Εφεξής η ΔΗΜΑΡ…

Γιάννης Κακουλίδης, Real News, 02/02/2014

Η ΠΡΟΘΕΣΗ της Δημοκρατικής Αριστεράς και του προέδρου της Φώτη Κουβέλη να συγκροτήσει τον χώρο του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού, φαίνεται πως παίρνει σάρκα και οστά.

Η απόφαση του 2ου Συνεδρίου της ΔΗΜΑΡ, μετά και την εκλογή της νέας Κεντρικής και της νέας Εκτελεστικής Επιτροπής της, γίνεται πράξη, καθώς οι επαφές, συζητήσεις και συνεργασίες με πρόσωπα και ομάδες του προοδευτικού χώρου εμφανίζουν ουσιαστικές συγκλίσεις σε ό,τι και όσα προϋποθέτει μια τελική συμφωνία.

Η πρωτοβουλία της ΔΗΜΑΡ και του προέδρου της να υπηρετήσουν ισοτίμως και με ελπιδοφόρα προοπτική (μαζί με άλλες δυνάμεις της Ανανεωτικής Αριστεράς και της κοινωνίας που δεν εντάχθηκε μέχρι τώρα σε πολιτικούς σχηματισμούς) το σχέδιο για την έξοδο της χώρας από την κρίση, είναι βέβαιο ότι θα επηρεάσει θετικώς τις εξελίξεις.

Η σοβαρότητα, η υπευθυνότητα, η ευθυκρισία, και η αποφασιστικότητα του Φώτη Κουβέλη εγγυώνται την επιτυχία του εγχειρήματος. Είναι γεγονός ότι η προσπάθεια αυτή, που ξεκίνησε έναν χρόνο (και κάτι μήνες) πριν, βρήκε πολλά… εμπόδια μπροστά της.

Ακόμη και στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ υπήρξαν «αντιστικτικοί» σχεδιασμοί, τους οποίους όμως -με πολύ μεγάλη πλειοψηφία- απέρριψε το Συνέδριό της. Αντιπαραθετικά, η λεγόμενη «κίνηση των 58» προσπάθησε να συγκροτήσει έναν κεντροαριστερό πόλο, που με τον μετασχηματισμό του σε πολιτικό φορέα-κόμμα, θα «δουλέψει»… παρά τω ΠΑΣΟΚ του παρόντος και του πιο πρόσφατου παρελθόντος.

Ο εκνευρισμός του προέδρου του ΠΑΣΟΚ (και αντιπροέδρου και υπουργού Εξωτερικών, εν ταυτώ) κυρίου Βενιζέλου και οι άστοχες αναφορές του στη ΔΗΜΑΡ, που ξέφυγαν ακόμη και από τα πλαίσια της αστικής ευγένειας, μαρτυρά την ενόχλησή του από τους σχεδιασμούς της ΔΗΜΑΡ.

Ανήθικο και παρασιτικό χαρακτήρισε το… άπαν της Δημοκρατικής Αριστεράς, διότι δεν δέχθηκε να απαντήσει θετικά στα κελεύσματά του. Διεκδικώντας το «ιδιοκτησιακό» δικαίωμα στον Σοσιαλισμό, θεώρησε ως καταπάτηση οικοπέδου -από τη ΔΗΜΑΡ- τη βούλησή της να συνδεθεί με την ομάδα «Προοδευτική Συμμαχία των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών» στο Ευρωκοινοβούλιο, κάτι που απεδέχθη ασμένως και πανηγυρικώς ο επικεφαλής της, Χάνες Σβόμποντα, στη συνάντηση που είχε προ ημερών με τον Φώτη Κουβέλη.

Ούτως ή άλλως, η Αριστερά (και κάθε προοδευτική δύναμη) δεν μπορεί να είναι ούτε… ευέλικτη, ούτε προσαρμόσιμη, ούτε χαλαρή, ούτε πρόθυμη. Πρέπει να είναι συνετή και υπεύθυνη. Εφεξής η ΔΗΜΑΡ έχει υποχρέωση να ανταποκριθεί στις ανάγκες του… «ρόλου» που η συγκυρία και η κοινωνία τής αναθέτουν.

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι