Αλλο ένα έγκλημα εκ προμελέτης εις βάρος της Στατιστικής

Κώστας Ζάμπας, Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ, 07/10/2021

Ο τακτικός αρθρογράφος της εφημερίδας «Η Καθημερινή» Α. Δρυμιώτης θεωρεί ότι δύο άρθρα του Παντελή Μπουκάλα στην ίδια εφημερίδα είναι «Αλλος ένας βιασμός της Στατιστικής», μολονότι του «αρέσει το στυλ του και οι γνώσεις του» (1). Ο Παντελής Μπουκάλας δεν έχει ανάγκη της συνηγορίας μου, όχι μόνο επειδή τα κείμενά του είναι διαμάντια της ελληνικής γλώσσας, αλλά κυρίως γιατί το αναγνωρισμένο συγγραφικό ήθος που διαθέτει αποδεικνύεται και από τη λεπτομερή τεκμηρίωση των απόψεών του.

Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι ότι ο ισχυρισμός του ανωτέρω αρθρογράφου περί βιασμού της Στατιστικής προβάλλεται για να συγκαλύψει ένα προμελετημένο έγκλημα εις βάρος της Στατιστικής. Μας λέει ότι τα στοιχεία του Παντελή Μπουκάλα είναι σωστά: Πραγματικά «στις 5 Σεπτεμβρίου η Ελλάδα ήταν δεύτερη μεταξύ των τριάντα χωρών σε θανάτους αναλογικά με τον πληθυσμό της με πρώτη και χειρότερη τη Βουλγαρία», αλλά…«Το 2020 με κορωνοϊό είχαμε λιγότερους θανάτους από το 2019 χωρίς κορωνοϊό». Τι ωραίο επιχείρημα για τους κάθε λογής αντιεμβολιαστές, όπως ο λαμπρός νέος με το τατουάζ του αγκυλωτού σταυρού που σακάτεψε προ ημερών νέους και νέες στο Ν. Ηράκλειο.

Δεν θα ασχοληθούμε εδώ με την πληθώρα των κατʼ επιλογήν αριθμών που παραθέτει ο αρθρογράφος για την πανδημία για να προσδώσει επιστημονικοφάνεια στα γραφόμενά του. Θα σταθούμε στον ισχυρισμό του ότι «Μια πρόσφατη έρευνα της ALCO κατέγραψε ότι το 23% των ψηφοφόρων του Σύριζα είναι αντιεμβολιαστές!». Το σχετικό γράφημα της έρευνας που παραθέτουμε εδώ έχει τίτλο «Τι ψηφίζουν όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί». Ο αρθρογράφος μας λοιπόν μετονομάζει όσους δεν έχουν εμβολιαστεί σε «αντιεμβολιαστές», μολονότι οι ειδικοί, οι κυβερνητικοί παράγοντες και όλοι οι έχοντες σοβαρό δημόσιο λόγο δεν σταματούν να τονίζουν ότι δεν ταυτίζουν με τους αντιεμβολιαστές όσους έχουν διάφορους φόβους και επιφυλάξεις για παρενέργειες κ.λπ. και δεν εμβολιάστηκαν. Ολοι έχουν δει άλλωστε το πολιτικό προφίλ των αντιεμβολιαστών, τα σύμβολά τους και τα συνθήματά τους στις διάφορες συγκεντρώσεις τους ανά την Ελλάδα.

Ο ανωτέρω ισχυρισμός, εκτός από τον ψευδή χαρακτηρισμό «αντιεμβολιαστές» που περιέχει, αποδεικνύει ανύπαρκτη σχέση του αρθρογράφου με τη στοιχειώδη αριθμητική. Η πρόθεση ψήφου στη δημοσκόπηση της ALCO δίνει στον ΣΥΡΙΖΑ γενικό ποσοστό 23,8%. Τι σημαίνει αυτό; Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει το ίδιο ποσοστό στους ανεμβολίαστους και στους εμβολιασμένους. Τι φυσικότερο και λογικότερο; Οι Ελληνες πολίτες που έχουν δικαίωμα ψήφου είναι εμβολιασμένοι ή ανεμβολίαστοι και με δεδομένο ότι στο χρονικό διάστημα που γινόταν η δημοσκόπηση το 40% ήταν ανεμβολίαστοι, θα έπρεπε ο αρθρογράφος να μας πει ότι «το 40% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ είναι αντιεμβολιαστές!». Και έτσι να τελειώσει τον ΣΥΡΙΖΑ. Να ξεχαστεί ότι αμέσως μετά το ξέσπασμα της πανδημίας είδαμε το σποτάκι με όλους τους βουλευτές του με το πλακάτ «Μένουμε σπίτι», τον Α. Ξανθό και τον Π. Πολάκη να σπεύδουν στον υπουργό Β. Κικίλια και να δηλώνουν διαθεσιμότητα συστράτευσης και τον Αλ. Τσίπρα και όλα τα στελέχη του να προτρέπουν σε όλους τους τόνους για καθολικό εμβολιασμό.

Ο επίλογος του άρθρου του Α. Δρυμιώτη είναι αποκαλυπτικός για τις αριθμητικές αρλούμπες του και κυρίως για το κίνητρο του εγκλήματος σε βάρος της Στατιστικής: «Θέλω να ευχηθώ κάτι στον κ. Μπουκάλα: Να μην αντιμετωπίσει πανδημία με κυβέρνηση Σύριζα, γιατί θα είχαμε πεθάνει (sic) εμπροσθοβαρώς!». Οπερ έδει δείξαι! Εδώ δολοφονείται όχι μόνο η Στατιστική, αλλά και το Συντακτικό· γενικώς δε η Επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά.

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι