Αυθαίρετες ταυτίσεις...

Παναγιώτης Παναγιώτου, Έθνος, Δημοσιευμένο: 2014-02-27

Εχουμε επισημάνει κι άλλες φορές ότι στις αυτοδιοικητικές λ.χ. εκλογές τίποτα δεν είναι δεδομένο με βάση τους κεντρικούς πολιτικούς συσχετισμούς, γιατί εμπλέκονται τοπικά και προσωπικά χαρακτηριστικά, από τα οποία προκύπτουν άλλοι συσχετισμοί. Οσοι τα υποτιμήσουν, θα υποστούν το σχετικό πολιτικό κόστος.

Περίπου το ίδιο, με άλλα χαρακτηριστικά, ισχύει και στις εκλογές στους επαγγελματικούς φορείς. Στους μηχανικούς λ.χ., στους δικηγόρους, στους δημόσιους υπαλλήλους, στη ΓΣΕΕ κ.λπ., όπου οι πολιτικοί συσχετισμοί των συγκεκριμένων επαγγελματικών χώρων (δεξιοί, κεντροαριστεροί, αριστεροί) όπως αποτυπώνονται, δεν αντιστοιχούν σε αυτούς της κεντρικής πολιτικής σκηνής. Ετσι, για παράδειγμα, ο χώρος που παλαιότερα εξέφραζε το ΠΑΣΟΚ στους επαγγελματικούς συλλόγους παραμένει εξαιρετικά πολυπληθής σε απόλυτη αναντιστοιχία με το πολιτικό εκτόπισμα του σημερινού ΠΑΣΟΚ.

Αντίθετα, το πολιτικό εκτόπισμα του ΣΥΡΙΖΑ στην κεντρική πολιτική σκηνή είναι σήμερα πολύ μεγαλύτερο από αυτό που καταγράφει στους επιμέρους επαγγελματικούς και κοινωνικούς χώρους. Εξαιρέσεις υπάρχουν. Αλλά αυτή είναι η γενική εικόνα.

Οι αιτίες γι’ αυτές τις αναντιστοιχίες είναι πολλές και διάφορες. Για το ΠΑΣΟΚ σχηματικά θα μπορούσε να πει κανείς ότι οφείλεται στη φθορά του ως «πολιτικό προϊόν». Για τον ΣΥΡΙΖΑ επίσης σχηματικά ότι εκφράζει κεντρικά μια «εύκολη» αμφισβήτηση του πολιτικού συστήματος, η οποία, όμως, στους κοινωνικούς χώρους εκφράζεται πιο αυθεντικά και πιο έγκυρα από άλλες επαγγελματικές ή τοπικές δυνάμεις. Σε αυτό το περιβάλλον πολιτικών αναντιστοιχιών καλό είναι να αποφεύγονται «αυθαίρετες ταυτίσεις» που εκφράζουν πρόωρες επιθυμίες, οι οποίες μπορεί να εξελιχθούν μάλιστα σε επιζήμιες καταστάσεις.

Τελευταίο παράδειγμα, η εντυπωσιακή και ευπρόσδεκτη πρωτιά του κ. Βασίλη Αλεξανδρή στις εκλογές του ΔΣΑ. Ο συνδυασμός του προφανώς δεν ταυτίζεται με την... «Ελιά», γιατί εκφράζει πολύ ευρύτερες δυνάμεις και γιατί ένα «πούρο κλαδί» όντως της Ελιάς εκφράστηκε με άλλον υποψήφιο.

Επιπλέον τέτοιες ταυτίσεις δεν τον βοηθούν στον β’ γύρο των εκλογών, εξ ου και σοφά ο ίδιος δήλωσε ότι τον «μόνο ελαιώνα που γνωρίζει είναι αυτόν του χωριού του»...

Άρθρα

Το ξεκαθάρισμα Τσίπρα και τι (δεν) ήθελαν οι άλλοι…

Γιώργος Καρελιάς, 2025-11-25

Ο πρώην πρωθυπουργός ξεκαθαρίζει με το παρελθόν: το δικό...

Σωτήρης Βαλντέν

Ουκρανία: Η Ευρώπη πρέπει να πει ναι στην Ειρήνη

Σωτήρης Βαλντέν, 2025-11-25

ΟΤραμπ μπορεί να αλλάξει και πάλι στάση για την Ουκρανία....

Η «Ιθάκη» του Αλέξη Τσίπρα και η ευκαιρία να μιλήσουμε για τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πέρα από σχηματοποιήσεις και μυθολογίες

Παναγιώτης Σωτήρης, 2025-11-24

Ο Αλέξης Τσίπρας καταθέτει στην «Ιθάκη» τη δική του αποτίμηση...

Κώστας Καλλίτσης

Μή βιώσιμο

Κώστας Καλλίτσης, 2025-11-23

Το «θα» το έσπειραν αλλά δεν φύτρωσε. Ωστόσο, στο πρόσωπο...

Ο πρωθυπουργός σταθμάρχης;

Παύλος Τσίμας, 2025-11-22

Σας συμβαίνει να φτάνετε στην δουλειά και να νιώθετε σαν...

Κάθριν και Μέρι

Μιχάλης Μητσός, 2025-11-20

Η μία λέγεται Κάθριν Λιούσι, έχει είκοσι χρόνια εμπειρία...

Κώστας Καλλίτσης

Μειώνεται η φοροδιαφυγή;

Κώστας Καλλίτσης, 2025-11-16

Με λίγα 24ωρα διαφορά από την υπερψήφιση στη Βουλή των φορολογικών...

Θόδωρος Τσίκας

Συμφέρει την Ελλάδα μια «δυτική» Τουρκία ;

Θόδωρος Τσίκας, 2025-11-11

Τόσο η πρόσφατη συνάντηση των προέδρων ΗΠΑ και Τουρκίας...

Σωτήρης Βαλντέν

Περί δύο μέτρων και δύο σταθμών

Σωτήρης Βαλντέν, 2025-11-09

Ο καθηγητής και πάλαι ποτέ σύντροφός μου στην Αριστερά...

Κώστας Καλλίτσης

Κωλοτούμπες

Κώστας Καλλίτσης, 2025-11-09

H σταθερότητα τείνει να εκλείψει όταν μια κυβέρνηση στερείται...

Κώστας Καλλίτσης

Κράτος και αγορά

Κώστας Καλλίτσης, 2025-11-02

Ένας ιστορικός κύκλος που άνοιξε πριν από 50 χρόνια φαίνεται...

Κώστας Καλλίτσης

Το ισχυρό κίνητρο

Κώστας Καλλίτσης, 2025-10-26

Αν για κάτι μπορούμε να είμαστε βέβαιοι αυτό είναι η αβεβαιότητα,...

×
×