Λαοσυνάξεις

Γιώργος Μπράμος, Αυγή, 06/03/2008

Ήταν ωραία η Θεσσαλονίκη προχθές το απόγευμα. Πλήθος λαού -έστω κι αν οι μικρόψυχοι δημοσιογράφοι και η μεμψίμοιρη Αστυνομία τους υπολόγισαν σε 10.000 ανθρώπους- βροντοφώναξαν ένα βροντερό "Η Μακεδονία ήταν, είναι και θα είναι ΜΟΝΟ ελληνική". Την ηρωική ατμόσφαιρα των υπερήφανων Ελλήνων Μακεδόνων χάλασε λίγο ο καβγάς ενός μαχητικού διοπτροφόρου που κάποτε δήλωνε καθηγητής Πανεπιστημίου κι εντελώς ξαφνικά εγκατέλειψε αυτόν τον τίτλο κύρους και αναγνώρισης για κάτι παρακατιανό όπως είναι το "εκδότης", κι ενός νομάρχη, που γενικά θεωρεί τον εαυτό του εθνάρχη, μαζί βεβαίως με το TV-star.

Είδαμε από την τηλεόραση και καθισμένοι στις πολυθρόνες μας τον παλμό και το πάθος του μεγάλου πλήθους και τη συγκινητική ανταπόκρισή του στα πύρινα λόγια των ταγών του. Ήταν πράγματι μες στο πνεύμα των καρναβαλικών ημερών, αλλά και αποδεικτικό στοιχείο της συνέχειας του DNA, η ενδυμασία κάποιων με τις πανοπλίες των Αρχαίων Μακεδόνων. Βέβαια, από ό,τι θυμάμαι, οι Αρχαίοι κουβαλούσαν κάμποσες οκάδες βάρος, αλλά οι σημερινοί Μακεδόνες μαχητές έλυσαν το πρόβλημα και εφάρμοσαν στη δική τους πανοπλία νέες τεχνολογίες, όπως είναι το νάιλον και το φελιζόλ.

Ο νομάρχης μόνο έδειξε να μην γνωρίζει την πρόοδο στα νέα υλικά και ντύθηκε, σε άλλη εκδήλωση, Ζορό, που είναι ελαφρότερης κατασκευής ενδυμασία, αν και ελαφρώς δυτικότροπη. Έστω κι έτσι όμως έδωσε Γραμμή. "Μόνο Βέτο" είπε στις τηλεοράσεις και όλοι, από τον Καραμανλή ώς τον Τσίπρα, κατάλαβαν πως δεν αστειεύεται.

Αποδείξαμε έτσι περίτρανα πως η σαχλαμάρα δεν είναι προνόμιο των βορείων γειτόνων, όσων απ’ αυτούς διαδηλώνουν με ανάλογο οίστρο για την ιδιοκτησία της ένδοξης καταγωγής. Τους δείξαμε στις τηλεοράσεις μας και τους είπαμε προκλητικούς. Για τους δικούς μας είμαστε μεγαλόκαρδοι και τους αποκαλούμε ευαίσθητους πατριώτες.

Εξίσου περίτρανα φάνηκε επίσης πως ορισμένοι, ευτυχώς ελάχιστοι, δεν έχουν διδαχθεί τίποτα από τις κουταμάρες του ’90. Βέβαια δεν χάνουμε και τίποτα, ως κοινή γνώμη, να απαντάμε άνετα, σε ποσοστό πάνω από 85%, πως δεν δεχόμαστε να περιέχει τη λέξη "Μακεδονία" οποιαδήποτε ονομασία της FYROM. Με τέτοια, υψηλής εξυπνάδας, διατύπωση που τέθηκε το ερώτημα -πάλι καλά που βρέθηκαν και πέντε άνθρωποι που αρνήθηκαν να μπούνε στο τσουβάλι του Καρατζαφέρη.

Πάντως, κατά σατανική σύμπτωση, πάνω στο γραφείο μου είναι το βιβλίο του Μάρκ Μαζάουερ "Θεσσαλονίκη, πόλη των φαντασμάτων". Αυτό που ήθελε να αποσύρει από την κυκλοφορία ο άλλος μεγάλος ταγός της πόλης, ο δήμαρχος, ο οποίος παραδεχόταν πως δεν το είχε διαβάσει. Και σκέφτηκα πως η σημερινή μαύρη κηλίδα που φτιάχνουν οι λαοφίλητοι των λαοσυνάξεων θα ξεχαστεί γρήγορα... Η Θεσσαλονίκη έχει μεγάλη ιστορία.

Θέμα επικαιρότητας:
FYROM

Σύνολο: 78 Κείμενα

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι