Υπολογισμοί

Γιώργος Λακόπουλος, Τα Νέα, 13/05/2014

Αυτές τις ημέρες γίνεται μια συζήτηση για την επίδραση του αποτελέσματος των ευρωεκλογών στη μετεκλογική σταθερότητα του κυβερνητικού σχήματος που στηρίζουν η ΝΔ και το ΠαΣοΚ. Την άνοιξε ο Βαγγέλης Βενιζέλος και είναι προφανές ότι αφορά πρωτίστως το κόμμα του και τον ίδιο.

Πριν ανοίξει αυτή η συζήτηση, ο Αντώνης Σαμαράς και η ΝΔ προσπαθούσαν να δείχνουν αυτοπεποίθηση, προβάλλοντας ότι διεκδικούν την πρώτη θέση - δηλαδή τον απόλυτο θρίαμβο. Τις τελευταίες ημέρες, όμως, προκύπτει ότι τους εξυπηρετεί να πλανάται και το δίλημμα Βενιζέλου.

Να δημιουργείται, δηλαδή, η εντύπωση ότι αν ο άλλος κυβερνητικός εταίρος δεν πάει καλά, η κυβέρνηση θα βρεθεί σε κίνδυνο και, τελικά, η προσπάθεια εξόδου από την κρίση θα εκτραπεί. Οπότε: Σαμαράς και ξερό ψωμί.

Οι συλλογισμοί αυτοί δεν προβάλλονται από τους νεοδημοκράτες για να βοηθήσουν το ΠαΣοΚ. Απλώς, η ΝΔ επιδιώκει να δημιουργήσει προϋποθέσεις που θα της επιτρέψουν να μιλάει για ανανέωση της εμπιστοσύνης προς τον σημερινό Πρωθυπουργό, όπως θα συνέβαινε σε εθνικές εκλογές - αλλά χωρίς να γίνουν εθνικές εκλογές. Κατά κάποιον τρόπο ψάχνουν για κορόιδα.

Οι κάλπες της 25ης Μαΐου είναι απλώς μια ενδιάμεση εκλογική διαδικασία. Φυσικά θα διαμορφωθεί αντίστοιχο προς το αποτέλεσμα πολιτικό κλίμα και η κυβέρνηση θα επηρεαστεί αναλόγως. Αλλά αυτό δεν σημαίνει κιόλας ότι θα πέσει. Το ΠαΣοΚ πήρε όσους βουλευτές πήρε το 2012 ως ΠαΣοΚ, θα τους έχει και την επομένη, και ως ΠΑΣΟΚ θα κριθεί και στις επόμενες βουλευτικές - εκτός αν υπάρχουν άλλες σκέψεις.

Στις 26 Μαΐου θα βγουν πολιτικά συμπεράσματα αλλά δεν θα αλλάξουν οι κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί. Αν πάει ο Τσίπρας καλύτερα από τον Σαμαρά και τον Βενιζέλο, με γεια του, με χαρά του. Αλλά για να γίνει πρωθυπουργός πρέπει να περιμένει τις επόμενες βουλευτικές εκλογές - και εκεί τα κριτήρια της ψήφου θα είναι διαφορετικά.

Πίσω από τη συζήτηση που προκάλεσε η, μάλλον αψυχολόγητη, πρωτοβουλία Βενιζέλου να θέσει ένα δίλημμα που μετατρέπει την ενδεχόμενη δική του αστάθεια στο ΠαΣοΚ σε κυβερνητική αστάθεια διακρίνεται πλέον ένας υπολογισμός της ΝΔ που εξυπηρετεί αποκλειστικά την ίδια - και ειδικότερα το «σύστημα Σαμαρά». Θέλουν να κερδίσουν σε ευρωεκλογές τα πλεονεκτήματα που δίνει η νίκη σε εθνικές εκλογές, χωρίς να κάνουν εθνικές εκλογές. Θέλουν, δηλαδή, αυτό που ο Χάρι Τρούμαν θα το έλεγε ως εξής: «Αν δεν μπορείς να τους πείσεις, μπέρδεψέ τους».

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι