Το συρτάκι του 2004 πάνω από 2,004 τρις δρχ.!

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 30/09/2003

Πριν από 6 χρόνια, κόντρα στη «εθνική» εκστρατεία ανάληψης των Ολυμπιακών Αγώνων από την Αθήνα, υπήρξαμε αρκετοί/ές, που επισημαίναμε ότι η νέα μεγάλη ιδέα , θα είχε ένα τρομακτικό κόστος για την χώρα . Εντελώς αναντίστοιχο με τις δυνατότητες και προτεραιότητές μας, πέραν των περιφερειακών ανισοτήτων που θα οξύνονταν αντί να αμβλυνθούν και των πολλαπλών περιβαλλοντικών προβλημάτων, που θα συσσωρεύονταν στην Αττική.

Μας εγκαλούσαν μάλιστα, τότε, και ως υπερβολικούς και καταστροφολόγους όταν επισημαίναμε ότι μόνο το δημοσιονομικό κόστος θα έφτανε τα οκτακόσια έως το ένα τρισεκατομμύριο δρχ (3 δις ευρώ)! Από την Επιτροπή Διεκδίκησης αντιτείνονταν ότι το πολύ το ποσό αυτό θα έφθανε τα τριακόσια δις δρχ

Τελικά, η ΑΘΗΝΑ ανέλαβε τους Ολυμπιακούς και ... προφανώς διαμορφώθηκε μια νέα πραγματικότητα. Έπρεπε να υπάρξει ένας μη φανταστικός προϋπολογισμός. Γίναμε μάρτυρες μιας πορείας συνεχών αναθεωρήσεων, φυσικά, προς τα πάνω. Για να μην μακρυγορούμε φθάσαμε, εν έτει 2003, στην κατηγορηματική διαβεβαίωση εκ μέρους του υπουργού Πολιτισμού ότι «ο κρατικός προϋπολογισμός είναι 4,5 δισ. ευρώ.(δηλ. 1,5 τρις. δρχ) Δεν πρόκειται να υπερβούμε την οροφή αυτή» (!)

Ακριβώς όμως την ίδια αυτή περίοδο κυκλοφορεί μια περίεργη «μαύρη τρύπα» με τα περίφημα overlays δηλαδή τις ολυμπιακές προσαρμογές η οποία σήμερα εκτιμάται ότι θα στοιχίσει επί πλέον 450 δις. δρχ. Η διελκυστίνδα που έχει αρχίσει , μεταξύ της Οργανωτικής Επιτροπής και της κυβέρνησης, για το ποιος θα αναλάβει το κόστος είναι περίπου γνωστό που θα καταλήξει . Ποτέ δεν χάνει η Ο.Ε. ! Συνεχώς υπόλογη και εκτεθειμένη θα είναι η κυβέρνηση.

Και είναι ακόμη οι αρχές του 2003. Πράγματι εμείς οι έλληνες χορεύουμε το συρτάκι όπως ευφυώς σημείωσε ο κ. Ζ. Ρογκ αλλά για τον χορό χρειάζονται και οι οργανοπαίκτες .Όλοι αυτοί στην Ελλάδα όταν ανάψει ο χορός απαιτούν με το τρόπο τους το κάτι τις τους. Εδώ, εν προκειμένω, θα έχουμε τους εργολάβους, που για να «κρατήσουν οι χοροί» μέχρι τον Αύγουστο 2004 θα απαιτήσουν τις «αναγκαίες» χρηματικές αναπροσαρμογές. Εμείς, ως χώρα, μερακλωμένοι, θα θέλουμε, πάση θυσία, να πάμε καλά. Τουλάχιστον να αποφύγουμε τον διασυρμό . Θα τους πληρώσουμε! Και τότε τα 2,004 τρις δρχ. ως απολογιστικό κόστος θα φαντάζουν... ευτυχής κατάληξη.

Και να φανταστεί κανείς ότι είχαμε, για την πραγματική σύγκλιση, τόσα επενδύσει στα 17,5 τρις δρχ. του Γ΄ ΚΠΣ μέχρι το 2006...

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι