Βρισκόμαστε μακριά από την πιθανότητα αυτοδυναμίας

Φώτης Κουβέλης, Συνέντευξη στο Δημ. Κουκλουμπέρη, Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ, 12/01/2015

Ποιος είναι ο εκλογικός στόχος και οι προτεραιότητες του σχήματος ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ»; Ακόμη και η είσοδος στη Βουλή φαντάζει πολύ δύσκολη με τα σημερινά δημοσκοπικά δεδομένα…

Προφανώς δεν μας ικανοποιεί η σημερινή δημοσκοπική εικόνα όπως καταγράφεται. Πρέπει ωστόσο να επισημάνω ότι το σχήμα «ΠΡΑΣΙΝΟΙ – ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ» που συγκροτήσαμε έχει ζωή ολίγων μόνο ημερών. Θα πρότεινα λοιπόν να περιμένουμε. Προσωπικά έχω τη βεβαιότητα ότι ο συνδυασμός μας θα τα καταφέρει. Θα μπούμε στη Βουλή, γιατί η πολιτική ζωή και η κοινωνία έχουν ανάγκη μια δύναμη ευθύνης που θα σταθεί απέναντι στις ασφυκτικές πολώσεις και θα εγγυηθεί αλλαγή με ευθύνη και αξιοπιστία.

Τι θα αλλάξει όμως κύριε πρόεδρε αυτές τις δύο εβδομάδες που απομένουν, ώστε να καταφέρετε να ανανεώσετε την παρουσία σας στην επόμενη Βουλή με την πόλωση των «μεγάλων» να κορυφώνεται;

Εμείς κοιτάμε τους Έλληνες πολίτες στα μάτια. Και τους λέμε: η Βουλή ήταν φτωχή. Μη την φτωχύνετε με την ψήφο σας ακόμα περισσότερο. Η παρουσία των δυνάμεων της ανανεωτικής Αριστεράς και της πολιτικής οικολογίας στο κοινοβούλιο είναι απαραίτητη όχι για την αυτοσυντήρηση των στελεχών τους, αλλά για την ίδια την ποιότητα της πολιτικής μας ζωής.

Και τι μας πείθει, κύριε Πρόεδρε, ότι δεν βρισκόμαστε μπροστά σε άλλη μία εκλογική συγκόλληση;

Δεν πρόκειται ούτε για συγκόλληση ούτε για ευκαιριακή εκλογική σύμπραξη. Δυο πολιτικοί χώροι, οι «ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» και η «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ», αναλαμβάνουν πρωτοβουλία για να συμβάλλουν στην αλλαγή των σημερινών αδιέξοδων πολιτικών, με τρόπο που θα δώσει λύσεις στα μεγάλα κοινωνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά προβλήματα. Πρόκειται για μια ισότιμη συνάντηση του χώρου της ανανεωτικής Αριστεράς και της πολιτικής οικολογίας. Για μία ανοιχτή πρόσκληση συνεργασίας σε ενεργούς πολίτες, κοινωνικά κινήματα και ομάδες, που εκφράζουν κοινωνικά και οικολογικά καινοτόμες πρωτοβουλίες. Υπηρετούμε και αγωνιζόμαστε για την ουσιαστική πολιτική αλλαγή που θα προωθήσει σύγχρονες κοινωνικά δίκαιες, προοδευτικές μεταρρυθμίσεις, παράλληλα με τον οικολογικό μετασχηματισμό της οικονομίας και του μοντέλου παραγωγής στο πλαίσιο μιας νέας ισορροπημένης σχέσης της Ε.Ε. με την Ελλάδα.

Με οικολόγους συνεργάζονται κι άλλα κόμματα…

Δεν συνεργάζονται. Τα άλλα κόμματα απορροφούν οικολόγους, στο πλαίσιο μιας αντίληψης που αντιλαμβάνεται την οικολογία ως πολιτικό συμπλήρωμα. Εμείς αντιθέτως συνήψαμε προγραμματική συμφωνία με τους Πράσινους και το κόμμα τους διατηρεί την πολιτική και οργανωτική του αυτοτέλεια.

Γιατί απέβησαν άκαρπες οι συζητήσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ; Ο ΣΥΡΙΖΑ έδειξε αλαζονεία , «αδειάζοντας» τη ΔΗΜΑΡ στο παρά πέντε, σχολίασαν αρκετοί. Τι πιστεύετε;

Σας θυμίζω ότι με απόφαση του συνεδρίου μας βρισκόμασταν από το καλοκαίρι σε συζητήσεις προγραμματικού χαρακτήρα και με τον ΣΥΡΙΖΑ και με δυνάμεις της πολιτικής οικολογίας και με συλλογικότητες του δημοκρατικού σοσιαλισμού.

Σ’ αυτές τις συζητήσεις προσερχόμασταν έχοντας δυο κόκκινες γραμμές: η μία ήταν ότι για να υπάρξει οποιαδήποτε σύγκλιση έπρεπε να υπάρχει προγραμματική συμφωνία. Η δεύτερη ότι για μας ήταν αδιαπραγμάτευτη η πολιτική και οργανωτική αυτοτέλειά μας. Δεν ετέθη ποτέ θέμα ένταξης της ΔΗΜΑΡ σε άλλο κόμμα.

Όταν λοιπόν κάποια στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ και ενώ οι συζητήσεις ήταν σε εξέλιξη δήλωσε ξαφνικά ότι όρος είναι η αποδοχή του προγράμματος της ΔΕΘ. Έτσι, όπως αντιλαμβάνεσθε, ακύρωσε κάθε δυνατότητα προεκλογικής συνεργασίας.

Πολλοί βουλευτές της ΔΗΜΑΡ επέλεξαν να μην είναι υποψήφιοι, ζητώντας το κόμμα σας να μην κατέβει καθόλου στις εκλογές. Δεν αποτελεί πλήγμα για την προσπάθειά σας η αποχή τους;


Η συμμετοχή στην εκλογική μάχη είναι πρωτίστως μία διαδικασία εθελοντικού χαρακτήρα. Δεν επιβάλλεται ούτε διατάσσεται. Ακόμα κι αυτοί που δεν κατέρχονται στη μάχη της 25ης Ιανουαρίου, είναι σταθερά δίπλα μας. Τιμώ την κοινοβουλευτική ομάδα της ΔΗΜΑΡ. Με τη στάση τους όλες και όλοι στην προεδρική εκλογή έκλεισαν τα στόματα όσων συνέδεαν την απόφασή μας με δεύτερες σκέψεις. Είπαμε έγκαιρα τι θα κάνουμε, το είπαμε υπεύθυνα και, παρά τα αντιθέτως διαδιδόμενα, παραμείναμε σταθεροί στην πολιτική μας θέση.

Υποστηρίξατε τη θέση για πολιτική αλλαγή και τερματισμό των αδιέξοδων πολιτικών της συγκυβέρνησης. Βλέπετε στις κάλπες να επιβεβαιώνεται η θέση αυτή με την επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ;

Για να επιβεβαιωθεί αυτή η θέση απαιτείται η δημιουργία ενός νέου μπλοκ εξουσίας, που θα εγγυηθεί και θα φέρει σε πέρας αξιόπιστα και με σταθερότητα την προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου. Δεν θα είναι εύκολη η επόμενη μέρα. Μπορεί να αποδειχθεί και επώδυνη, εάν δεν καμφθούν οι μαξιμαλισμοί και η καλλιέργεια ψευδαισθήσεων.

Θα προκύψει αυτοδυναμία; Δεύτερες εκλογές αντέχει η χώρα;

Η εκτίμηση που έχω είναι ότι βρισκόμαστε μακριά από την πιθανότητα αυτοδυναμίας. Θεωρώ, άλλωστε, ότι η χώρα έχει μπει οριστικά στον αστερισμό των κυβερνήσεων συνεργασίας. Δεν είναι ούτε αριθμητικό ούτε ποσοτικό το θέμα. Η πολιτική ζωή οφείλει να περάσει σε πολιτικές συνθέσεις και να διαμορφώσει, χάριν της κοινωνίας, μία νέα κουλτούρα προοδευτικών συνεργασιών.

Μετεκλογικά, εφόσον κληθείτε να συνδράμετε τη νέα κυβέρνηση με την οποία θα συμφωνείτε στο προγραμματικό πλαίσιο, θα το πράξετε; Από όποια θέση;

Η ανάγκη να γυρίσει ο τόπος σελίδα αποτελεί ομόφωνη συνεδριακή μας απόφαση και δέσμευση. Η χώρα χρειάζεται πολιτική αλλαγή για να απεμπλακεί από τις πολιτικές που οδήγησαν την κοινωνία και την οικονομία σε τέλμα. Ο στόχος είναι η προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου. Σ’ αυτή την υπόθεση η ΔΗΜΑΡ και οι σύμμαχοί της, οι Πράσινοι, θα συμβάλουν με όλες τις δυνάμεις τους, με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξουν προγραμματικές συμπτώσεις και κυβερνητικό πλαίσιο με ευρωπαϊκό ορίζοντα.

Θέμα επικαιρότητας:
Εκλογές 2015

Σύνολο: 35 Κείμενα

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι