Θαν. Θεοχαρόπουλος:Νέος ενιαίος φορέας της κεντροαριστεράς με το βλέμμα στο μέλλον και όχι στο παρελθόν

Συνέντευξη στη Στ. Γκαντώνα, Κυριακάτικη KONTRA NEWS, Δημοσιευμένο: 2017-08-06

t.theocharopoulos

Έχετε δηλώσει πρόσφατα κ. πρόεδρε ότι «στον ΣΥΡΙΖΑ αντιπολιτεύονται την αντιπολίτευση». Για ποιο λόγο το λέτε αυτό;

Γιατί ενώ είναι στην κυβέρνηση εδώ και δυόμιση χρόνια, δεν δίνουν λύσεις στα προβλήματα της κοινωνίας, δεν απαντούν για τα αρνητικά πεπραγμένα της κυβέρνησης, αλλά κάθε φορά τονίζουν «μα τα ίδια έκαναν και οι προηγούμενοι». Οφείλουν όμως να αντιμετωπίσουν διαχρονικές παθογένειες και όχι να διευρύνουν τις υφιστάμενες και να δημιουργούν νέες. Έχουν υπογράψει το πιο επώδυνο μνημόνιο, ψήφισαν μειώσεις συντάξεων και του αφορολόγητου, παραχώρησαν για έναν αιώνα την διαχείριση της δημόσιας περιουσίας στους δανειστές, προχώρησαν σε αντισυνταγματική και εκτός κοινοτικού κεκτημένου νομοθέτηση νέων μέτρων για μετά το 2019 και αντί να δώσουν εξηγήσεις για όλα αυτά, «πετάνε την μπάλα στην εξέδρα».

Σε ό,τι αφορά στις αποκαλύψεις Βαρουφάκη. Ήταν κακό δηλαδή που ο κ. Τσίπρας δεν πήγαινε « με τα χέρια στις τσέπες» και διερευνούσε και άλλες λύσεις;

To πρόβλημα είναι ότι οι αυταπάτες και η αναποτελεσματική διαπραγμάτευση οδήγησαν στο να παραδοθεί ο κ. Τσίπρας στους εταίρους-δανειστές σε όλα τα θέματα «με τα χέρια ψηλά». Σήμερα αποκαλύπτονται σχέδια B, X, προσπάθεια εύρεσης χρηματοδότησης από Βενεζουέλα, χωρίς να έχει ενημερωθεί επίσημα ο ελληνικός λαός για τίποτα. Όλα αυτά δεν αποτελούν εναλλακτικές λύσεις αλλά τις πολιτικές φαντασιώσεις Τσίπρα-Βαρουφάκη. Αυτές οδήγησαν εν τέλει στο ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα, στο κλείσιμο των τραπεζών, στα capital controls κ.ά. Νόμιζαν, όπως αποκαλύπτει ο Βαρουφάκης, πώς θα απειλούσαν την Ευρώπη με αυτοέξοδο από το ευρώ, ενώ την ίδια στιγμή ο Σόιμπλε τους έδινε και μπόνους μερικά δις ευρώ για να το κάνουν. Αυτή η κυβέρνηση είναι ένα διαρκές αυτογκόλ. Αυτογκόλ στο ότι η Ρωσία και η Κίνα θα μας δώσουν τα χρήματα που χρειαζόμαστε -ευτυχώς δεν συμπεριέλαβαν και τον Σώρρα στους χρηματοδότες τους-, αυτογκόλ στο ότι θα απειλήσουμε τους εταίρους κρατώντας την αναπνοή μας και αυτοί θα τρέξουν να μας φέρουν αναπνευστήρα. Ο Βαρουφάκης αντιμετώπισε ολόκληρη την χώρα ως παιχνίδι. Αυτό όμως συνέβη με αποκλειστική ευθύνη του κ. Τσίπρα που τον επέλεξε στην πιο κρίσιμη θέση την πιο κρίσιμη περίοδο. Συνεπώς, ο κ. Τσίπρας του εξασφάλισε ένα best seller για την ικανοποίηση του υπερ εγώ του, με θύμα ολόκληρη την ελληνική κοινωνία.

Για το ειδικό δικαστήριο που λέει ο κ. Βαρουφάκης είστε θετικός ή αρνητικός;

Ο Βαρουφάκης στην τελευταία του παρέμβαση ζήτησε Εξεταστική Επιτροπή. Ο μόνος πλέον που δεν αποδέχεται την Εξεταστική Επιτροπή για το 2015 είναι ο κ. Τσίπρας. Εγώ δεν θα χαλάσω το χατίρι του κ. Βαρουφάκη. Απαιτείται όμως μία και μόνο Εξεταστική Επιτροπή από την ένταξη της χώρας στο ευρώ, το 2001, έως και την κρίσιμη περίοδο του 2015. Η πρόταση αυτή είναι η μοναδική χωρίς κομματικές σκοπιμότητες. Όσο δεν την αποδέχονται ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ εκτίθενται και αποδεικνύουν ότι επιδιώκουν απλώς να αποκρύψουν ευθύνες για το πώς έφθασε η χώρα στην κρίση και εν τέλει με το ένα πόδι εκτός ευρωζώνης. Η θέση μου είναι όλα στο φως. Όσον αφορά στα ειδικά δικαστήρια, εδώ χρειάζεται προσοχή, η εξεταστική επιτροπή και η έρευνα θα δείξουν εάν απαιτούνται και τέτοιες ενέργειες.

Ο κόσμος πάντως βλέπει ότι βγήκαμε στις αγορές. Αυτό, δεν το αναγνωρίζετε στα θετικά που έχει κάνει αυτή η κυβέρνηση;

Ο κόσμος που συναντά ο κ. Τσίπρας είναι χαμογελαστά πρόσωπα, ευτυχισμένα από την πολιτική της κυβέρνησής του, μάλλον συναντά μόνο μέλη του κόμματός του. Ο κόσμος που εγώ συναντώ όλο και περισσότερο δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα. Ο κ. Τσίπρας έλεγε για την έξοδο στις αγορές του κ. Σαμαρά: «Η έξοδος στις αγορές αποτέλεσε μια παράσταση και μάλιστα κακοστημένη». Εγώ όμως δεν θα λαϊκίσω όπως ο κ. Τσίπρας. Δεν πρέπει να είμαστε μεμψίμοιροι. Η δοκιμαστική έξοδος στις αγορές υπό προϋποθέσεις είναι ένα βήμα σε θετική κατεύθυνση. Αλλά έως εκεί, όχι ξανά ένα τεχνητό success story για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους! Δεν το αντέχει η ελληνική κοινωνία.

Στα του χώρου σας τώρα. Μέσα στο 2017 νέος φορέας για την κεντροαριστερά και εκλογή προέδρου από τη βάση. Και τα δημοσιεύματα σας θέλουν υποψήφιο αρχηγό…

Σήμερα δεν έχει φθάσει ακόμη η ώρα της υποβολής υποψηφιοτήτων. Εξάλλου πρέπει να απαντήσουμε πρώτα σε ορισμένα κρίσιμα ερωτήματα. Επικεφαλής ποιου φορέα, του νέου και ενιαίου κόμματος ή του ομοσπονδιακού-πολυκομματικού φορέα; Γι’ αυτό το ορθότερο θα ήταν πρώτα να συγκροτήσουμε το νέο κόμμα μέσω Ιδρυτικού Συνεδρίου και μετά να εκλέξουμε επικεφαλής. Σε αντίθετη περίπτωση όμως, όλη η βάση της Κεντροαριστεράς πρέπει να αποφασίσει για τη μορφή του φορέα, νέος ενιαίος ή πολυκομματικός. Δική μου θέση είναι ότι πρέπει να προχωρήσουμε για έναν πραγματικά νέο και ενιαίο φορέα της κεντροαριστεράς με υπέρβαση των υφιστάμενων κομμάτων και κινήσεων. Με ενότητα και ανανέωση. Με το βλέμμα στο μέλλον και όχι στο παρελθόν. Εντός του 2017 με αξιόπιστες και όχι fast track διαδικασίες, με στόχο την κινητοποίηση όλου του κόσμου της κεντροαριστεράς. Για έναν νέο σοσιαλδημοκρατικό φορέα, που υπερβαίνει στερεότυπα του παρελθόντος, ικανό να εκφράσει νέες ιδέες, νέες προτεραιότητες, νέους ανθρώπους. Αυτόν τον στόχο θα τον υπηρετήσω με όλες μου τις δυνάμεις.

Όταν κατά καιρούς καλείτε να αφεθούν στην άκρη οι τάσεις ηγεμονισμού. Σε ποιους αναφέρεστε;

Σε όλους. Ξέρετε, αλαζονείες δεν υπάρχουν μόνο σε ένα χώρο. Και η κεντροαριστερά δυστυχώς έχει πληθώρα τέτοιων συμπεριφορών. Αυτός εξάλλου είναι και ένας από τους λόγους που έχει καθυστερήσει η ανασυγκρότηση του χώρου. Αυτά πρέπει να αφεθούν στην άκρη σήμερα για να προχωρήσει προς τα μπροστά ο χώρος. Μακριά από μικροκομματικές περιχαρακώσεις και τάσεις ηγεμονισμού που δεν προκύπτουν από τα σημερινά πραγματικά δεδομένα. Και θα μου πείτε γιατί να γίνει αυτό σήμερα; Γιατί τώρα, πριν τις βουλευτικές εκλογές, όποτε και αν αυτές γίνουν, είναι η μεγάλη ευκαιρία να γίνει ισχυρή η προοδευτική παράταξη και να οδηγήσει στην ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών προς όφελος της χώρας και της κοινωνίας.

Σας ακούμε να μιλάτε για ένα νέο Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα. Ωστόσο, αρνείστε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Άρα, θα απλώσετε χείρα βοηθείας στη ΝΔ;

Ας το καταλάβουν όλοι, συγκροτούμε τον αυτόνομο φορέα της κεντροαριστεράς απέναντι τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και στην ΝΔ. Δεν πρόκειται να γίνουμε το δεκανίκι κανενός. Ο δικός μας φορέας θα είναι ο ισχυρός που θα επιβάλλει την ατζέντα. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επιλεκτικά συνεργασθεί δύο φορές με την εθνικολαϊκιστική δεξιά. Η πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αναθεματίζει τη φτώχεια και πολλαπλασιάζει τους φτωχούς. H ΝΔ, από την άλλη, παραμένει προσκολλημένη στις παραδοσιακές λογικές των πελατειακών σχέσεων, όπως και σε ακραία συντηρητικές αντιλήψεις. Αποφεύγει την αντιπαράθεση με τους ακραία συντηρητικούς κύκλους της Ευρώπης, που ανήκουν όμως στην δική της πολιτική οικογένεια. Είναι ένα κόμμα που για να επανέλθει στην εξουσία, δεν θα διστάσει να «ιππεύσει» στις πιο άγριες διαθέσεις κοινωνικού αυτοματισμού που αναπτύσσονται στην ελληνική κοινωνία. ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ επιλέγουν συνειδητά τον διχασμό, εμείς επιλέγουμε την εθνική συνεννόηση, με την ισχυροποίηση μας θα την επιβάλλουμε.

Θέματα επικαιρότητας: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ

Γιώργος Σιακαντάρης

Συμβουλές προς υποψήφιους ψηφοφόρους

Γιώργος Σιακαντάρης, 2017-11-04

Η αντίστροφη μέτρηση για την εκλογή επικεφαλής στον ενιαίο...

Περισσότερα
Γιώργος Γιαννουλόπουλος

Οι μηχανισμοί

Γιώργος Γιαννουλόπουλος, 2017-11-04

Πλησιάζει η στιγμή που θα μάθουμε ποιος ή ποιο θα ηγηθεί...

Περισσότερα
Τάσος Δαρσινός

Μετά την εκλογή επικεφαλής τί;

Τάσος Δαρσινός, 2017-11-03

Βρισκόμαστε λίγες μέρες πριν από τις εκλογές για τον επικεφαλής...

Περισσότερα
Τα 7+1 σημεία της ΔΗΣΥ

Τα 7+1 σημεία της ΔΗΣΥ

2017-10-10

...Ο νέος, ενιαίος φορέας πρέπει να έχει σαφές ιδεολογικό,...

Περισσότερα
ΠΟΤΑΜΙ-ΔΗΜΑΡ: Να χτίσουμε ένα ανοιχτό προοδευτικό Κίνημα

ΠΟΤΑΜΙ-ΔΗΜΑΡ: Να χτίσουμε ένα ανοιχτό προοδευτικό Κίνημα

2017-10-05

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, συναντήθηκε...

Περισσότερα
Θόδωρος Τσίκας

Στοίχημα, η ανανέωση του DNA της Προοδευτικής Δημοκρατικής Παράταξης

Θόδωρος Τσίκας, 2017-10-03

Επιτέλους! Οι εξελίξεις στον πολιτικό χώρο του Κέντρου...

Περισσότερα
Γιώργος Σιακαντάρης

Υπέρβαση με αντι-ΠΑΣΟΚ υλικά δεν γίνεται

Γιώργος Σιακαντάρης, 2017-10-02

Πριν από πέντε χρόνια (19 Νοεμβρίου 2012) με την ιδιότητά μου,...

Περισσότερα
Γιώργος Σιακαντάρης

Δέκα υποψήφιοι για τρεις ρόλους

Γιώργος Σιακαντάρης, 2017-09-24

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος υποστηρίζει, ορθώς, ότι η συζήτηση...

Περισσότερα

Άρθρα/ Πολιτική

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Ισχυρή Κεντροαριστερά απέναντι στη Δεξιά

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2024-07-07

...Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία οφείλει να συμμετέχει...

Στέργιος Καλπάκης

Η Γαλλία τρομάζει ήδη Μητσοτάκη και συμφέροντα

Στέργιος Καλπάκης, 2024-07-09

Ανησυχούν: Αυτό που έγινε για να αποτραπεί η νίκη της Ακροδεξιάς...

Η απόλυτη ανατροπή στη Γαλλία

2024-07-08

Μια τεράστια ανακούφιση του Γαλλικού λαού και της προοδευτικής...

Θόδωρος Τσίκας

”Οι Γάλλοι στον πρώτο γύρο τιμωρούν. Στο δεύτερο επιλέγουν”

Θόδωρος Τσίκας, 2024-07-08

Δεν είναι βέβαιο αν ο πρώτος σοσιαλιστής Πρόεδρος της Γαλλίας,...

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Όλοι/ες είμαστε σήμερα του Νέου Λαϊκού Μετώπου(NFP)

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2024-07-06

Δεν αρκεί όμως να δηλώνουμε τη στήριξή στο NFP και να μην...

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Για μία μεγάλη Κεντροαριστερά με ανανέωση

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2024-06-28

H ΝΔ μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο διακυβέρνησης έχασε...

ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΥΝΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ

2024-06-24

.Επειδή οι καιροί ου μενετοί, αποφασίσαμε να απευθύνουμε...

Χάρης Τσιόκας

Πώς και γιατί πρέπει τώρα μαζί…

Χάρης Τσιόκας, 2024-06-23

...Ο κατακερματισμος του προοδευτικού χώρου ,οι άγονοι και...

Εγκλήματα διαρκείας στη Ράφα

2024-05-29

Τραγικό λάθος ο κυριακάτικος βομβαρδισμόςκαταυλισμού...

Σωτήρης Βαλντέν

Η Βόρεια Μακεδονία και τα όρια της πολιτικής της ισχύος

Σωτήρης Βαλντέν, 2024-05-26

Εν μέσω πολλαπλών διεθνών και περιφερειακών κρίσεων, μερικές...

Στέργιος Καλπάκης

Τα πολλά πρόσωπα της υποκρισίας και της ανευθυνότητας

Στέργιος Καλπάκης, 2024-05-25

Άλλοτε πολέμιοι της Συμφωνίας, σήμερα ομνύουν στην τήρησή...

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Ισχυρή προοδευτική λύση διακυβέρνησης απέναντι στη ΝΔ

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2024-05-21

Θεωρώ ότι υπάρχει κοινωνικό αίτημα του προοδευτικού κόσμου...

×
×