Μακεδονικό: Στερνή μου γνώση...

Δημήτρης Παπαδημούλης, Αυγή της Κυριακής, 24/02/2008

Θα ήταν ολέθριο λάθος, με αφορμή τις προτάσεις Νίμιτς, η πολιτική μας ζωή να επανεγκλωβιστεί στον αστερισμό της "σκοπιανοποίησης". Αυτό το λάθος έγινε πριν από 15 χρόνια περίπου και το πληρώσαμε ακριβά. Το 1992, αυτό που τώρα πασχίζει η ελληνική εξωτερική πολιτική, δηλαδή μια σύνθετη ονομασία κοινής αποδοχής, μας προσφέρθηκε στο πιάτο με το πακέτο Πινέιρο που το προέβλεπε, μεταξύ άλλων. Η κυβέρνηση της ΝΔ, με πλήρη συνυπευθυνότητα και της αξιωματικής αντιπολίτευσης του ΠΑΣΟΚ, είπε όχι. Αρνήθηκε αυτό που έγκαιρα και διορατικά πρότεινε ο ΣΥΝ και κλωτσήσαμε μια ιστορική ευκαιρία. Ο κ. Μητσοτάκης φοβούμενος τον κ. Σαμαρά, τον κ. Παπανδρέου, τον κ. Ψωμιάδη, τον κ. ΄Ανθιμο, ακολούθησε μια πολιτική που -όπως είπε εκ των υστέρων- δεν πίστευε. Τώρα σε πολύ πιο δύσκολες συνθήκες, η ελληνική εξωτερική πολιτική και η χώρα προσπαθεί με ένα πολύ δυσμενέστερο διεθνή συσχετισμό να πετύχει αυτό που αρνήθηκε πριν από 15 χρόνια.

Η επιλογή του ΝΑΤΟ ως πεδίου για την αντιμετώπιση του προβλήματος είναι δυσμενέστερη από τον ΟΗΕ ή από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αν δεν διδασκόμαστε από τα λάθη του παρελθόντος δεν μπορούμε να κάνουμε και σωστή διάγνωση και σωστό χειρισμό σήμερα.

Το βέτο στο ΝΑΤΟ που εμφανίζεται εσχάτως, τόσο από την ΝΔ, όσο και το ΠΑΣΟΚ ως όπλο, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι ωφελεί τα εθνικά μας συμφέροντα. Το ΝΑΤΟ είναι το πεδίο όπου οι αμερικάνοι έχουν το πάνω χέρι. Αν η Ελλάδα υποβάλλει βέτο στο ΝΑΤΟ, προσκρούει στο άρθρο 13 της ενδιάμεσης συμφωνίας, που λέει ότι δεσμεύεται η Ελλάδα για την προσχώρηση της γειτονικής χώρας, με το όνομα FYROM στους διεθνείς οργανισμούς. Αν η Ελλάδα βάλει βέτο και πει ότι δεν θέλει να μπει η γειτονική χώρα ούτε ως FYROM στο ΝΑΤΟ, όπως είναι στον ΟΗΕ, τότε υπάρχει το εξής ενδεχόμενο: η γειτονική χώρα να πει ότι η Ελλάδα παραβιάζει την ενδιάμεση συμφωνία, καταρρέουν οι συνομιλίες στη Νέα Υόρκη και ζητάει από τον ΟΗΕ να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Εκεί τα 120 σχεδόν κράτη που έχουν αναγνωρίσει το γειτονικό κράτος με το σκέτο Μακεδονία αποτελούν την μεγάλη πλειοψηφία του συνόλου των κρατών-μελών, ανάμεσά τους δε η Κίνα, η Ρωσία και οι ΗΠΑ. Αυτά πρέπει να τα πει στον κόσμο και ο κ. Καραμανλής και ο κ. Παπανδρέου που ήταν υπουργός εξωτερικών του κ. Σημίτη, όταν διαπραγματευόντουσαν αντίστοιχες λύσεις. Η θέση του ΣΥΝ είναι σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό. Επικρίνουμε όσους κλώτσησαν την ευκαιρία παίζοντας ψηφοθηρικά παιχνίδια με τα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Δεν θα ντυθούμε με φουστανέλες, δεν θα καπηλευτούμε ψηφοθηρικά την ελληνική σημαία.

Εμείς με τα θέματα εξωτερικής πολιτικής δεν παίζουμε. Είμαστε μια σοβαρή πολύτιμη πολιτική δύναμη που λέει αλήθειες, οι οποίες, αν στην ώρα τους γινόντουσαν αποδεκτές, θα είχαμε πολύ καλύτερες λύσεις. Η ευθύνη των χειρισμών είναι στην κυβέρνηση -και σωστά- γιατί βρισκόμαστε σε μια φάση λεπτών διαπραγματεύσεων.

Κατά συνέπεια, αυτά τα περί βέτο στο ΝΑΤΟ τόσο οι κυβερνήσεις της ΝΔ, όσο και ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ας μην τα λένε. Κοροϊδεύουν τον κόσμο, γιατί η ενδιάμεση συμφωνία του 1995, που υπέγραψε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και ακολουθεί πιστά η κυβέρνηση της ΝΔ, δεσμεύει την Ελλάδα να αποδεχτεί την ένταξη αυτής της χώρας, ως FYROM στους διεθνείς οργανισμούς. Το ίδιο το βέτο αποτελεί ομολογία απουσίας συμμαχιών και θα προκαλέσει ευρύτερες αρνητικές παρενέργειες. Αν η κυβέρνηση της ΝΔ καταγγείλει μονομερώς και όψιμα την ενδιάμεση συμφωνία, προκειμένου να ασκήσει βέτο, τότε πολύ φοβούμαι ότι θα επιταχυνθούν ακόμη αρνητικές εξελίξεις μέσα στον ίδιο τον ΟΗΕ.

Ο ΣΥΝ έχει επανειλημμένα τονίσει ότι δεν θεωρεί το Μακεδονικό κεντρικό θέμα για την πολιτική μας ζωή. Αν θέλουμε να έχουμε ένα όραμα για την ελληνική Μακεδονία, που είναι ένα μέρος της γεωγραφικής Μακεδονίας, είναι μια Μακεδονία με ανάπτυξη, απασχόληση, κοινωνική συνοχή, υψηλό βιοτικό επίπεδο, οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής με καλά πανεπιστήμια, με καλά τεχνολογικά κέντρα, με εξωστρεφή λογική. Για να φύγουμε επιτέλους από τη μιζέρια και τα φοβικά σύνδρομα που έχουν κάνει ζημιά όχι μόνο στην εξωτερική πολιτική και το διεθνές κύρος αλλά και στην οικονομία της χώρας.

Θέμα επικαιρότητας:
FYROM

Σύνολο: 78 Κείμενα

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι