Ηθικολογία χωρίς πολιτική

Σήφης Πολυμίλης, Ελευθεροτυπία, 17/12/2007

Μια κυβέρνηση που ήρθε στην εξουσία με αιχμή της αντιπολιτευτικής της τακτικής την ηθικολογία και κυρίαρχο σύνθημα τον πόλεμο κατά της διαφθοράς και της διαπλοκής αποδεικνύεται για πολλοστή φορά ανίκανη αφ’ ενός να δίνει μαθήματα ηθικής και αφ’ ετέρου να καταπολεμήσει αυτά τα φαινόμενα, ακόμα και μέσα στο στενό κύκλο των κορυφαίων στελεχών της... Είναι προφανές ότι η αποπομπή ενός ακόμα υπουργού, κάτω από την πίεση αποκαλύψεων των Μέσων Ενημέρωσης, είναι απλώς η κορυφή του παγόβουνου. Η διαφθορά, το βόλεμα με νομιμοφανείς διαδικασίες, η εκμετάλλευση των κάθε λογής παραθύρων που συνειδητά ή ασυνείδητα υπάρχουν στον κυκεώνα των νόμων, που φτιάχνονται -υποτίθεται- για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα, έχουν διαμορφώσει ένα γενικευμένο καθεστώς αυθαιρεσίας που διαπερνά το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.

*** Οταν αυτή η αντίληψη αυθαιρεσίας κυριαρχεί, όταν οι ίδιοι οι ηθικολογούντες πολιτικοί δίνουν το... καλό παράδειγμα, όταν οι πάντες ξέρουν ότι για να κάνεις ακόμα και μια απολύτως νόμιμη δουλειά είναι αναγκαίο να λαδώσεις την κατάλληλη... τρύπα του κρατικού μηχανισμού, είναι προφανές ότι οι διακηρύξεις και τα ευχολόγια των πολιτικών όχι μόνο δεν έχουν αντίκρισμα αλλά υπονομεύουν εκ των προτέρων και όποιους θελήσουν να αντιδράσουν. Εξίσου προφανές είναι ότι δεν υπάρχει η πολιτική βούληση για να περιοριστεί τουλάχιστον αυτό το καθεστώς ανομίας που υπονομεύει κάθε έννοια ευνομούμενου κράτους.

*** Οταν επί δεκαετίες η πολιτεία δεν μπορεί -ή δεν θέλει...- να φτιάξει κτηματολόγιο, δασικούς χάρτες, να ξεκαθαρίσει τις χρήσεις γης, γιατί ο κάθε πολίτης που βλέπει τον διπλανό του να παρανομεί χωρίς κόστος να μη σπεύσει να κάνει το ίδιο... Οταν το κράτος δεν φροντίζει να ξεκαθαρίσει τους μηχανισμούς του από κάθε λογής τρωκτικά που με το αζημίωτο είναι πρόθυμα να παρακάμψουν νόμους και διατάξεις, γιατί να περιμένουμε από τους πολίτες να γίνουν προασπιστές της νομιμότητας... Αυτός ο φαύλος κύκλος που υπονομεύει το μέλλον όλων μας δυστυχώς μπορεί να σπάσει μόνο αν υπάρξουν κάποιοι πολιτικοί που θα αγνοήσουν το πολιτικό κόστος και ενδεχομένως το πολιτικό τους μέλλον... Και αυτοί δεν φαίνονται στον ορίζοντα...

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι