«Ράλι» χωρίς… φρένα

Αθηνά Γκόρου, www.badiera.gr, Δημοσιευμένο: 2014-08-28

athina gorou

Ενόψει της νέας διαπραγμάτευσης με την τρόικα στο Παρίσι, η εκτός πραγματικότητας φράση του πρωθυπουργού « η οικονομία πηγαίνει ράλι», προκαλεί τους Έλληνες πολίτες που υφίστανται τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης και χειμάζονται από τα επώδυνα υφεσιακά μέτρα.

Με ένα στα τέσσερα νοικοκυριά στο όριο της φτώχειας, μαζική ανεργία, υπερφορολόγηση, έκρηξη χρεών και πολιτικές που στραγγαλίζουν την οικονομία, η αμετροέπεια των πρωθυπουργικών δηλώσεων δείχνει ότι η συγκυβέρνηση δεν αντιλαμβάνεται ούτε την οδυνηρή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα, εξ αιτίας των πολιτικών της, ούτε καν τη σημασία της επερχόμενης συνάντησης για τα επόμενα κεφάλαια του ελληνικού προγράμματος και το μέλλον του τόπου.

Η κυβέρνηση λοιπόν, αντί να δημιουργεί μεγάλες προσδοκίες στους πολίτες καλλιεργώντας σκόπιμα κλίμα υπέρ αισιοδοξίας, οφείλει να χτίσει μια νέα σχέση με τους εταίρους μας και να διαπραγματευτεί σθεναρά με γνώμονα το συμφέρον των πολιτών και μόνο.

Αναγκαία προϋπόθεση τόσο για την επιτυχή έξοδο από την κρίση όσο και για την μετέπειτα πορεία της ανασυγκρότησης. είναι πρωτίστως η ανάκτηση της αυτονομίας της χώρας στη λήψη αποφάσεων με βάση τους στόχους της και η εγκατάλειψη των πολιτικών λιτότητας. Όσο εξακολουθούμε να παραμένουμε δέσμιοι πολιτικών που εγκλωβίζουν την οικονομία στον φαύλο κύκλο της ύφεσης και διαρρηγνύουν τον κοινωνικό ιστό , τόσο μακρύτερα θα βρισκόμαστε από το τέλος αυτής της περιπέτειας.

Απαιτούνται άμεσα όχι μεγάλα λόγια για δήθεν υψηλές ταχύτητες της οικονομίας, αλλά τολμηρή διευθέτηση του χρέους και μια νέα συμφωνία με τους εταίρους για την ανάπτυξη και την απασχόληση που θα επιτρέψει την παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου και θα δώσει στους πολίτες ελπίδα και προοπτική.

Άρθρα

Λάμπρος Αθανάσιος Τσουκνίδας

Το στοίχημα μεγαλώνει

Λάμπρος Αθανάσιος Τσουκνίδας, 2026-04-26

Μέχρι πριν από λίγο καιρό, η σοφία των αγορών αποτελούσε,...

Θόδωρος Τσίκας

Από το Ορμούζ στην πράσινη αυτονομία της Ευρώπης

Θόδωρος Τσίκας, 2026-04-25

Ο πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ – Ισραήλ και Ιράν και το ανοιγοκλείσιμο...

Κώστας Καλλίτσης

Φαύλος κύκλος

Κώστας Καλλίτσης, 2026-04-26

Τα θηριώδη δημοσιονομικά υπερπλεονάσματα παρουσιάζονται...

Η δημοκρατία των μετακλητών

Παύλος Τσίμας, 2026-04-25

Είδηση πρώτη: ένας υφυπουργός υποχρεώνεται να παραιτηθεί...

Νίκος Χριστουδουλάκης

21 Απριλίου 1967: Η ολέθρια κληρονομιά της Επταετίας

Νίκος Χριστουδουλάκης, 2026-04-21

Οι οικονομικές πολιτικές που υιοθέτησε η χούντα (1967-1974)...

Το αδύνατο άθροισμα

Γιώργος Καπόπουλος, 2026-04-20

Η πρόσφατη ήττα του Ορμπαν στην Ουγγαρία ύστερα από δεκαέξι...

Ρουσφέτι: βολικός μύθος για συμψηφισμούς

Κώστας Χλωμούδης, 2026-04-20

Το αφήγημα, που θέλει το ρουσφέτι να αποτελεί αποκλειστικό...

Κώστας Καλλίτσης

Πρωτογενή πλεονάσματα

Κώστας Καλλίτσης, 2026-04-19

Η εξασθένιση της ελληνικής οικονομίας είχε ξεκινήσει ήδη...

Ο δημογραφικός χειμώνας

Μιχάλης Μητσός, 2026-04-15

Μια εικόνα. Η ελληνική αστυνομία στρατολογεί εδώ και τουλάχιστον...

Στεγαστική κρίση / Τι θα γίνει με τα ενοίκια;

Ιωάννα Λιούτα, 2026-04-12

Αν κάποτε η στέγη ήταν δικαίωμα, σήμερα είναι όπλο μαζικής...

Κώστας Καλλίτσης

Οι αγορές και ο Ντ. Τραμπ

Κώστας Καλλίτσης, 2026-04-11

Όταν γράφονταν αυτές οι γραμμές φαινόταν ότι οι αγορές,...

Γιώργος Χ. Σωτηρέλης

Πότε παραιτείται ένας πρωθυπουργός;

Γιώργος Χ. Σωτηρέλης, 2026-04-10

Το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότεροι συνειδητοποιούν...

×
×