Η μέθοδος εκποίησης της ΔΕΗ από την κυβέρνηση και ο φόβος της πολιτικής αλλαγής

Αντώνης Κοτσακάς, Αυγή, 28/09/2021

Κόμματα και φορείς του προοδευτικού ριζοσπαστικού τόξου χρειάζεται να αναλάβουν πρωτοβουλίες!

Μπροστά στην πολύπλευρα καταγραφόμενη κοινωνική αμφισβήτηση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη η επιλογή των αξιωματούχων της να επισπεύσουν την εκποίηση άρον άρον και της ΔΕΗ δεν είναι τυχαία

Ο φόβος της πολιτικής αλλαγής που μπορεί να προκύψει, για πολλούς λόγους, στις επόμενες εκλογές οδηγεί οικονομικά και ολιγοπωλιακά κέντρα να «επιβάλλουν» στην κυβέρνηση που στήριξαν ώστε να ολοκληρώσει με δεσμευτικούς όρους, βίαιες ανακατανομές όχι μόνο μεριδίων αγοράς αλλά και της εγχώριας παραγωγικής βάσης και των κοινωνικών δικτύων !

Δεν είναι τυχαίες οι επιλογές που εκδηλώνει η ΝΔ και μάλιστα σε μια περίοδο παρατεταμένης πολύπλευρης κρίσης στην Υγεία , την παιδεία ,τα δίκτυα μεταφορών, την εργασία το ασφαλιστικό και τους όρους πρόσβασης στο ταμείο ανάκαμψης και το τραπεζικό σύστημα

Αδιαφορεί για τις ανισότητες γεωγραφικές και κοινωνικές, τη συρρίκνωση της εγχώριας παραγωγικής βάσης , το στραγγαλισμό της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και της πρωτογενούς παραγωγής!

Αδιαφορεί για τον πολλαπλασιασμό των δυνάμεων της επισφαλούς εργασίας, προσπερνά την συζήτηση για το μεσαιωνικό καθεστώς της τηλεργασίας κτλ

Προπαγανδίζει από τις εκποιήσεις έσοδα την ίδια ώρα που ακόμα και για την δίκη της νεοφιλελεύθερη πολιτική στόχευση τα αποτελέσματα είναι πολύ μικρότερα των εσόδων που θα είχε αν το δημόσιο είχε την διαχείριση και σε μικρό χρονικό ορίζοντα.

Για την κομματική επιβίωση βγάζει στο σφυρί περιουσιακά στοιχεία της χώρας που στηρίζουν την εγχώρια παραγωγική βάση, την εθνική στρατηγική, την πρόσβαση για όλους, τον ανταγωνισμό!

Ειδικότερα ο χρόνος, ο τρόπος και η διαδικασία με την οποία επιχειρεί δήθεν αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ ,με εξοβελισμό του βασικού μετόχου και των μικρών μετόχων , γίνεται η σταγόνα που ξεχυλίζει το ποτήρι !

Δεν πρόκειται για μια πολιτική απλά αντιπαράθεση αλλά για ένα κοινωνικό και παραγωγικό πλήγμα που επηρεάζει και τον ρόλο της χώρας!

Είναι στρατηγικού χαρακτήρα επιλογή και αυτό πρέπει να γενικεύσει το αίτημα επίσπευσης της πολιτικής αλλαγής και να καταστήσει στα κόμματα καθαρό πως πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες.

Να προτάξουν το μείζον περιορίζοντας τις μικροκομματικές επιδιώξεις ,να εργασθούν με την κοινωνία με στόχο την προοδευτική διακυβέρνηση με προγραμματική ενότητα! Για να δώσουν λύσεις.

Γιατί η αναμέτρηση σχετίζεται και με το γεγονός ότι ανοίγει η κερκόπορτα του αφελληνισμού ενός δημοσίου εργαλείου, της νόθευσης του ανταγωνισμού και της όξυνσης των ανισοτήτων ιδιαίτερα (νησιά, ορεινές περιοχές, κοινωνικές ομάδες κτλ )

Η εξέλιξη αυτού του γεγονότος δείχνει και πόσο δίκιο είχαν προοδευτικές δυνάμεις να προσδιορισθεί στη συνταγματική αναθεώρηση ο δημόσιος χαρακτήρας σε ορισμένα δίκτυα υποδομών .

Πέραν όμως της στρατηγικού χαρακτήρα αντίθεσης με τις επιλογές της ΝΔ και των συστημικών κέντρων που τη στηρίζουν αναδεικνύεται και θέμα νομιμότητας για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και τον αποκλεισμό του δικαιώματος προτίμησης των ήδη μετόχων.

Γιατί για παράδειγμα αν το ΤΑΙΠΕΔ η το υπερταμείο δεν θα ήθελαν να συμμετέχουν στην αύξηση -γιατί άραγε- αποποιούνται από έσοδα που θα κάλυπταν τουλάχιστον και μέρος του κεφαλαίου.

Θυμίζουμε πως η ΔΕΗ, με κυβέρνηση Κωνσταντίνου Μητσοτάκη επιδίωξε και τότε να δοθεί βορά σε «υποχρεώσεις» , αλλά η καταλυτική παρέμβαση τότε του Ανδρέα Παπανδρέου στη Χαλκοκονδύλη και η ευθεία αναφορά στις ευθύνες που απορρέουν από τα αδικήματα που συντελούνται(διασπάθιση ,απιστία ) απέτρεψαν το γεγονός.

Είναι σημαντικό γεγονός ότι τα προοδευτικά κόμματα και σήμερα αντέδρασαν ακαριαία άμεσα και καθαρά

Η δήλωση του προέδρου ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία Αλέξη Τσίπρα και η άμεση συνάντηση του με τους εργαζόμενους του χώρου είναι μήνυμα για όλη τη χώρα ότι αυτό το εγχείρημα πρέπει γενικευμένα από όλους τους κοινωνικούς φορείς και την αυτοδιοίκηση να αποτραπεί …

Το πρόβλημα δεν είναι απλά τεχνοκρατικό είναι πολιτικό !

Χρειάζεται πολιτική αντιμετώπιση με λαϊκή συστράτευση. Κατά συνέπεια κόμματα και φορείς του προοδευτικού ριζοσπαστικού τόξου χρειάζεται να αναλάβουν πρωτοβουλίες !

Και αυτό αφορά πρωτίστως το κορμό ο της προοδευτικής παράταξης που είναι ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία.

Σχόλια: 0

Πρόσθεσε σχόλιο

Παρακαλώ συμπλήρωσε όλα τα πεδία που σημειώνονται με αστερίσκο. Η ηλεκτρονική σου διεύθυνση (Email) δεν εμφανίζεται στην ιστοσελίδα. Απόφυγε την χρήση κεφαλαίων γραμμάτων - εκτός βέβαια από το πρώτο γράμμα ονόματος ή πρότασης.

* * * *

Γράψε μόνο καθαρό κείμενο (ελληνικό ή λατινικό αλφάβητο και αριθμούς, όχι σύμβολα ή κωδικούς του HTML). Αν εισάγεις σύμβολα, η αποστολή ακυρώνεται. Άφησε μια κενή σειρά μεταξύ των παραγράφων.

Για λόγους ασφαλείας, αντίγραψε τους αριθμούς της εικόνας στο αντίστοιχο πεδίο. Αν οι αριθμοί είναι δυσανάγνωστοι ή αν πέρασαν 20 λεπτά από τότε που άνοιξες την σελίδα, «κάνε κλικ εδώ για να τους αλλάξεις».

Το σχόλιό σου θα εμφανιστεί αφού πρώτα ελεγχθεί από την διαχείριση της ιστοσελίδας.

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι