Χρειαζόμαστε ανανέωση και όχι αναπαλάιωση

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Συνέντευξη στην Μ. Λαλιούτη, Τα Νέα, Δημοσιευμένο: 2017-05-13

Είναι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ό,τι θα φανταζόσασταν από μια κυβέρνηση της Αριστεράς; Τι θα έκανε καλύτερα η «δική σας» Αριστερά;

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ απαξιώνει καθημερινά την αριστερά. Ήρθε στην εξουσία καβαλώντας το κύμα του λαϊκισμού και κυβερνά με ιδεολογικές εμμονές και ψέματα. Η Αριστερά που εμείς υπηρετούμε είναι καταρχάς Δημοκρατική. Έχει σταθερή προσήλωση στο κράτος δικαίου, στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, δεν λαϊκίζει, δεν υπόσχεται εύκολες λύσεις, δεν φοβάται το πολιτικό κόστος, επιδιώκει παντού προοδευτικές τομές και ανατροπές με σύγχρονες υπηρεσίες κοινωνικής πολιτικής και ανάπτυξη της υγιούς και όχι της κρατικοδίαιτης επιχειρηματικότητας.

Διαβάζοντας τα προαπαιτούμενα του νέου Μνημονίου, πιστεύετε πως η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης απέδωσε καρπούς, ότι χωρίς αυτήν οι όροι θα ήταν χειρότεροι;

Πρόκειται για διαπραγμάτευση – πανωλεθρία. Τα μέτρα είναι απαράδεκτα, δεσμεύουν την χώρα για πολλά χρόνια υπονομεύοντας την πιθανότητα εξόδου από την κρίση. Για άλλη μία φορά πλήττονται οι ίδιοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, συνταξιούχοι, τα χαμηλά και μεσαία στρώματα. Διαβάζοντας τα νέα μέτρα, είναι πραγματικά να απορεί κανείς, για ποιο λόγο καθυστερούσε η αξιολόγηση, μάλλον διαπραγματευόταν εσωκομματικά ο ΣΥΡΙΖΑ με τον ΣΥΡΙΖΑ. Απαράδεκτοι ερασιτεχνισμοί στις πλάτες μιας ολόκληρης χώρας!

Ποια θα είναι η στάση σας στην ψηφοφορία; Υπάρχουν μέτρα που θα μπορούσατε να στηρίξετε; Τι θα κάνετε με τα αντίμετρα;

Θα καταψηφίσουμε το προϊόν μίας αναποτελεσματικής διαπραγμάτευσης, την αποκλειστική ευθύνη της οποίας έχουν οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Η χώρα χρειάζεται άλλο μίγμα οικονομικής πολιτικής. Με εξυγίανση και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Τα αντίμετρα είναι ο ορισμός της ανακύκλωσης της φτώχειας, είναι άλλη μία κοροϊδία του ΣΥΡΙΖΑ, όπως το προεκλογικό πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και το παράλληλο πρόγραμμα, και κορόιδα στην Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν υπάρχουν.

Τι σηματοδοτεί για εσάς η εκλογή Μακρόν στην Γαλλία; Η ακροδεξιά και λαϊκισμός ηττήθηκαν οριστικά;

Η επικράτηση του Μακρόν δείχνει ότι οι προοδευτικοί πολίτες ψάχνουν λύσεις μακριά από τα στερεότυπα του παρελθόντος, επιδιώκοντας την ανανέωση ιδεών, προσώπων και πολιτικών πρακτικών. Η εκλογή του Μακρόν είναι νίκη της δημοκρατίας και της Ευρώπης. Απέναντι στον κίνδυνο της ακροδεξιάς υπήρξε η απαραίτητη συσπείρωση. Η άμεση απειλή της ακροδεξιάς και του εθνολαϊκισμού απετράπη, δεν αντιμετωπίστηκε όμως ακόμη το πρόβλημα στην ρίζα του. Για να γίνει αυτό, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αλλάξει. Να προχωρήσει προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Με απαντήσεις σε κορυφαίες προκλήσεις όπως το προσφυγικό. Αλλιώς τα φαινόμενα αυτά θα επεκταθούν με οδυνηρές συνέπειες για τις ίδιες τις ευρωπαϊκές κοινωνίες.

Στον δρόμο για το Συνέδριο της ΔΗΣΥ, ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές της ΔΗΜΑΡ;

Αρχικά να επισημάνω ότι στην Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν λειτουργούμε με κόκκινες γραμμές, η αρχή της συναίνεσης είναι η προωθητική δύναμη του εγχειρήματός μας. Με το Συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης τον Ιούνιο ολοκληρώνεται επιτυχώς η φάση της προγραμματικής ενότητας. Για να γίνει όμως η υπέρβαση χρειάζεται να σηματοδοτηθεί ένα ξεκίνημα στραμμένο στο παρόν και στο μέλλον και όχι στο παρελθόν. Με ένα νέο σύμβολο, ένα νέο όργανο και πολιτική-προγραμματική πρόταση υπέρβασης της κρίσης. Με ένα ξεκάθαρο οδικό άξονα που θα οδηγεί στον ενιαίο προοδευτικό φορέα με υπέρβαση των υφιστάμενων κομμάτων και κινήσεων και της ομοσπονδιακής δομής μέσα από ένα Ιδρυτικό Συνέδριο για ένα ενιαίο κόμμα και εκλογή επικεφαλής του από την βάση εντός του 2017.

Γιατί ενώ δημοσκοπικά ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει ποσοστά, η ΔΗΣΥ δεν έχει ανάλογη αύξηση; Παίζει ρόλο ότι ο κόσμος δεν φαίνεται να εμπιστεύεται το «παλιό ΠΑΣΟΚ»;


Πράγματι, τα δεδομένα αυτά δεν μπορεί να μην τα βλέπουμε. Οι λογικές “επιστροφής στο σπίτι” δεν θα αλλάξουν τους πολιτικούς συσχετισμούς. Ο χώρος για να πάει πέρα από αυτό που είναι σήμερα χρειάζεται ενότητα και ανανέωση, όχι αναπαλαίωση. Να δημιουργήσουμε το νέο σε πρόσωπα, ιδέες, προγράμματα και σύμβολα. Μόνο με μία τέτοια λογική μακριά από τα στερεότυπα του παρελθόντος και έναν σύγχρονο αυτόνομο πολιτικό λόγο απέναντι τόσο στις αδιέξοδες πολιτικές και στον λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ όσο και στις συντηρητικές πολιτικές της ΝΔ μπορούμε να σπάσουμε τους φραγμούς για να εκφράσουμε ευρύτερα πλειοψηφικά ρεύματα.

Στην πράξη, η ενοποίηση της Κεντροαριστεράς αποδεικνύεται ίσως δυσκολότερη απ” ό,τι περιμένατε. Το Ποτάμι και η Ώρα Αποφάσεων πρέπει να μείνουν εκτός; Έχετε σκοπό να αναλάβετε πρωτοβουλίες;

Κανένας δεν περισσεύει αλλά και κανένας δεν πρέπει να εμποδίσει την δρομολόγηση ανοιχτών δημοκρατικών διαδικασιών για έναν ισχυρό ενιαίο φορέα της κεντροαριστεράς. Η πρόταση που κατέθεσα για νέο ενιαίο προοδευτικό φορέα εντός του 2017 με ιδρυτικό συνέδριο και εκλογή επικεφαλής του από την βάση, εφόσον υλοποιηθεί, θα οδηγήσει στην ενότητα του χώρου και στην ανατροπή των συσχετισμών. Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι όποτε και αν γίνουν εκλογές ο χώρος της κεντροαριστεράς δεν θα είναι ενωμένος και ανανεωμένος.

Σας ανησυχούν οι εσωκομματικές αναταράξεις στο ΠΑΣΟΚ; Θέτουν σε κίνδυνο το εγχείρημα της ΔΗΣΥ;

Αν έλεγα ότι δεν με ανησυχούν, δεν θα ήμουν ειλικρινής. Προσωπικά, είμαι απόλυτα προσηλωμένος στην προοπτική ενός μεγάλου προοδευτικού σοσιαλδημοκρατικού φορέα, μακριά από ξεπερασμένες μικροκομματικές αντιπαραθέσεις που δεν αφορούν την κοινωνία, καθώς στόχος μας σήμερα είναι να δώσουμε απαντήσεις και λύσεις στα προβλήματα της χώρας. Τώρα είναι η ώρα των πράξεων μακριά από ανασφάλειες, αλαζονείες και κομματικές περιχαρακώσεις.

Θέματα επικαιρότητας: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ

Άρθρα

Αντώνης Λιάκος

Ποια ιστορία θα μας πει;

Αντώνης Λιάκος, 2023-10-01

Πολιτικός ρεαλισμός με ακροδεξιά ρητορική

Λευτέρης Παπαγιαννάκης, 2023-09-30

Θεόφιλος Ξανθόπουλος

Το στοίχημα της επόμενης ημέρας

Θεόφιλος Ξανθόπουλος, 2023-09-21

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Ανανέωση με πολιτικά χαρακτηριστικά

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2023-09-01

Κώστας Καλλίτσης

Η μεγάλη πλημμύρα

Κώστας Καλλίτσης, 2023-09-10

«Να σηκώσουμε τείχος απέναντι στον λαϊκισμό και στα άκρα»

Μαρία Βασιλείου, 2023-10-01

Αυτοκίνητο που μαρσάρει μέσα στη λάσπη

Τάσος Τσακίρογλου, 2023-09-29

Ο Επιθεωρητής

Παύλος Τσίμας, 2023-09-23

Καθημερινότητα και Χιλιετίες

Δημήτρης Ψυχογιός, 2023-09-12

Είναι το βίντεο

Θοδωρής Γεωργακόπουλος, 2023-09-08

Κώστας Καλλίτσης

Υποδομές ανθεκτικές στην κανονικότητα των ακραίων φαινομένων

Κώστας Καλλίτσης, 2023-09-07

Σωτήρης Βαλντέν

Η νέα διεύρυνση της ΕΕ και το μέλλον της Ευρώπης

Σωτήρης Βαλντέν, 2023-09-07

×