Κεντροαριστερά & νέος συνασπισμός εξουσίας

Ξενοφών Γιαταγάνας, Έθνος, 23/06/2014

Μετά το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα, έχουν ενταθεί η συζήτηση και οι ζυμώσεις για τη δημιουργία νέων συμμαχιών και νέου συνασπισμού εξουσίας. Στη ΔΗΜΑΡ κυρίως, που πλήρωσε βαρύ τίμημα για την αλλοπρόσαλλη πολιτική της, αλλά και στο ΠΑΣΟΚ, που παρά τη συγκρότηση της Ελιάς δεν κατάφερε να φτάσει σε διψήφιο ποσοστό, πολλοί εκφράζονται ανοιχτά υπέρ της εγκατάλειψης της σύμπλευσης με τη ΝΔ και τη στροφή προς τον ΣΥΡΙΖΑ με στόχο τη συγκρότηση αριστερής κυβερνητικής πλειοψηφίας. Βέβαια, ακόμα και όσοι υποστηρίζουν τη θέση αυτή, μιλούν για τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, πράγμα που παραπέμπει ευθέως στις δικές του αντιφάσεις και στη φανερή αδυναμία του να αποτελέσει σήμερα φερέγγυα εναλλακτική πολιτική επιλογή.

Για την οιαδήποτε πολιτική συμμαχιών και τη συγκρότηση νέου συνασπισμού εξουσίας, προαπαιτούμενο είναι η ύπαρξη και η εδραίωση μιας ισχυρής κεντροαριστερής, σοσιαλδημοκρατικής παράταξης. Για δύο λόγους: διότι μόνο μια τέτοια παράταξη, με βάση που θα κινείται προς το 20%, μπορεί να διεκδικεί βάσιμα και ουσιαστικά τη συμμετοχή στη διαμόρφωση κυβερνητικής πλειοψηφίας, και διότι μόνο μια τέτοια παράταξη θα συμβάλει ώστε να διαμορφωθούν και μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ οι προϋποθέσεις αποσαφήνισης της πολιτικής του. Κάθε άλλη κατεύθυνση μοιάζει με το σύνηθες λάθος της άμαξας μπροστά από τα άλογα, συνιστά σχήμα πρωθύστερο, θα είναι αδιέξοδη και μάλλον θα καταλήξει σε καταστροφικά αποτελέσματα. Η ΔΗΜΑΡ, οι δυνάμεις που συμμετέχουν στο εγχείρημα της Ελιάς, αλλά και το Ποτάμι, το οποίο κινδυνεύει να κάνει το ίδιο λάθος απομονωτισμού που πλήρωσε η ΔΗΜΑΡ, οφείλουν να κατανοήσουν αυτή την πραγματικότητα, να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι, και -χωρίς να αυτοκαταργηθούν- να συμπήξουν τη μεγάλη κεντροαριστερή παράταξη, που περιμένει η κοινωνία, πάνω σε σαφείς προγραμματικές και αξιακές βάσεις: καθαρή ευρωπαϊκή πορεία, βαθιές μεταρρυθμίσεις στο κράτος και στη διοίκηση, αξιοκρατία παντού μέσω αξιολόγησης, και ενίσχυση των κοινωνικών πολιτικών.

Με μια τέτοια προγραμματική κατεύθυνση και με στέρεες βάσεις στην κοινωνία, η νέα αυτή προοδευτική παράταξη θα προσέρχεται, ανάλογα με το εκάστοτε εκλογικό αποτέλεσμα, στις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης, χωρίς αποκλεισμούς, διότι η κυβερνησιμότητα της χώρας αποτελεί μείζον ζητούμενο, τώρα που ο λαός έδειξε πως δεν επιθυμεί πλέον μονοκομματικές λύσεις. Κάτι μου λέει ότι η παράταξη αυτή μπορεί να αποβεί σύντομα ακόμα και πλειοψηφικό ρεύμα στην κοινωνία, πράγμα που θα αλλάξει εκ των πραγμάτων τους συσχετισμούς. Προσωπικά το εύχομαι και διατηρώ την ελπίδα ότι οι υπεύθυνες ηγεσίες θα αναλάβουν τις απαιτούμενες πρωτοβουλίες.

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι