Οι μάγισσες στους καθολικούς και στους ορθόδοξους

Τάκης Καμπύλης, KReport, Δημοσιευμένο: 2021-12-06

Σε αντίθεση με την ιστορία της καθολικής εκκλησίας , «μάγοι» και «μάγισσες» δεν υπήρξαν στην ορθόδοξη πλευρά του χριστιανισμού.

Το «γιατί» , σύμφωνα με τη σχετική βιβλιογραφία, πρέπει να αναζητηθεί στη σχέση των ευρωπαϊκών μεσαιωνικών πληθυσμών με τον «άλλο».

Στη Δύση ο «άλλος» ήταν ένας εχθρός υπαρκτός αλλά εν πολλοίς άγνωστος αφού ήταν εκτός των συνόρων. Ο φόβος του Ισλάμ, οι εκτεταμένες στρατιωτικές συγκρούσεις μαζί του στα σύνορα της χριστιανικής Ευρώπης, ο τρόμος από την εξάπλωσή του και τη δύναμή του, η πολύχρονη κατοχή εδαφών με καθολικούς πληθυσμούς (Ισπανία κλπ) ήταν μία από τις αιτίες που οδήγησαν στην ανακάλυψη «μάγων» και «μαγισσών». Σαν μια πρώιμη εκδοχή «Πέμπτης φάλαγγας» εντός της θρησκευτικής καθαρότητας του καθολικισμού.

Αντίθετα, στην ορθόδοξη πλευρά ο «άλλος», το Ισλάμ, ήταν ένας καθημερινός γείτονας. Ξένος ναι, αλλού κατακτητής και δυνάστης, αλλά άνθρωπος κι όχι ανθρωπόμορφος. Τα τζαμιά και οι συναγωγές ήταν δίπλα στις εκκλησίες. Η μακραίωνη συμβίωση μαζί του και οι καθημερινές αναγκαστικές ή μη συναλλαγές με αλλόδοξους δεν επέτρεψαν στον φόβο ή στην πίστη να προσλάβει τις διαστάσεις που πήρε στη Δύση. Η ανάγκη για «καθαρότητα» δεν πήρε ποτέ τη διάσταση του πογκρόμ.

Στο γύρισμα του 19ου αιώνα τα πράγματα άλλαξαν. Στις ορθόδοξες περιοχές, οι εθνικές ολοκληρώσεις δημιούργησαν την ανάγκη για πολιτισμική ομοιογένεια και ο «άλλος» διαγράφηκε όχι μόνο ως μέλλον αλλά ακόμη και ως παρελθόν. Οι άγιοι πλέον δεν δολοφονούνταν από Ρωμαίους εκατόνταρχους που πίστευαν στον Μίθρα αλλά, με ιστορικά άλματα, αποκλειστικά από γενίτσαρους και άραβες πειρατές.

Και να που στα γυρίσματα των καιρών ένας λατινοαμερικάνος Ποντίφικας, καλός γνώστης μιας άλλης ιστορίας του καθολικισμού με εγκλήματα που ταρακούνησαν την ισχύ της Καθολικής Εκκλησίας (οδηγώντας ακόμη και στην «θεολογία της απελευθέρωσης» από λατινοαμερικανούς επισκόπους) αναφέρεται στη σημερινή σχέση με τον «άλλο» με διαφορετικά λόγια.

Μαζί του κι ένας ορθόδοξος Ιεράρχης, ο Βαρθολομαίος, που έζησε τη συμμετοχή χιλιάδων μουσουλμάνων στις εκκλησίες όπως του Αγίου Γεωργίου στην Πρίγκηπο, στην Ίμβρο κ.α.

Αυτοί οι δύο ίσως να καταφέρουν περισσότερα πράγματα απ’ όσα αιώνες στρεβλώσεων. Πολιτικοί ηγέτες και οι δύο λόγω των συνθηκών, ωστόσο δεν έχουν το άγχος των ψηφοφόρων που ζουν στην κοινοτοπία του κακού δικαιολογώντας (όπως έγραψε μια Εβραία, η Χάνα Αρέντ) τις πράξεις τους μέσα από την επίκληση του (θρησκευτικού) καθήκοντος.

Ίσως , όπως είπε χτες από τη Λέσβο ο Πάπας Φραγκίσκος, να βρούμε το θάρρος να ντραπούμε…

Άρθρα/ Πολιτική

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Υποστήριξα σταθερά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ όφειλε να συμπορευθεί πολιτικά με την ΕΛ.Α.Σ.

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2026-07-18

-Η Ομιλία μου στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ , -Η ΔΗΛΩΣΗ παραίτησής...

Γιάννης Δρόσος

Καθαρές κουβέντες

Γιάννης Δρόσος, 2026-07-22

H πρόσφατη αναμόχλευση του θέματος των καταστημάτων που...

Χρήστος Μαχαίρας

ΣΥΡΙΖΑ: Ένα κόμμα πέφτει, πέφτει…

Χρήστος Μαχαίρας, 2026-07-21

Η πολιτική ιστορία είναι γεμάτη από περιπτώσεις κομμάτων...

«Με ευτυχία, χαρά και ειρήνη». Αμήν

Παντελής Μπουκάλας, 2026-07-21

Αλίμονο. Αν δεν παινέψεις το σπίτι σου, θα πέσει να σε πλακώσει,...

Το αγγλικό πείραμα

Παύλος Τσίμας, 2026-07-20

Τον Νοέμβριο του 1999, το Palazzo Vecchio της Φλωρεντίας είχε φιλοξενήσει...

Η Βίβλος και η Υδρόγειος Μπάλα

Παντελής Μπουκάλας, 2026-07-19

Οι πιστοί της Στρογγυλής Θεάς είναι το ίδιο φανατικοί με...

Θόδωρος Τσίκας

Η ώρα του πολιτικού ρεαλισμού στο Κυπριακό

Θόδωρος Τσίκας, 2026-07-15

Η νέα προσπάθεια στο Κυπριακό από την προσωπική απεσταλμένη...

Η Τουρκία, μετά τη Σύνοδο Κορυφής

Παύλος Τσίμας, 2026-07-11

Η σκηνοθεσία ήταν, από κάθε άποψη, εντυπωσιακή. Ξεκίνησε...

Δεν υπάρχει εναλλακτική

Γιώργος Καπόπουλος, 2026-07-10

Εάν οι ΗΠΑ μπορούσαν, θα είχαν ανατρέψει το ισλαμικό καθεστώς...

Θόδωρος Τσίκας

Οι συσχετισμοί μεταβάλλονται

Θόδωρος Τσίκας, 2026-07-09

Η σημαντικότερη εξέλιξη της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στην...

Θόδωρος Μαργαρίτης

Για ποιο πολιτικό παράδειγμα;

Θόδωρος Μαργαρίτης, 2026-07-09

Η υπόθεση με την κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί ένα γεγονός...

Πού είναι ο απολογισμός και ποια η αξιολόγηση;

Κώστας Χλωμούδης, 2026-07-08

Υπάρχουν πολιτικές που πετυχαίνουν και πολιτικές που αποτυγχάνουν....

×
×