Το στοίχημα του 2017 για την κεντροαριστερά

Δημήτρης Χατζησωκράτης, Νέα σελίδα, Δημοσιευμένο: 2017-07-30

Δημήτρης Χατζησωκράτης
Δημήτρης Χατζησωκράτης

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ με τη συγκρότηση και συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου της, την εβδομάδα που πέρασε, ουσιαστικά εισέρχεται στην τελική φάση, που θα οδηγήσει στην συγκρότηση του Ενιαίου Φορέα της κεντροαριστεράς.

Η μείζων απόφαση του Συνεδρίου της ΔΗΣΥ στο ΣΕΦ, στις αρχές του τρέχοντος μηνός, ήταν ότι η διαδικασία αυτή, που θα συμπεριλαμβάνει το Ιδρυτικό Συνέδριο του Ενιαίου Φορέα και την εκλογή αρχηγού της παράταξης-όχι κατ΄ανάγκη με τη σειρά αυτή- θα πρέπει να έχει περαιωθεί με το τέλος του 2017!

Φιλοδοξούμε αυτός ο Ενιαίος Φορέας, ως αυτόνομος προοδευτικός φορέας απέναντι τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και στη ΝΔ, να συμπεριλάβει όλα τα πολιτικά κόμματα, τους φορείς και τις προσωπικότητες, που είναι κεντροαριστεροί, σοσιαλδημοκράτες, κεντρώοι, μεταρρυθμιστές, οικολόγοι.

Τα κόμματα που συγκροτούν τη σημερινή ΔΗΣΥ, έχουν αναλάβει την υποχρέωση να έχουν απάντηση μεταξύ δύο επιλογών για το είδος του φορέα, που όλοι/ες τον θέλουν ενιαίο αλλά και με εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά: Θα είναι φορέας με εκλεγμένα όργανα, αλλά με τη συνέχιση της παράλληλης λειτουργίας των κομμάτων και κινήσεων, ή θα είναι φορέας, με εκλεγμένα όργανα, με τάσεις, χωρίς κόμματα-συνιστώσες και με ταυτόχρονη παύση λειτουργίας των κομμάτων;

Η δεύτερη επιλογή είναι και αυτή που υποστηρίζω.

Είμαι σταθερά πεισμένος ότι έχει ωριμάσει η υπόθεση της υπέρβασης των ξεχωριστών κομμάτων, που θα συναντώνται σε ένα ενιαίο σχήμα, όπως η σημερινή ΔΗΣΥ. Τώρα πρέπει να προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο. Σε ένα ενιαίο προοδευτικό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, με υπέρβαση της μεταβατικής ομοσπονδιακής, πολυκομματικής δομής.

Δεν παραγνωρίζω ότι η πλειοψηφία των σχημάτων, που συμμετέχουν σήμερα στη ΔΗΣΥ αλλά και όσοι/ες είχαν δηλώσει το ενδιαφέρον τους για τη συγκρότηση ενός ενιαίου φορέα (βλέπε ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ, ΔΙΚΤΥΟ κλπ) θεωρούν ότι η εκλογή Επικεφαλής πρέπει να είναι και η πρώτη μεγάλη κίνηση προς τη βάση και την έκφραση των πολιτών. Και μετά να συγκληθεί το Ιδρυτικό Συνέδριο.

Στην περίπτωση αυτή, θεωρώ ότι οι πολίτες, που νοιάζονται για τη συγκρότηση της κεντροαριστεράς- η προσέλευση των οποίων φιλοδοξούμε να εκφρασθεί σε εξαψήφια νούμερα-, θα πρέπει ταυτοχρόνως και να αποφανθούν, μέσα από μια ΔΕΥΤΕΡΗ ΚΑΛΠΗ, για τη μορφή που θα πάρει, τελικώς, ο ενιαίος φορέας. Να είναι αυτοί που θα δώσουν και τη σαφή εντολή στα κόμματα για το πως και σε ποια κατεύθυνση θα πρέπει να επιλύσουν τις όποιες, διαφορετικές τους απόψεις! Και την εντολή προς τον/ην εκλεγμένο/η επικεφαλής να εφορεύσει προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση!

Απόφαση του Συνεδρίου της ΔΗΣΥ είναι ότι: ο οδικός χάρτης για την εκλογή ηγεσίας και το Ιδρυτικό Συνέδριο θα καθορισθούν με την συνεργασία όλων που θα αποφασίσουν να συμμετάσχουν. Γιαυτό πλέον η πρόσκληση στο ΠΟΤΑΜΙ, στην πρωτοβουλία «Ώρα αποφάσεων», σε κάθε άλλη κίνηση και σε κάθε κεντροαριστερό/ή είναι ευθεία: Και η Πολιτική συμφωνία υπάρχει ως βάση. Έχει κατατεθεί ως κείμενο τον περσινό Ιούλιο από την ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΘΕΣΕΩΝ για τις ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ!

Κάθε δισταγμός, κάθε αυτοεξαίρεση από μια τέτοια προοπτική κοινής πορείας, πολύ δύσκολα θα μπορεί να γίνεται κατανοητή…

Θέματα επικαιρότητας: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ

Άρθρα/ Πολιτική

Ο Επιθεωρητής

Παύλος Τσίμας, 2023-09-23

Θεόφιλος Ξανθόπουλος

Το στοίχημα της επόμενης ημέρας

Θεόφιλος Ξανθόπουλος, 2023-09-21

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Ανανέωση με πολιτικά χαρακτηριστικά

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2023-09-01

Με φόντο την ολόμαυρη Θράκη

Παντελής Μπουκάλας, 2023-09-05

Επιστρέφει η Τουρκία του Ερντογάν στη Δύση;

Γιώργος Καπόπουλος, 2023-09-06

ΣΥΡΙΖΑ: η δύσκολη επόμενη μέρα

Τάσος Παππάς, 2023-09-04

Ακόμη μία πληγή

Πάσχος Μανδραβέλης, 2023-09-02

Γιάννης Βούλγαρης

Νέες γέφυρες πάνω από παλαιά τείχη;

Γιάννης Βούλγαρης, 2023-09-02

Γιώργος Γιαννουλόπουλος

Το βραχυπρόθεσμο και το μακροπρόθεσμο

Γιώργος Γιαννουλόπουλος, 2023-09-02

Πολιτικοί του Ιnstagram

Αλέξης Παπαχελάς, 2023-08-30

Γιώργος Σταθάκης

Η μάχη της ΝΔ για την ίδρυση ιδιωτικής Πανεπιστημιακής «παιδείας»

Γιώργος Σταθάκης, 2023-08-28

«Μην ξεχνάτε, στις εκλογές πήραμε 40 και κάτι τοις εκατό»

Τάσος Παππάς, 2023-08-27

×