Μας πήρανε χαμπάρι...

Σήφης Πολυμίλης, Ελευθεροτυπία, 10/01/2008

Η αναξιοπιστία και η κοροϊδία δεν πάει σύννεφο μόνο στην υπόθεση Ζαχόπουλου. Αποτελεί δυστυχώς αναπόσπαστο κομμάτι της κυβερνητικής πολιτικής. Κι ακόμα χειρότερα δεν αφορά μόνο τους... ιθαγενείς, που σύμφωνα με τους κυβερνητικούς φωστήρες περνάνε τα φύκια για μεταξωτές κορδέλες, αλλά συνολικά τις σχέσεις της χώρας μας. Τελευταίο, αλλά όχι μοναδικό κρούσμα, τα παραπλανητικά στοιχεία που δώσαμε ως χώρα στον ΟΗΕ για τις εκπομπές ρύπων μήπως και γλιτώσουμε τα πρόστιμα που σε λίγο θα αρχίσουν να πέφτουν...

*** Οι ατσίδες με τα μπλε, θεωρώντας προφανώς ότι απευθυνόμαστε σε κουτόφραγκους που δεν καταλαβαίνουν, έδωσαν πλασματικά στοιχεία πιστεύοντας ότι δεν θα τα ψάξουν, μια και θεωρούμαστε... αξιόπιστη χώρα, και έτσι θα ρυπαίνουμε μερικά χρόνια με το αζημίωτο. Ελα όμως που μας έχουν πάρει χαμπάρι και ξέρουν προκαταβολικά ότι όποια στοιχεία τούς δίνουμε έχουν ελάχιστη πιθανότητα να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα... Αποτέλεσμα, να γίνουμε ρεζίλι για μία φορά ακόμη και να μην ιδρώνει το αυτί κανενός. Το ίδιο είχε γίνει πριν από μερικούς μήνες με τα στοιχεία για το ΑΕΠ, το ίδιο γίνεται σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις που είμαστε υποχρεωμένοι να δίνουμε κάποια στοιχεία. Γιατί, βέβαια, όπου δεν μας υποχρεώνουν απλώς δεν έχουμε στοιχεία, δεν υπάρχουν αξιόπιστες στατιστικές και μετρήσεις με αποτέλεσμα η Ελλάδα να λάμπει διά της απουσίας της από μια σειρά διεθνείς έρευνες.

*** Η αδιαφάνεια, η έλλειψη επαρκών και αξιόπιστων στοιχείων αποτελεί δυστυχώς πάγια πολιτική των κυβερνήσεών μας. Και όσο δεν είμαστε στην Ευρώπη η κοροϊδία και οι αλχημείες περνούσαν πιο εύκολα ή είχαν λιγότερο κόστος. Από την ώρα όμως που πρέπει να τηρούμε συγκεκριμένες διεθνείς ή κοινοτικές δεσμεύσεις, να εισπράττουμε ή να πληρώνουμε χρήματα, η αξιοπιστία των στοιχείων είναι προϋπόθεση, αν θέλουμε βέβαια να λεγόμαστε ευρωπαϊκό κράτος. Οι αλχημείες και τα μαγειρέματα αργά ή γρήγορα έρχονται στο φως, με φυσιολογική συνέπεια το διασυρμό μας. Οπως έγινε με τα στοιχεία για τη ρύπανση, όπως θα γίνει αύριο για κάποιο άλλο θέμα, αν οι ατσίδες που μας κυβερνούν δεν καταλάβουν ότι πέρασε ανεπιστρεπτί η εποχή που δεν έδιναν λογαριασμό σε κανένα.

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι