Αυθαίρετες ταυτίσεις...

Παναγιώτης Παναγιώτου, Έθνος, 27/02/2014

Εχουμε επισημάνει κι άλλες φορές ότι στις αυτοδιοικητικές λ.χ. εκλογές τίποτα δεν είναι δεδομένο με βάση τους κεντρικούς πολιτικούς συσχετισμούς, γιατί εμπλέκονται τοπικά και προσωπικά χαρακτηριστικά, από τα οποία προκύπτουν άλλοι συσχετισμοί. Οσοι τα υποτιμήσουν, θα υποστούν το σχετικό πολιτικό κόστος.

Περίπου το ίδιο, με άλλα χαρακτηριστικά, ισχύει και στις εκλογές στους επαγγελματικούς φορείς. Στους μηχανικούς λ.χ., στους δικηγόρους, στους δημόσιους υπαλλήλους, στη ΓΣΕΕ κ.λπ., όπου οι πολιτικοί συσχετισμοί των συγκεκριμένων επαγγελματικών χώρων (δεξιοί, κεντροαριστεροί, αριστεροί) όπως αποτυπώνονται, δεν αντιστοιχούν σε αυτούς της κεντρικής πολιτικής σκηνής. Ετσι, για παράδειγμα, ο χώρος που παλαιότερα εξέφραζε το ΠΑΣΟΚ στους επαγγελματικούς συλλόγους παραμένει εξαιρετικά πολυπληθής σε απόλυτη αναντιστοιχία με το πολιτικό εκτόπισμα του σημερινού ΠΑΣΟΚ.

Αντίθετα, το πολιτικό εκτόπισμα του ΣΥΡΙΖΑ στην κεντρική πολιτική σκηνή είναι σήμερα πολύ μεγαλύτερο από αυτό που καταγράφει στους επιμέρους επαγγελματικούς και κοινωνικούς χώρους. Εξαιρέσεις υπάρχουν. Αλλά αυτή είναι η γενική εικόνα.

Οι αιτίες γι’ αυτές τις αναντιστοιχίες είναι πολλές και διάφορες. Για το ΠΑΣΟΚ σχηματικά θα μπορούσε να πει κανείς ότι οφείλεται στη φθορά του ως «πολιτικό προϊόν». Για τον ΣΥΡΙΖΑ επίσης σχηματικά ότι εκφράζει κεντρικά μια «εύκολη» αμφισβήτηση του πολιτικού συστήματος, η οποία, όμως, στους κοινωνικούς χώρους εκφράζεται πιο αυθεντικά και πιο έγκυρα από άλλες επαγγελματικές ή τοπικές δυνάμεις. Σε αυτό το περιβάλλον πολιτικών αναντιστοιχιών καλό είναι να αποφεύγονται «αυθαίρετες ταυτίσεις» που εκφράζουν πρόωρες επιθυμίες, οι οποίες μπορεί να εξελιχθούν μάλιστα σε επιζήμιες καταστάσεις.

Τελευταίο παράδειγμα, η εντυπωσιακή και ευπρόσδεκτη πρωτιά του κ. Βασίλη Αλεξανδρή στις εκλογές του ΔΣΑ. Ο συνδυασμός του προφανώς δεν ταυτίζεται με την... «Ελιά», γιατί εκφράζει πολύ ευρύτερες δυνάμεις και γιατί ένα «πούρο κλαδί» όντως της Ελιάς εκφράστηκε με άλλον υποψήφιο.

Επιπλέον τέτοιες ταυτίσεις δεν τον βοηθούν στον β’ γύρο των εκλογών, εξ ου και σοφά ο ίδιος δήλωσε ότι τον «μόνο ελαιώνα που γνωρίζει είναι αυτόν του χωριού του»...

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι