Κείμενα

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι