Δεν υπάρχουν προϋποθέσεις αυτή την ώρα για συνεργασία, είτε με την μια πλευρά, δηλαδή με την κυβέρνηση, είτε προς την άλλη, τον ΣΥΡΙΖΑ.

Απαντήσεις του προέδρου της ΔΗΜΑΡ στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου για το «πολιτικό χρήμα»

Φώτης Κουβέλης, Δημοσιευμένο: 2013-11-19

ΕΡ: Προγραμματική σύγκλιση θα μπορούσε να υπάρξει με τον ΣΥΡΙΖΑ για μια ευρύτερη κυβέρνηση της αριστεράς;

ΑΠ: Η Ελλάδα έχει εγκαταλείψει τις μονοκομματικές κυβερνήσεις. Η ΔΗΜΑΡ αναδεικνύει την ανάγκη τέτοιων συνεργασιών, δηλαδή συνεργατικών κυβερνήσεων στη βάση συγκεκριμένων προγραμματικών θέσεων. Με το δεδομένο ότι σήμερα η ΔΗΜΑΡ διαφωνεί με το περιεχόμενο της ασκούμενης πολιτικής. Με το δεδομένο ότι η ΔΗΜΑΡ διαφωνεί και έχει αντιθέσεις με τα όσα προγραμματικά διατυπώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για να μιλήσουμε αυτή την ώρα για συνεργασία, είτε με την μια πλευρά, δηλαδή με την κυβέρνηση, είτε προς την άλλη, τον ΣΥΡΙΖΑ.

ΕΡ: Θα μπορούσαν στο μέλλον να διαμορφωθούν;

ΑΠ: Αν προκύψουν στο μέλλον τα δεδομένα και οι προϋποθέσεις στις οποίες αναφέρομαι, τότε η ΔΗΜΑΡ εκκινώντας από την θέση και την παραδοχή ότι χρειάζονται κυβερνήσεις συνεργασίας , θα αναζητήσει εκείνο το πλαίσιο και εκείνα τα δεδομένα στα οποία σήμερα αναφερόμαστε για να πούμε τότε εάν αποδεχόμαστε αν προωθούμε ή δεν προωθούμε κυβέρνηση συνεργασίας.

Θέλω όμως κάτι επιπροσθέτως να σας πω, αυτά τα οποία λέει η ΔΗΜΑΡ, αυτά τα οποία λέω, να καταγράφονται όπως ακριβώς τα λέω. Οι ερμηνείες ή οι πολιτικές διαθέσεις του οποιοδήποτε ερμηνευτή δεν ανταποκρίνονται τις περισσότερες φορές σε αυτά που η φωνή της ΔΗΜΑΡ, ο πολιτικός λόγος της ΔΗΜΑΡ και του προέδρου της, θέλει να αναδείξει.

ΕΡ: Θα μπορούσε να υπάρξει προγραμματική σύγκλιση με βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας που θα διαφωνήσουν σε επόμενο νομοσχέδιο στη βουλή, με την κυβερνητική πολιτική;

ΑΠ: Αντιλαμβάνομαι το ερώτημά σας, έχει σχέση με τα περί αποστασίας ,πρόσκληση σε αποστασία και τα άλλα συναφή. Η παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ, ο τρόπος με τον οποίο έκανε αυτή την πολιτική παρέμβαση αναφερόμενος στους βουλευτές της συγκυβέρνησης είναι λαθεμένος, δεν είναι ορθός αλλά αυτό είναι τελείως διαφορετικό από το να αναδεικνύεται το ενδεχόμενο αποστασίας ή πρόσκληση σε αποστασία. Σε κάθε περίπτωση η πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων, μεταξύ των κομμάτων δεν πρέπει να γίνεται με στοιχεία, με όρους , με προϋποθέσεις , με αναφορές σε ένα μακρινό παρελθόν για τη χώρα. Η πολιτική αντιπαράθεση πρέπει να αφορά την ουσία των ζητημάτων που αφορούν στην κοινωνία , στα προβλήματά της που είναι πολλά και τεράστια, στα προβλήματα και τα ζητήματα που απασχολούν τη χώρα μας συνολικά.

Άρθρα

Σωκράτης Φάμελλος

Κυβερνητική πρόταση από το Συνέδριο

Σωκράτης Φάμελλος, 2025-06-08

Η Ιστορία, όχι μόνο στην Ελλάδα, έχει δείξει ότι οι πολιτικές...

Ποιά εκεχειρία και για πόσο στη Μέση Ανατολή;

Λουκάς Τσούκαλης, 2025-06-25

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ άνοιξε τις πύλες της κολάσεως...

Κώστας Καλλίτσης

Η εκδίκηση των γεγονότων

Κώστας Καλλίτσης, 2025-06-22

Ο λήθαργος δεν είναι μόνο της καθ’ ημάς ελίτ πρόβλημα. Είναι...

Στέργιος Καλπάκης

Ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, καταλύτης για την προοδευτική αλλαγή

Στέργιος Καλπάκης, 2025-06-18

Οι αρνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Αριστεράς στην ειλικρινή...

Θόδωρος Τσίκας

Το αδιέξοδο με το Ιράν και η Συμφωνία του Ομπάμα

Θόδωρος Τσίκας, 2025-06-18

Το 2015 ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, έφτασε μετά...

Κώστας Καλλίτσης

Η μεγάλη ασυμμετρία

Κώστας Καλλίτσης, 2025-06-15

Ο πληθωρισμός στην Ευρώπη αποκλιμακώνεται, καθ΄ ημάς κλιμακώνεται....

Μάνος Ματσαγγάνης

Το χαμένο στοίχημα της γεωργίας

Μάνος Ματσαγγάνης, 2025-06-08

Είναι τόσο εξόφθαλμα και τόσο εξοργιστικά όσα έχουν έρθει...

Κώστας Καλλίτσης

Προεκλογική περίοδος

Κώστας Καλλίτσης, 2025-06-08

Κάτι μάλλον ασυνήθιστο (ακόμα και) για τα ελληνικά δεδομένα...

Η “έσχατη προδοσία” έλειπε από την χορηγία της αντιπολίτευσης προς τον Μητσοτάκη

Γιάννης Τριάντης, 2025-06-07

...Τι εισπράττει η κοινωνία όταν ακούει ότι εγκαλείται κάποιος...

Τα Τέμπη επιστρέφουν

Αγγελική Σπανού, 2025-06-05

Με τέσσερις προτάσεις για τη σύσταση Προανακριτικής, δύο...

Γιώργος Σιακαντάρης

Ο Μακρόν, ο Αντρέας, η Μονή του Σινά και ο υπερήλικας

Γιώργος Σιακαντάρης, 2025-06-04

Το χειρότερο ήταν τ’ ότι ο Μακρόν κατηγορήθηκε πως επέτρεψε...

Ο πελαργός, η αλεπού και το Ταμείο Ανάκαμψης

Αλέκος Κρητικός, 2025-06-04

...Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ, σήμερα αναμένουμε την...

×
×