Δίλημμα

Γιώργος Λακόπουλος, Τα Νέα, 07/05/2014

Ο φόβος του τερματοφύλακα πριν από το πέναλτι. Η τελευταία γραμμή άμυνας του Βαγγέλη Βενιζέλου μπροστά στο ενδεχόμενο χαμηλού ποσοστού στις 25 Μαΐου είναι ένα δίλημμα: αν δεν πάει καλά η Ελιά στις ευρωεκλογές, το ΠαΣοΚ φεύγει από την κυβέρνηση και ο Σαμαράς πέφτει.

Τα διλήμματα είναι τρόπος άσκησης πολιτικής. Μερικές φορές πιάνουν. Δίλημμα έθεσε το 1996 ο Κώστας Σημίτης στο συνέδριο του ΠαΣοΚ: αν δεν με εκλέξετε πρόεδρο, θα παραιτηθώ και από πρωθυπουργός. Το έκανε στις δημοτικές του 2010 και ο Γιώργος Παπανδρέου: αν καταψηφιστώ στους ΟΤΑ, πάω σε εκλογές.

Ωστόσο, σήμερα η δυσκολία για τον Βενιζέλο είναι να στοιχειοθετήσει το δίλημμά του: γιατί να αποχωρήσει το ΠαΣοΚ από την κυβέρνηση αν δεν πάει καλά η Ελιά στις ευρωεκλογές; Συγκυβερνά με τη ΝΔ με βάση το εκλογικό ποσοστό και την κοινοβουλευτική δύναμη των βουλευτικών εκλογών 2012, και στο πλαίσιο ενός κυβερνητικού προγράμματος που συνυπέγραψαν Σαμαράς - Βενιζέλος. Αυτά θα κριθούν στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

Με το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα προκύψουν πολιτικά συμπεράσματα αλλά δεν διαταράσσεται η σημερινή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Ισως να ενισχυθεί κιόλας αν ληφθεί υπόψη ότι οι δύο έδρες του Ανδρέα Λοβέρδου θα μετακινηθούν στη συμπολίτευση, ιδίως σε περίπτωση ανασχηματισμού.

Αν πράγματι η κάλπη της 25ης Μαΐου κρίνει την κυβερνητική σταθερότητα, γιατί κάποιοι να μη σκεφθούν ότι τη διασφαλίζουν καλύτερα ψηφίζοντας τη ΝΔ ώστε να σαρώσει τον ΣΥΡΙΖΑ; Σ’ αυτή την περίπτωση το δίλημμα Βενιζέλου θα αποδειχθεί παγίδα για το ΠαΣοΚ.

Κακά τα ψέματα. Αυτό που ενδέχεται να συμβεί με χαμηλή επίδοση της Ελιάς - παραδόξως ο Βενιζέλος έβαλε τον πήχη στο 10% - είναι να τεθεί θέμα ηγεσίας στο ΠαΣοΚ. Και λοιπόν; Είτε θα επαναβεβαιώσει την ισχύ του ο Βενιζέλος και τα πράγματα θα προχωρήσουν ως έχουν είτε θα πάρει τη θέση του κάποιος άλλος και τα πράγματα επίσης θα προχωρήσουν - ενδεχομένως με άλλα πρόσωπα του ΠαΣοΚ στην κυβέρνηση. Με άλλα λόγια: με αποτυχία της Ελιάς ίσως φύγει ο Βενιζέλος από πρόεδρος του ΠαΣοΚ αλλά δεν τίθεται αυτομάτως το ΠαΣοΚ εκτός κυβέρνησης. Παράφρων θα είναι ο ενδεχόμενος διάδοχός του;

Κατ’ ουσίαν, ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ επικαλείται έναν κίνδυνο πίσω από τον οποίο ίσως βρίσκεται ένας άλλος κίνδυνος που απειλεί τον ίδιον. Αλλά γι’ αυτόν μίλησε πριν από δεκαετίες ο στρατηγός Ντε Γκολ: «Τα νεκροταφεία είναι γεμάτα αναντικατάστατους».

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι