Πορίσματα

Γιώργος Λακόπουλος, Τα Νέα, 12/03/2014

Η προτελευταία αναμέτρηση ανάμεσα στον πρόεδρο του ΠαΣοΚ Βαγγέλη Βενιζέλο και στον προκάτοχό του ήταν στην υπόθεση των ΜΚΟ. Ο Γιώργος Παπανδρέου μίλησε για διαφάνεια που ο ίδιος καθιέρωσε, αλλά από το κόμμα του αντέκρουσαν ότι χρειάζονται διορθώσεις για να είναι διαφανή τα πράγματα και τις προανήγγειλαν.

Επακολούθησε η - σκληρότερη - σύγκρουση για την Ελιά, που εξετράπη ακόμη και σε εκατέρωθεν υπαινιγμούς για τη σταθερότητα της κυβέρνησης. Θα τριτώσει το κακό; Οι ενημερωμένοι στοιχηματίζουν ότι αυτό θα συμβεί σύντομα και μάλιστα για ένα θέμα που βρίσκεται από καιρό στο συρτάρι: τα οικονομικά του ΠαΣοΚ.

Οπως είναι γνωστό, όταν έγινε πρόεδρος ο Βαγγέλης Βενιζέλος ανέθεσε - όπως είχε δικαίωμα - σε έξι(!) ιδιωτικές εταιρείες να διενεργήσουν έλεγχο στα οικονομικά του κόμματος που παρέλαβε. Ερεύνησαν και συνέταξαν πορίσματα τα οποία βρίσκονται έκτοτε στα χέρια του. Τι ακριβώς αναφέρουν δεν ανακοινώθηκε.

Ωστόσο διέρρευσαν κάποιες πληροφορίες για κακοδιαχείριση επί Παπανδρέου και για μαύρη τρύπα 130 εκατομμυρίων ευρώ στο κομματικό ταμείο. Ουδείς το διέψευσε. Στη γενική ενημέρωση που έκανε κάποια στιγμή ο Βενιζέλος, στο Πολιτικό Συμβούλιο που συνεκλήθη επί τούτοις, το άφησε ανοικτό. Επακολουθήσαν μία ή δύο τετ α τετ συναντήσεις του με τον Παπανδρέου επί του θέματος. Και μετά σιωπή.

Από μόνο του το γεγονός ότι δεν κοινοποιήθηκαν τα πορίσματα - με το επιχείρημα ότι πρέπει να ανακοινώσει και η ΝΔ τα δικά της οικονομικά - δημιουργεί ζητήματα και εντυπώσεις. Αν δεν υπάρχει κάτι μεμπτό στη διαχείριση Παπανδρέου, τότε η σημερινή ηγεσία του ΠαΣοΚ, όσο δεν τα δίνει στην δημοσιότητα, αφήνει να δημιουργούνται σκιές εις βάρος του πρώην προέδρου. Υστερα από όσα ακούστηκαν και γράφηκαν ο Βενιζέλος οφείλει να τον αποκαταστήσει, εφόσον δεν τον βαρύνει κάτι.

Αν πάλι οι ελεγκτές εντόπισαν κακοδιαχείριση, ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ όφειλε ήδη να ενημερώσει το κόμμα του και την κοινή γνώμη - αλλά και τη Δικαιοσύνη, καθόσον πρόκειται για δημόσιο χρήμα. Οσο δεν το κάνει είναι σαν να θέλει να κρατάει όμηρο τον Παπανδρέου, οπότε το παιχνίδι μεταξύ τους γίνεται όλο και πιο σκληρό.

Συνεπώς, είτε επιβεβαιωθούν είτε όχι όσοι προβλέπουν ότι εκεί θα ανοίξει το επόμενο μέτωπο της αναμέτρησης, είναι προφανές ότι υπάρχει θέμα. Για το οποίο ισχύει αυτό που έλεγε ο αμερικανός χιουμορίστας Τζος Μπίλινγκς (1818-1885): «Οσο λιγότερα ξέρουμε τόσο περισσότερα υποπτευόμαστε».

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι