Κεντροαριστερά & νέος συνασπισμός εξουσίας

Ξενοφών Γιαταγάνας, Έθνος, Δημοσιευμένο: 2014-06-23

Μετά το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα, έχουν ενταθεί η συζήτηση και οι ζυμώσεις για τη δημιουργία νέων συμμαχιών και νέου συνασπισμού εξουσίας. Στη ΔΗΜΑΡ κυρίως, που πλήρωσε βαρύ τίμημα για την αλλοπρόσαλλη πολιτική της, αλλά και στο ΠΑΣΟΚ, που παρά τη συγκρότηση της Ελιάς δεν κατάφερε να φτάσει σε διψήφιο ποσοστό, πολλοί εκφράζονται ανοιχτά υπέρ της εγκατάλειψης της σύμπλευσης με τη ΝΔ και τη στροφή προς τον ΣΥΡΙΖΑ με στόχο τη συγκρότηση αριστερής κυβερνητικής πλειοψηφίας. Βέβαια, ακόμα και όσοι υποστηρίζουν τη θέση αυτή, μιλούν για τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, πράγμα που παραπέμπει ευθέως στις δικές του αντιφάσεις και στη φανερή αδυναμία του να αποτελέσει σήμερα φερέγγυα εναλλακτική πολιτική επιλογή.

Για την οιαδήποτε πολιτική συμμαχιών και τη συγκρότηση νέου συνασπισμού εξουσίας, προαπαιτούμενο είναι η ύπαρξη και η εδραίωση μιας ισχυρής κεντροαριστερής, σοσιαλδημοκρατικής παράταξης. Για δύο λόγους: διότι μόνο μια τέτοια παράταξη, με βάση που θα κινείται προς το 20%, μπορεί να διεκδικεί βάσιμα και ουσιαστικά τη συμμετοχή στη διαμόρφωση κυβερνητικής πλειοψηφίας, και διότι μόνο μια τέτοια παράταξη θα συμβάλει ώστε να διαμορφωθούν και μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ οι προϋποθέσεις αποσαφήνισης της πολιτικής του. Κάθε άλλη κατεύθυνση μοιάζει με το σύνηθες λάθος της άμαξας μπροστά από τα άλογα, συνιστά σχήμα πρωθύστερο, θα είναι αδιέξοδη και μάλλον θα καταλήξει σε καταστροφικά αποτελέσματα. Η ΔΗΜΑΡ, οι δυνάμεις που συμμετέχουν στο εγχείρημα της Ελιάς, αλλά και το Ποτάμι, το οποίο κινδυνεύει να κάνει το ίδιο λάθος απομονωτισμού που πλήρωσε η ΔΗΜΑΡ, οφείλουν να κατανοήσουν αυτή την πραγματικότητα, να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι, και -χωρίς να αυτοκαταργηθούν- να συμπήξουν τη μεγάλη κεντροαριστερή παράταξη, που περιμένει η κοινωνία, πάνω σε σαφείς προγραμματικές και αξιακές βάσεις: καθαρή ευρωπαϊκή πορεία, βαθιές μεταρρυθμίσεις στο κράτος και στη διοίκηση, αξιοκρατία παντού μέσω αξιολόγησης, και ενίσχυση των κοινωνικών πολιτικών.

Με μια τέτοια προγραμματική κατεύθυνση και με στέρεες βάσεις στην κοινωνία, η νέα αυτή προοδευτική παράταξη θα προσέρχεται, ανάλογα με το εκάστοτε εκλογικό αποτέλεσμα, στις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης, χωρίς αποκλεισμούς, διότι η κυβερνησιμότητα της χώρας αποτελεί μείζον ζητούμενο, τώρα που ο λαός έδειξε πως δεν επιθυμεί πλέον μονοκομματικές λύσεις. Κάτι μου λέει ότι η παράταξη αυτή μπορεί να αποβεί σύντομα ακόμα και πλειοψηφικό ρεύμα στην κοινωνία, πράγμα που θα αλλάξει εκ των πραγμάτων τους συσχετισμούς. Προσωπικά το εύχομαι και διατηρώ την ελπίδα ότι οι υπεύθυνες ηγεσίες θα αναλάβουν τις απαιτούμενες πρωτοβουλίες.

Άρθρα/ Πολιτική

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Συνεδριακή απόφαση για ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ στο νέο κόμμα

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2026-05-16

Μετά την ανακοίνωση του νέου κόμματος από τον Αλέξη Τσίπρα...

Γιώργος Σιακαντάρης

Σπάμε τις 50 αποχρώσεις της αποϊδεολογικοποίησης

Γιώργος Σιακαντάρης, 2026-05-17

Πριν από λίγες εβδομάδες αναρτήθηκε στον χώρο του Εθνικού...

Η χρήση του 2015 ως ρητορικού όπλου

Φραγκίσκος Κουτεντάκης, 2026-05-16

Υπάρχουν θέματα που δεν συζητιούνται ποτέ ήρεμα στην Ελλάδα....

Δυσκυβέρνητες πολιτείες

Παύλος Τσίμας, 2026-05-16

Η Μεγάλη Βρετανία έχει αλλάξει έξι πρωθυπουργούς τα τελευταία...

Στη σκιά της καχυποψίας

Γιώργος Καπόπουλος, 2026-05-15

Αιφνιδιαστική κατάληψη της Ταϊβάν από την Κίνα ή αιφνιδιαστική...

Τάσος Γιαννίτσης

Στεγαστικό, δημογραφικό, συνθήκες διαβίωσης

Τάσος Γιαννίτσης, 2026-05-05

Στεγαστικό και δημογραφικό έχουν βρεθεί στο επίκεντρο...

Γιατί η Ισπανία έχει 3% αύξηση στα καύσιμα και η Ελλάδα 17%

Ιωάννα Λιούτα, 2026-05-03

Η επίσημη αφήγηση μιλά για «διεθνείς κρίσεις», «γεωπολιτικές...

Ξενοφών Κοντιάδης

Αφωνοι μπροστά στην αναξιοπιστία της Δικαιοσύνης

Ξενοφών Κοντιάδης, 2026-05-03

Ίσως την πιο κρίσιμη, μέχρι στιγμής, πράξη του θεσμικού...

Θόδωρος Τσίκας

Από το Ορμούζ στην πράσινη αυτονομία της Ευρώπης

Θόδωρος Τσίκας, 2026-04-25

Ο πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ – Ισραήλ και Ιράν και το ανοιγοκλείσιμο...

Νίκος Χριστουδουλάκης

21 Απριλίου 1967: Η ολέθρια κληρονομιά της Επταετίας

Νίκος Χριστουδουλάκης, 2026-04-21

Οι οικονομικές πολιτικές που υιοθέτησε η χούντα (1967-1974)...

Το αδύνατο άθροισμα

Γιώργος Καπόπουλος, 2026-04-20

Η πρόσφατη ήττα του Ορμπαν στην Ουγγαρία ύστερα από δεκαέξι...

Ο δημογραφικός χειμώνας

Μιχάλης Μητσός, 2026-04-15

Μια εικόνα. Η ελληνική αστυνομία στρατολογεί εδώ και τουλάχιστον...

×
×