«Ζαριά» σε θολό τοπίο...

Παναγιώτης Παναγιώτου, Έθνος, 07/05/2014

Είχαμε επισημάνει ότι ο «σκληρός διπολισμός» κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ που είχε «φιλοτεχνήσει» το Μαξίμου, εκτός των άλλων παρενεργειών που θα είχε για τη χώρα, στο τέλος θα εξελισσόταν σε μία αρνητική για το ΠΑΣΟΚ κατάσταση, καθώς θα ευνοούσε αντικειμενικά τον ισχυρότερο «πολιτικά πόλο» της κυβέρνησης, τη ΝΔ. Στο δίλημμα «σταθερότητα» ή «περιπέτεια» που θέτει τελικά ο κ. Σαμαράς, το «εκλογικό χαρτί» της σταθερότητας το «μαζεύει» με προνομιακό τρόπο η ΝΔ.

Το γεγονός αυτό, μαζί με τη μεγάλη «ρευστοποίηση» του χώρου της Κεντροαριστεράς οδήγησε τον κ. Βενιζέλο σε μία απότομη «στροφή πολιτικής». Συνέδεσε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών για την Ελιά με την παραμονή ή όχι του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση και κατά συνέπεια έθεσε σε αμφισβήτηση την κυβερνητική σταθερότητα, μετά τις ευρωεκλογές. Στόχος είναι με αυτό τον τρόπο να διεκδικήσει μέρος των «κερδών» της σταθερότητας και να περιορίσει τις διαρροές προς τη ΝΔ αλλά και προς τη ΔΗΜΑΡ και το Ποτάμι ενός τμήματος εν δυνάμει ψηφοφόρων της Ελιάς. Ενώ παράλληλα εγκατέλειψε τη μέχρι προσφάτως επιλογή του ότι οι ευρωεκλογές δεν αμφισβητούν την κυβερνητική σταθερότητα, αποδεχόμενος εκ των πραγμάτων το πολιτικό πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα αυτό. Θα του βγει εκλογικά το «νέο δίλημμα»; Ουδείς προ των εκλογών μπορεί να γνωρίζει. Ιδίως όταν το εκλογικό τοπίο είναι τόσο πολύ θολό.

Υπάρχουν όμως και πιθανότητες παρενεργειών. Πρώτον, το «δίλημμα Βενιζέλου» να επιδράσει αποσταθεροποιητικά σε όλο το κυβερνητικό μπλοκ. Είναι εξάλλου γνωστό ότι συνήθως «τα αποσταθεροποιητικά διλήμματα, στο όνομα της σταθερότητας» πολλές φορές παράγουν μεγαλύτερη αποσταθεροποίηση... Δεύτερον, αντί να «αποτρέψει διαρροές» προς άλλες κατευθύνσεις, να οδηγήσει ένα τμήμα αυτών κατευθείαν προς τη ΝΔ... Το πιο σπουδαίο όμως είναι ότι θολώνει την εικόνα του ΠΑΣΟΚ ως μιας «ακραιφνούς δύναμης» σταθερότητας της χώρας, που τόσο καιρό είχε με επιμονή προσπαθήσει να «χτίσει» ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι «η έξοδος της χώρας από την κρίση θα συνδυασθεί με άνοδο του ΠΑΣΟΚ»! Στο πολιτικά «εκβιαστικό» δίλημμα «ή ψηφίζετε Ελιά ή πέφτει η κυβέρνηση» η αντίδραση των ψηφοφόρων δεν είναι δεδομένη...

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι