Ισως

Γιώργος Λακόπουλος, Τα Νέα, Δημοσιευμένο: 2014-08-02

Τι προκύπτει από τον πρώτο κύκλο των επαφών που προκάλεσε η πρωτοβουλία του Φώτη Κουβέλη για την αναζήτηση κοινών τόπων στον ευρύτερο χώρο που η παλαιά πολιτική ορολογία ονόμαζε «δημοκρατικές δυνάμεις»; Κατ’ αρχήν, ότι ως πολιτική κίνηση του βγαίνει - δεν έμεινε στα χαρτιά. Από μια άποψη, μάλιστα, εξελίσσεται και σε κάτι απίθανο ώς τώρα: σε εκ του σύνεγγυς επικοινωνία του ΠαΣοΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ! Η απευθείας επαφή μεταξύ των δύο κομμάτων θεωρείται εκατέρωθεν έγκλημα καθοσιώσεως. Αλλά εφόσον η ΔΗΜΑΡ συζητά με τις αντιπροσωπείες τους με την ίδια ατζέντα, κάτι αλλάζει.

Δεύτερον, η πρωτοβουλία Κουβέλη λειτουργεί ως ορός αλήθειας για τα δύο κόμματα που συνομιλούν μαζί του. Από τη στιγμή που οι τοποθετήσεις σε μεγάλα θέματα διατυπώνονται σε ένα τραπέζι και όχι διά δημόσιων δηλώσεων, κανείς δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από το δάχτυλό του. Αυτό ακριβώς φάνηκε στη συνάντηση ΔΗΜΑΡ - ΣΥΡΙΖΑ. Στην ουσία αναδείχθηκε το πραγματικό πρόβλημα του Αλέξη Τσίπρα αυτή την περίοδο: η αδυναμία του κόμματός του να αποσαφηνίσει οριστικά και αμετάκλητα τη θέση του στο κεντρικό θέμα οποιασδήποτε σοβαρής πολιτικής συζήτησης μεταξύ ελληνικών κόμματων: τη σχέση της χώρας με την ευρωζώνη.

Από τη συζήτηση της περασμένης Πέμπτης προκύπτει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται μεν υπέρ του ευρώ, αλλά όχι κατηγορηματικά και απόλυτα. Συμφωνεί με την παραμονή στο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, αλλά δεν δεσμεύεται ότι αυτό με κανέναν τρόπο και για οποιονδήποτε λόγο δεν μπορεί να τεθεί σε συζήτηση. Δηλαδή αφήνει να εννοηθεί ότι ενδέχεται και να αλλάξει θέση κάτω από κάποιες συνθήκες. Αυτό συνιστά τρύπα στην πολιτική του. Είναι αδιανόητο να αιωρούνται, έστω και θεωρητικά, ενδεχόμενα αποχώρησης της χώρας από την ευρωζώνη, ειδικά όταν έχει αποκλειστεί το εφιαλτικό ενδεχόμενο αποβολής της. Η αξία αυτής της θέσης, όχι μόνο για οικονομικούς λόγους αλλά πρωτίστως για γεωπολιτικούς λόγους, είναι αυταπόδεικτη.

Συνιστά παραλογισμό για ένα κόμμα που θέλει να κυβερνήσει να μην αντιλαμβάνεται ότι η οποιαδήποτε επιφύλαξη σε αυτό το θέμα το καθιστά επιλογή υψηλού ρίσκου για τον μέσο πολίτη. Οι συζητήσεις των αντιπροσωπειών ΣΥΡΙΖΑ - ΔΗΜΑΡ και ΔΗΜΑΡ - ΠαΣοΚ συνιστούν θετική εξέλιξη και αυτό πιστώνεται στον Κουβέλη. Αλλά δεν θα προχωρήσουν ποτέ όσο στην ερώτηση «είναι απαραίτητο να μείνουμε στο ευρώ;» ο Αλέξης απαντάει σαν τον αμερικανό κινηματογραφικό παραγωγό Σάμιουελ Γκόντγουιν: «Θα σου πω ένα οριστικό: ίσως».

Άρθρα

Στέργιος Καλπάκης

Ενότητα και ανασύνθεση με στόχο την προοδευτική διακυβέρνηση

Στέργιος Καλπάκης, 2026-03-15

Να συμβάλλουμε στην αναγκαία ενότητα και ανασύνθεση του...

Μαύρη βροχή, λευκός φώσφορος

Μιχάλης Τρίκκας, 2026-03-15

Τις πρώτες μέρες του πολέμου στο Ιράν η διεθνής συζήτηση...

Λευτέρης Παπαγιαννάκης

Επικίνδυνη διολίσθηση

Λευτέρης Παπαγιαννάκης, 2026-03-15

Oι βομβαρδισμοί του Ισραήλ και των ΗΠΑ εναντίον του Ιράν...

Κώστας Χλωμούδης

Η Ελλάδα χωρίς διπλωματικά ερείσματα με τη ναυτιλία της εκτεθειμένη

Κώστας Χλωμούδης, 2026-03-15

Όταν η γεωπολιτική επιλογή μετατρέπεται σε ναυτιλιακό...

Λάμπρος Αθανάσιος Τσουκνίδας

Τύπος και Δημοκρατία

Λάμπρος Αθανάσιος Τσουκνίδας, 2026-03-15

Οι ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ έχουν εξαπολύσει ακόμα έναν πόλεμο...

Κώστας Καλλίτσης

Επιπτώσεις: Από μηδαμινές έως πρόωρες εκλογές

Κώστας Καλλίτσης, 2026-03-15

Ποιες επιπτώσεις μπορεί να έχει ο πόλεμος στα καθ’ ημάς;...

Νίκος Χριστουδουλάκης

Μιά τρίτη ματιά στις φωτογραφίες των 200 της Καισαριανής

Νίκος Χριστουδουλάκης, 2026-03-11

Η ανακάληψη και δημοσιοποίηση των φωτογραφιών που δείχνουν...

Σάκης Κουρουζίδης

Πυρηνική ενέργεια! Πάλι;

Σάκης Κουρουζίδης, 2026-03-10

Νομίζω πως είναι η δεύτερη φορά που ο πρωθυπουργός αναφέρεται...

Θόδωρος Τσίκας

Ο εθνικολαϊκισμός βλάπτει σοβαρά

Θόδωρος Τσίκας, 2026-03-09

Η αμυντική συνδρομή στην Κύπρο δεν έπρεπε να γίνει διμερώς....

Μαριλένα Κοππά

Αυτός ο πόλεμος δεν είναι δικός μας

Μαριλένα Κοππά, 2026-03-08

Πολύ μελάνι έχει χυθεί την προηγούμενη βδομάδα, και δίκαια,...

Κώστας Καλλίτσης

Ο πόλεμος και η ελληνική οικονομία

Κώστας Καλλίτσης, 2026-03-08

Τι μπορεί να σημάνει ο πόλεμος για την ελληνική οικονομία;...

Ρένα Δούρου

Το περιβαλλοντικό κόστος των σύγχρονων πολέμων

Ρένα Δούρου, 2026-03-08

Μπορεί ο αμερικανο-ισραηλινός πόλεμος κατά του Ιράν να...

×
×