Το ζητούμενο για τη ΔΗΜΑΡ είναι η προώθηση μιας άλλης πολιτικής.

Σάκης Παπαθανασίου, Θεσσαλονίκη, Δημοσιευμένο: 2013-11-18

sakis2

Μετά τις εκλογές του Ιουνίου 2012 ως ΔΗΜ.ΑΡ. κάναμε αυτό που οφείλαμε. Συμμετείχαμε στη βάση των κοινοβουλευτικών συσχετισμών σε κυβερνητική λύση, με πολιτικές δυνάμεις που είχαμε μεγάλες πολιτικές διαφορές, για να αποτραπεί η χρεοκοπία, να επιτευχθεί η συνέχιση της χρηματοδότησης και να υπάρξει η πολιτική δέσμευση των ευρωπαίων εταίρων για παραμονή της χώρας στο ευρώ. Ταυτόχρονα - όσο συμμετείχαμε στην κυβέρνηση - δώσαμε τη μάχη για να υπάρξουν ουσιαστικές αλλαγές στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και να συνδεθεί με την ανάπτυξη και την κοινωνική προστασία, σε πολλές περιπτώσεις χωρίς τη συνεπή στήριξη της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ.

Αποχωρήσαμε από την κυβέρνηση όταν η Ν.Δ προώθησε τον επικαθορισμό της κυβερνητικής πολιτικής με την ιδεολογικοπολιτική σφραγίδα της, αποδέχθηκε ακόμη και ανορθολογικές απαιτήσεις της τρόικας και επέλεξε ένα αυταρχικό μοντέλο "μεταρρυθμίσεων". Αυτή η μετεξέλιξη της πολιτικής μετέτρεπε τη συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση σε απλή στήριξη χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα στις εφαρμοζόμενες πολιτικές. Δεν μπορούσαμε να συναινέσουμε σε μια τέτοια πορεία και θεωρούμε ότι όπως ήταν σωστή η επιλογή συμμετοχής στην κυβέρνηση εξίσου ήταν σωστή και η επιλογή της αποχώρησης. Μια τέτοια συμμετοχή στη κυβέρνηση που θα ισοδυναμούσε με αποδοχή συντηρητικών πολιτικών δεν τη θέλουμε ούτε και σήμερα.

Αποχωρώντας από την κυβέρνηση λέγαμε και λέμε ότι δεν μεταβάλλουμε τη στάση ευθύνης απέναντι στα προβλήματα της χώρας, ούτε αποχωρούμε από την προσπάθεια υπέρβασης τη κρίσης. Αυτό αποδεικνύεται εμπράκτως με τη θετική ψήφο μας σε σειρά νομοσχεδίων που εκτιμήσαμε ότι ήταν σε σωστή κατεύθυνση και από την κατάθεση εναλλακτικών προτάσεων και όχι μόνο αρνήσεων. Αποδείχθηκε και από την στάση που τηρήσαμε στην πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ αρνούμενοι να γίνουμε παρακολουθηματική δύναμη είτε της συντηρητικής κυβερνητικής πολιτικής είτε του αριστερού λαϊκισμού του ΣΥΡΙΖΑ. Στόχος μας είναι η διέξοδος από την κρίση με τη μετακίνηση του άξονα των λύσεων σε προοδευτική κατεύθυνση.

Στη συγκεκριμένη συγκυρία η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με κρίσιμα προβλήματα που αφορούν τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους. Στόχος της ΔΗΜΑΡ είναι να συμβάλλει ώστε να μη ληφθούν νέα μέτρα που θα επιβαρύνουν την κοινωνία και την οικονομία, να αντικατασταθούν τα μέτρα που αποδείχθηκαν αναποτελεσματικά και κοινωνικά επώδυνα και να αποσυρθούν πολιτικές που οδηγούν στην απορρύθμιση. Πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει μια ουσιαστική διαπραγμάτευση σε αυτή την κατεύθυνση. Αν υπάρξει τέτοια στάση της κυβέρνησης, τότε θα υπάρξει η δυνατότητα να στηριχθεί και κοινοβουλευτικά από τη ΔΗΜΑΡ σε αυτές τις συγκεκριμένες ενέργειες. Με τη συνέχιση όμως της ίδιας πολιτικής δεν πρόκειται να υπάρχει συναίνεση της ΔΗΜΑΡ.

Η ΔΗΜΑΡ δεν θα φοβηθεί να παράσχει στήριξη σε μια σθεναρή στάση έναντι των απαιτήσεων της τρόικας. Επιδίωξή μας είναι να διεκδικούμε λύσεις σε επείγοντα θέματα επιβίωσης του πληθυσμού και ταυτόχρονα να αναδεικνύουμε μια εναλλακτική κυβερνητική πρόταση, που στηρίζεται στη λογική ότι είναι εφικτή μια προοδευτική πολιτική ακόμη και σε συνθήκες οξείας κρίσης και εξωτερικών περιορισμών.

Ζητούμενο για τη ΔΗΜΑΡ είναι η στήριξη μιας άλλης πολιτικής που να δίνει διέξοδο για τη χώρα και την κοινωνία και όχι η συμμετοχή σε κυβερνητικές λύσεις που προωθούν συντηρητικές πολιτικές.

Άρθρα

Γιώργος Σιακαντάρης

Κοστολογήσεις και δεξιά ηγεμονία

Γιώργος Σιακαντάρης, 2026-09-04

Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη ήταν συνεκτική...

Το φάντασμα που σκοτώνει την πολιτική

Μαρία Καρακλιούμη, 2026-09-03

Η οικονομική κρίση δίδαξε στη χώρα, με τον πιο επώδυνο τρόπο,...

Αντώνης Λιάκος

Μεταναστευτικό πρόβλημα και Ιστορία

Αντώνης Λιάκος, 2026-09-01

Ο σύγχρονος φασισμός δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με ιδέες....

Κώστας Καλλίτσης

Εξι δισ. ετησίως. Πώς;

Κώστας Καλλίτσης, 2026-08-30

Αν περάσουν από τη Χαλκιδική οι βουλευτές, υπουργοί ή άλλα...

Ο μεγάλος απών

Πίκια Γαλάτη, 2026-08-29

….Η Αθήνα με 100 εκ. ευρώ, θα μπορούσε να αποκτήσει ένα σχετικά...

Χρήστος Ροζάκης

Τα θαλάσσια πάρκα της Τουρκίας προσκρούουν διττά στο Διεθνές Δίκαιο

Χρήστος Ροζάκης, 2026-08-26

Η πρόσφατη ενέργεια της Τουρκίας να εκδώσει Προεδρικά Διατάγματα...

Βαγγέλης Καραμανωλάκης

Μια άγρυπνη συνείδηση

Βαγγέλης Καραμανωλάκης, 2026-08-23

(Από το αφιέρωμα στο Βήμα ) Αναλογίζομαι ότι για λίγους...

O πρώιμος, ο ύστερος και ο διαρκής Τσουκαλάς

Αντώνης Λιάκος, 2026-08-23

Το πλήθος των κειμένων που γράφηκαν από τη στιγμή της αναγγελίας...

Κώστας Καλλίτσης

Το τερματίζουν…

Κώστας Καλλίτσης, 2026-08-23

Τί σχεδιάζει να πει η κυβέρνηση από το βήμα της 90ης Διεθνούς...

Θόδωρος Τσίκας

Θαλάσσια πάρκα: νέες διαφορές πάνω στην παλιά εκκρεμότητα

Θόδωρος Τσίκας, 2026-08-22

Η ανακήρυξη από την Τουρκία δύο «εθνικών θαλάσσιων πάρκων»...

Κάτι δεν πάει καλά εκεί έξω

Αντώνης Καρακούσης, 2026-08-18

Τα ανταμώματα του Αυγούστου προσφέρονται πέραν των άλλων...

O τέταρτος δρόμος προς τον σοσιαλισμό

Δήμητρα Κρουστάλλη, 2026-08-16

Το όραμα του Μαρκ Κάρνεϊ, όπως το παρουσίασε ο ίδιος για...

×
×