Ο ανταγωνισμός με τη Δεξιά

Θόδωρος Μαργαρίτης, Έθνος της ΚΥΡΙΑΚΗΣ, 01/06/2014

Η κεντροαριστερά από αυτή την εκλογική αναμέτρηση βγήκε αποδυναμωμένη. η ΔΗΜΑΡ με βαριά ήττα, το ΠΑΣΟΚ - ΕΛΙΑ με νέα εκλογική συρρίκνωση και το ποτάμι αρκετά πιο κάτω από τις προσδοκίες του. Όπως και να το κάνουμε, ο νέος διπολισμός - έστω και με καχεκτικό τρόπο θέτει διλήμματα. Επομένως είναι ανάγκη να υπάρξει ένας σοβαρός διάλογος στην κεντροαριστερά για τα επόμενα βήματα για το μέλλον. Ειδικά όσο η χώρα μπαίνει σε συνθήκες ομαλοποίησης μέσα στο ευρώ.

Ισχυρίζομαι προκαταβολικά ότι αν η κεντροαριστερά στην Ελλάδα θυμίζει τη συμπαθή κεντρώα εκδοχή της ΕΔΗΚ στη μεταπολίτευση, θα συνεχίσει στην πορεία απομείωσης και στους συσχετισμούς και σε πολιτικό ρόλο.

Αντίθετα θα ήταν απαραίτητο να διατυπώσει ένα καθαρό σχέδιο για ένα νέο μπλοκ εξουσίας σε προοδευτική κατεύθυνση στη "μετα-μνημόνιο" εποχή .

Η κεντροαριστερά δεν μπορεί να έχει ουδέτερη στάση για τις ασκούμενες νεοφιλελεύθερες πολιτικές στην Ευρώπη. Δεν μπορεί να είναι αμερόληπτη. Είναι υποχρεωμένη να εκπροσωπεί την "κοινωνική μεροληψία" υπέρ των πιο αδύναμων στρωμάτων, των μη προνομιούχων.

Η κεντροαριστερά δεν είναι πάνω από την ιστορική διάκριση Δεξιάς και Αριστεράς η οποία επικαιροποιείται άλλωστε από την κρίση και την όξυνση των ανισοτήτων .

Σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να κινηθεί και η ΔΗΜΑΡ. Διορθώνοντας λάθη και επιλογές. Φυσικά ο χώρος του δημοκρατικού σοσιαλισμού χρειάζεται συγκρότηση, αυτονομία και εναλλακτικές προγραμματικές προτάσεις. Χωρίς λαϊκισμούς και αριστερισμούς. Αλλά με την πεποίθηση ότι εργαζόμαστε για μια προοδευτική στροφή στη χώρα. Αν δεν αναζητηθεί αυτός ο δρόμος, μας περιμένει η συνεχής άνοδος των άκρων.

Πρέπει να συνυπολογίσουμε μάλιστα ότι ο κ Σαμαράς με αποφασιστική τακτική - χρησιμοποιώντας και τις κυβερνήσεις συνεργασίας επαναθεμελιώνει τον συντηρητικό πόλο της χώρας . Έναν πόλο που εκτός από τη διαχρονική ευθύνη, εκφράζει και τις ακραιφνώς δεξιές αντιλήψεις στο πολιτικό σύστημα.

Επομένως η ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς πρέπει να γίνει στο πεδίο ενός ανταγωνιστικού σχεδίου με τη Δεξιά. Για να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών. Για να ξαναγίνει πλειοψηφικό ρεύμα στην κοινωνία!

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι