Φώτης Κουβέλης, Συνέντευξη στον Ανδρέα ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ, Αυγή της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2007-12-09
Ορθάνοιχτη αφήνει την πόρτα της υποψηφιότητάς του για την προεδρία του ΣΥΝ ο Φώτης Κουβέλης, δεσμευόμενος ότι τις επόμενες ημέρες θα ξεκαθαρίσει τη θέση του. Στέκεται ιδιαίτερα στο ζήτημα της κοινοβουλευτικής διάστασης του νέου προέδρου, εκφράζοντας ταυτόχρονα την αντίθεσή του στις διαδοχές με δακτυλίδια, που, όπως λέει, προωθούν κάποιες πλευρές. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ διευκρινίζει ότι η αντίρρησή του στην υποψηφιότητα Τσίπρα, δεν έχει προσωπικό χαρακτήρα, αλλά ότι οφείλεται στο γεγονός ότι δεν είναι βουλευτής. Ο Φ. Κουβέλης διαβλέπει ότι κάποιες πλευρές στο εσωτερικό του ΣΥΝ προωθούν λογικές δακτυλιδιού, δηλώνοντας απολύτως αντίθετος με τις διαδικασίες αυτές.
Μετά την απόφαση του Αλ. Αλαβάνου να μην είναι εκ νέου υποψήφιος Πρόεδρος του ΣΥΝ, ήταν εύλογο να μπούμε σε περίοδο εκτός από συνεδριακή και προεδρικής εκλογής. Με κάποια βιασύνη μερικοί εξορκίζουν την "εσωστρέφεια", την προεδρολογία και τις "πασαρέλες" ...Επίσης εκφράζουν και την παράλογη ευχή να "πάμε" συναινετικά, δηλαδή με ένα υποψήφιο, λες και αυτό είναι το μόνο φάρμακο για να αποφευχθούν αναταράξεις στο κόμμα...
Η ομηρεία της Ιστορίας και η επίγνωση των ιστορικών
Μαρία Ρεπούση, Το Βήμα Ιδεών - Το Βήμα, Δημοσιευμένο: 2007-12-07
Στην καμπή του 20ού προς τον 21ο αιώνα κάτι πρωτόγνωρο γίνεται με την Ιστορία και τη σχέση της με την πολιτική. Δεν πρόκειται μόνον για την παλαιά γνωστή σχέση χρήσης, πολιτικής εκμετάλλευσης και εργαλειοποίησης του παρελθόντος προς όφελος παροντικών πολιτικών, για μια άνωθεν πολιτική επιλογή.
Σε έναν τοίχο, λίγα μέτρα μακριά από το σχολικό συγκρότημα Παγκρατίου, ένα σύνθημα με μεγάλα γράμματα: «Εξω οι μπάτσοι από τους δημόσιους χώρους». Δεδομένου ότι όποιος χώρος δεν χαρακτηρίζεται δημόσιος είναι υποχρεωτικά ιδιωτικός, το μήνυμα δύο τινά μπορεί να σημαίνει.
Η αποστολή του σ/φου Τσίπρα ως παρατηρητή στη Βενεζουέλα για το δημοψήφισμα του Τσάβες υπέρ ή κατά της συνταγματικής αναθεώρησης, ανακάλεσε το συμβολικό βάρος που αποδίδει η ο ΣΥΝ και ο ΣΥΡΙΖΑ στα τεκταινόμενα στη Λατινική Αμερική και έχει εκφραστεί εμπράκτως και με εκδηλώσεις μνήμης για τον Τσε ή συζητήσεις για τις εκεί εξελίξεις με παρουσία αξιωματούχων και πρεσβευτών.
Για να γίνουν μεταρρυθμίσεις, οι οποιεσδήποτε μεταρρυθμίσεις, χρειάζονται πολιτικές ηγεσίες που θα τις σχεδιάσουν, θα τις εξηγήσουν και θα τις προωθήσουν με νέα θεσμικά πλαίσια και πολιτικές, αλλά χρειάζονται επίσης κοινωνικές δυνάμεις που θα προσβλέπουν σ΄ αυτές και θα τις στηρίξουν. Όπως βλέπουμε από καιρό στη δύσκολη περίπτωση της κοινωνικής ασφάλισης, καμία από τις δύο αναγκαίες προϋποθέσεις δεν συντρέχει στη χώρα μας.
Φώτης Κουβέλης, Συνέντευξη στον ΓΙΑΝΝΗ ΦΑΣΟΥΛΑ, metro, Δημοσιευμένο: 2007-12-04
Προωθώ συνθετικές και συναινετικές λύσεις και προτάσεις. Από την ύπαρξη τέτοιων λύσεων θα προσδιορίσω τη στάση μου και τις αποφάσεις μου. Ουδέποτε διεκδίκησα την παρουσία μου και την πολιτική μου λειτουργία με όρους προσωπικούς. Άλλωστε η προσωποκεντρική πολιτική λειτουργία είναι εξαιρετικά εύθραυστη και αναλώσιμη από βραχύβειες σκοπιμότητες και εν τέλει δεν αφορούν στην πολιτική που θέλει να αντέχει ως σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες και τις διεκδικήσεις τους.
Ελίζα Παπαδάκη, Αυγή της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2007-12-04
Το ραγδαία αυξανόμενο εμπορικό έλλειμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Κίνα κυριάρχησε στις συνομιλίες κορυφής των δύο πλευρών την Τετάρτη στο Πεκίνο. Από 130 δισ. ευρώ το 2006 το έλλειμμα αναμένεται να φθάσει τα 170 δισ. φέτος. Ενώ τα κινεζικά προϊόντα κατακλύζουν τις αγορές της Ευρώπης, η αύξηση των ευρωπαϊκών εξαγωγών είναι πολύ μικρότερη.