Συνεχίζουμε επί ολισθηρού εδάφους

Παύλος Αθανασόπουλος, Μεταρρύθμιση, 25/09/2015

Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης διέλυσε και την τελευταία φρούδα ελπίδα.Η ανησυχία για το μέλλον της χωράς μας εντός της ευρωζώνης επανήλθε. Πρόκειται για ανακύκλωση των ιδίων ανθρώπων που επί επτά μήνες μας οδήγησαν ακριβώς στο χείλος του γκρεμού.Είναι τα ίδια εντελώς ανίκανα άτομα, την στιγμή που η χώρα χρειάζεται ό,τι πιο αξιόλογο διαθέτει.Απίθανοι παλαιοπασόκοι γενίτσαροι, καραμανλικά απόβλητα, ακροδεξιοί ανελίτες και φυσικά παλαιοκομμουνιστικής κοπής κρατιστές και λαϊκιστές.Δυο η τρεις εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν τον κανόνα.

Αυτό το σχήμα είναι αδύνατο να αντιμετωπίσει τα εξαιρετικά δύσκολα που έχει μπροστά της η χώρα.Είναι αδύνατο να υλοποιήσει την συμφωνία με τους εταίρους, να κάνει βαθιές μεταρρυθμίσεις, να εκπονήσει ένα πέραν του μνημονίου εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης, να διασφαλίσει την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, να μας βγάλει τελικά από την κρίση και τα μνημόνια, να μας κάνει μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα. Φοβάμαι ότι σύντομα θα ζήσουμε νέα θρίλερ σαν αυτά του Ιουλίου. Φοβάμαι ότι θα ξαναβρεθούμε στο Σύνταγμα και τις άλλες πλατείες με το ΜΕΝΟΥΜΕ ΕΥΡΩΠΗ. Αυτή η κυβέρνηση είναι θνησιγενής.

Η πρόταση της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ για κυβέρνηση με συμμετοχή των δυο μεγάλων κομμάτων και όλων των άλλων φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων παραμένει επίκαιρη.Μόνο μια τέτοια κυβέρνηση μπορεί να αντιμετωπίσει τις δύσκολες καταστάσεις και να αποτρέψει τη χρεοκοπία και να μας κρατήσει στο ευρώ.

Αλλά σε αυτή την κυβέρνηση υπουργοποιήθηκε και ένας άνθρωπος με καθαρά ναζιστικής κοπής αντισημιτικές, ομοφοβικές και ρατσιστικές απόψεις. Συνετελέσθη μια ευθεία επίθεση στην Δημοκρατία, τα ανθρωπινά δικαιώματα και την ανοικτή κοινωνία. Η αντίδραση της κοινωνίας κυρίως μέσω διαδικτύου που κινδύνευε να προκαλέσει και αντιδράσεις στην Ευρώπη τους ανάγκασε να τον αποσύρουν. Αλλά αυτό δεν λύνει το πρόβλημα.

Το πρόβλημα είναι η ίδια η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ. Παρόμοιες απόψεις έχει εκφράσει και ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος. Αυτός με τον οποίο σφιχταγκαλιαζόταν στη εξέδρα ο Τσίπρας δείχνοντας ότι η συνεργασία με την ακροδεξιά είναι στρατηγική. Η ευκολία με την οποία ο Τσίπρας, χωρίς να διερευνήσει άλλες διεξόδους, έσπευσε να κάνει κυβέρνηση με τους ακροδεξιούς ΑΝΕΛ δείχνει ότι δεν έχει καμία δυνατότητα μετατόπισης στον χώρο της κεντροαριστεράς. Αυτό δεν έχουν καταλάβει στην Ευρώπη και γ’ αυτό η έκπληξη του κ. Σουλτς.

Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχουν διαμορφώσει στην ελληνική κοινωνία ένα εθνικολαικιστικό ρεύμα με χαρακτηριστικά λατινοαμερικανικού περονισμού. Το ρεύμα της κεντροαριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας, μικρό προς το παρόν, είναι στον αντίποδα αυτού του εθνικολαϊκιστικού ρεύματος που έχει φασίζοντα χαρακτηριστικά. Και γι’ αυτό πρέπει να ενδυναμωθεί.

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ με ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, Κινήσεις Πολίτων για την Σοσιαλδημοκρατία επιβραβεύθηκε για την ενωτική προοπτική της. Η ενωτική προσπάθεια πρέπει να συνεχισθεί. Με την συμμετοχή του Ποταμιού και άλλων δυνάμεων.

Ο Σταυρός Θεοδωράκης και τα στελέχη του Ποταμιού έχουν μεγάλη ευθύνη να κάνουν τα βήματα για την ισότιμη σύμπραξη. Για να διαμορφωθεί ένας ισχυρός πόλος της σοσιαλδημοκρατίας, του προοδευτικού κέντρου, της πολιτικής οικολογίας και της δημοκρατικής αριστερά. Χωρίς αυτόν δεν θα υπάρξει Δημοκρατία και ομαλότητα.

ΥΓ. Είναι απαράδεκτη στοχοποίηση του Νίκου Φίλη για τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις. Κι ο ρατσισμός για τον σωματότυπο του. Θα κριθεί πολιτικά από το έργο του στο υπουργείο. Ελπίζουμε σαν πολιτικό στέλεχος να αποκολληθεί από τις ιδεοληψίες του μαρξιστή φιλοσόφου κ. Μπαλτά.

Θέμα επικαιρότητας:
Μετεκλογικά, 2015

Σύνολο: 13 Κείμενα

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι