«Καλοδεχούμενοι» υποψήφιοι στην Κεντροαριστερά

Γιώργος Σιακαντάρης, www.liberal.gr, Δημοσιευμένο: 2017-08-14

SiakadarisG

Η διαφαινόμενη πρόθεση του Δημάρχου Αθηναίων κ. Καμίνη να είναι υποψήφιος για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς αντιμετωπίστηκε με ιδιαίτερα ρηχό τρόπο από τους γνωστούς δικαστές προθέσεων και τους εκφραστές υπεραπλουστευμένων γενικεύσεων και κατηγοριοποιήσεων. Γιατί το έκανε; Γιατί τώρα; Είναι σε συνεννόηση με κάποιον ή κάποιους; Θα εκφράσει μόνο το εκσυγχρονιστικό μπλοκ ή θα επιδιώξει και μεγαλύτερες συσπειρώσεις; Ο ίδιος είναι σοσιαλδημοκράτης, κεντροαριστερός, κεντρώος, εκσυγχρονιστής, φιλελεύθερος, κάτι άλλο, δεν ξέρω/δεν απαντώ; Και έτσι κάθε φορά η πολιτική συζήτηση συρρικνώνεται και απολιτικοποιείται.

Δεν έχω αντίρρηση, μερικά από αυτά τα ερωτήματα τίθενται ευλόγως. Αλλά οι απαντήσεις που δίνουν ορισμένοι θυμίζουν την απίστευτη ατάκα του Γούντυ Άλεν: «Έχω μια απάντηση, έχετε καμιά ερώτηση;». Θέτουν την ερώτηση, γιατί θέλουν να πετάξουν την έτοιμη απάντηση και να εγκλωβίσουν τους πάντες στα κουτάκια τους.

Αρχικά η υποψηφιότητα Καμίνη δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται απλά ως καλοδεχούμενη. Δεν υπάρχει εδώ κανένας οικοδεσπότης ο οποίος δέχεται επισκέψεις και θεωρεί κάποιες από αυτές καλοδεχούμενες και κάποιες όχι. Μια υποψηφιότητα μπορεί να είναι θετική η αρνητική, να συσπειρώνει ή να μη συσπειρώνει, ενδιαφέρουσα ή αδιάφορη. Η υποψηφιότητα Καμίνη είναι θετική, συσπειρώνει και ενδιαφέρουσα.

Φέρνει νέα πρόσωπα στην υπόθεση της Κεντροαριστεράς ή όχι; Η υποψηφιότητα Καμίνη φέρνει νέο κόσμο. Απαντά στο μείζον ερώτημα που απασχολεί τον χώρο της Κεντροαριστεράς ή δεν απάντα; Απαντά. Αυτό είναι το αν αυτός ο χώρος συνεχίζει με τον σημερινό ομοσπονδιακό πολυκομματικό του χαρακτήρα ή υπερβαίνει τα κόμματα και ενοποιείται; Η υποψηφιότητα ενός ατόμου που δεν ανήκει σε κανένα από τα κόμματα και κινήσεις του χώρου, είναι αυτονόητο ότι ευνοεί την υπέρβασή τους. Φανταστείτε έναν επικεφαλής χωρίς κόμμα, με κάτω από αυτόν αρχηγούς άλλων κομμάτων. Σούρεαλ καταστάσεις.

Θα ζητήσω εδώ να μου συγχωρεθεί μια σχετικά μεγάλη παρένθεση, αλλά νομίζω απαραίτητη. Υπάρχει μια διαδεδομένη αντίληψη ότι τα συνδικάτα είναι εκείνος ο πυλώνας πάνω στον οποίο στηρίχθηκε η ανάπτυξη της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας κατά τον 20ο αιώνα. Δεν είναι λανθασμένη. Είναι όμως μονομερής.

Η μετεξέλιξη των μαρξιστικών κομμάτων σε σοσιαλδημοκρατικά ξεκίνησε μέσα από τη δράση τους στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Στην κεντρική πολιτική σκηνή αυτά τα κόμματα αιωρούνταν ανάμεσα στην αντίληψη για ριζική ανατροπή του καπιταλισμού και στην ανάγκη βελτίωσης της καθημερινής ζωής των εργαζομένων. Τα αιτήματα για εργασιακή και ιατρική ασφάλιση, για συνταξιοδότηση και προστασία της τρίτης ηλικίας, για προστασία της μητρότητας και της ανατροφής των παιδιών, για ενιαίο σχολείο στο οποίο θα είχαν πρόσβαση όλοι, πέρασαν μέσα από τη δράση δημάρχων που ανήκαν σε σοσιαλιστικά κόμματα. Σταδιακά, αυτά τα αιτήματα έγιναν πολιτικό πρόγραμμα της μεσοπολεμικής σοσιαλδημοκρατίας και πράξεις στη μεταπολεμική Ευρώπη. Ο αποκαλούμενος τότε «δημοτικός σοσιαλισμός» επηρέασε τόσο πολύ τις πολιτικές πρακτικές που ενσωματώθηκε στη συνέχεια και στο προγραμματικό πλαίσιο δεξιών κομμάτων.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ο χώρος στον οποίο οι αρχές της ισότητας αποτελεσμάτων και ευκαιριών, της κοινωνικής αλληλεγγύης, της κοινωνικής δικαιοσύνης και αναδιανομής βρήκαν τις πρώτες δυνατότητες εφαρμογής τους. Στη συνέχεια, μόνο και εφόσον αναπτύχθηκε το κράτος παροχής υπηρεσιών, αυτές μετατράπηκαν σταδιακά σε πολιτικές πρακτικές της κεντρικής πολιτικής σκηνής. Τυχαίο είναι που ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης Καγκελάριος Βίλυ Μπραντ, ξεκίνησε το 1957 την πολιτική του καριέρα ως Δήμαρχος του Βερολίνου;

Ο σημερινός δήμαρχος Αθηναίων συμπυκνώνει με σύγχρονο τρόπο και μέσα στην υπάρχουσα κρίση αυτήν ακριβώς την περιγραφόμενη εδώ ιστορία της Σοσιαλδημοκρατίας. Μέσω του Κόμβου Αλληλοβοήθειας, του Κοινωνικού Παντοπωλείου, του Προγράμματος «Αλληλεγγύη στην Οικογένεια», του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης, της Κοινωνικής Πολυκατοικίας παρέχει κοινωνικές υπηρεσίες σε χιλιάδες οικογένειες. Με το παράδειγμα της πολιτικής του στον τομέα παροχής κοινωνικών υπηρεσιών συν τη σθεναρή του στάση κατά των νεοναζιστών που αντανακλά την άλλη πλευρά της πολιτικής του αφήγησης υπέρ μιας πραγματικά φιλελεύθερης και ανοικτής υπέρ των ατομικών δικαιωμάτων κοινωνίας, μάς προσφέρει στο πιάτο αυτό που ονομάζεται σοσιαλδημοκρατική πολιτική. Είτε ο ίδιος το θεωρητικοποιεί έτσι είτε όχι. Ο κ. Καμίνης με το έργο του, ανεξάρτητα και από τον όποιο αυτοπροσδιορισμό του, εκφράζει αυτό που λέμε σοσιαλδημοκρατική πολιτική.

Αν ταυτοχρόνως η υποψηφιότητα του κάμψει και τους δισταγμούς νέων προσώπων, εντός των σημερινών κομμάτων, να ριχθούν και αυτά, μαζί του ή παράλληλα, στη μάχη κατά της αναπαλαίωσης και υπέρ της ανανέωσης, τότε είτε εκλεγεί είτε όχι η συνεισφορά του θα είναι υπερπολύτιμη. Η υποψηφιότητα του δεν είναι απλά καλοδεχούμενη, αλλά αν δεν υπήρχε, θα έπρεπε να «εφευρεθεί. Αυτό ακριβώς είχα υποστηρίξει δημόσια και κατ’ ιδίαν σε ανύποπτο χρόνο, ενάμιση χρόνο πριν ο ίδιος διαρρεύσει την πρόθεση υποψηφιότητας του. Τώρα πλέον δεν χρειάζεται η ελληνική Σοσιαλδημοκρατία να βιαστεί ή να περιμένει, βιάζονται τα πράγματα από μόνα τους.

Θέματα επικαιρότητας: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ

Γιώργος Σιακαντάρης

Συμβουλές προς υποψήφιους ψηφοφόρους

Γιώργος Σιακαντάρης, 2017-11-04

Η αντίστροφη μέτρηση για την εκλογή επικεφαλής στον ενιαίο...

Περισσότερα
Γιώργος Γιαννουλόπουλος

Οι μηχανισμοί

Γιώργος Γιαννουλόπουλος, 2017-11-04

Πλησιάζει η στιγμή που θα μάθουμε ποιος ή ποιο θα ηγηθεί...

Περισσότερα
Τάσος Δαρσινός

Μετά την εκλογή επικεφαλής τί;

Τάσος Δαρσινός, 2017-11-03

Βρισκόμαστε λίγες μέρες πριν από τις εκλογές για τον επικεφαλής...

Περισσότερα
Τα 7+1 σημεία της ΔΗΣΥ

Τα 7+1 σημεία της ΔΗΣΥ

2017-10-10

...Ο νέος, ενιαίος φορέας πρέπει να έχει σαφές ιδεολογικό,...

Περισσότερα
ΠΟΤΑΜΙ-ΔΗΜΑΡ: Να χτίσουμε ένα ανοιχτό προοδευτικό Κίνημα

ΠΟΤΑΜΙ-ΔΗΜΑΡ: Να χτίσουμε ένα ανοιχτό προοδευτικό Κίνημα

2017-10-05

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, συναντήθηκε...

Περισσότερα
Θόδωρος Τσίκας

Στοίχημα, η ανανέωση του DNA της Προοδευτικής Δημοκρατικής Παράταξης

Θόδωρος Τσίκας, 2017-10-03

Επιτέλους! Οι εξελίξεις στον πολιτικό χώρο του Κέντρου...

Περισσότερα
Γιώργος Σιακαντάρης

Υπέρβαση με αντι-ΠΑΣΟΚ υλικά δεν γίνεται

Γιώργος Σιακαντάρης, 2017-10-02

Πριν από πέντε χρόνια (19 Νοεμβρίου 2012) με την ιδιότητά μου,...

Περισσότερα
Γιώργος Σιακαντάρης

Δέκα υποψήφιοι για τρεις ρόλους

Γιώργος Σιακαντάρης, 2017-09-24

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος υποστηρίζει, ορθώς, ότι η συζήτηση...

Περισσότερα

Άρθρα/ Πολιτική

Στέργιος Καλπάκης

Η Γαλλία τρομάζει ήδη Μητσοτάκη και συμφέροντα

Στέργιος Καλπάκης, 2024-07-09

Ανησυχούν: Αυτό που έγινε για να αποτραπεί η νίκη της Ακροδεξιάς...

Η απόλυτη ανατροπή στη Γαλλία

2024-07-08

Μια τεράστια ανακούφιση του Γαλλικού λαού και της προοδευτικής...

Θόδωρος Τσίκας

”Οι Γάλλοι στον πρώτο γύρο τιμωρούν. Στο δεύτερο επιλέγουν”

Θόδωρος Τσίκας, 2024-07-08

Δεν είναι βέβαιο αν ο πρώτος σοσιαλιστής Πρόεδρος της Γαλλίας,...

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Όλοι/ες είμαστε σήμερα του Νέου Λαϊκού Μετώπου(NFP)

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2024-07-06

Δεν αρκεί όμως να δηλώνουμε τη στήριξή στο NFP και να μην...

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Για μία μεγάλη Κεντροαριστερά με ανανέωση

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2024-06-28

H ΝΔ μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο διακυβέρνησης έχασε...

ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΥΝΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ

2024-06-24

.Επειδή οι καιροί ου μενετοί, αποφασίσαμε να απευθύνουμε...

Χάρης Τσιόκας

Πώς και γιατί πρέπει τώρα μαζί…

Χάρης Τσιόκας, 2024-06-23

...Ο κατακερματισμος του προοδευτικού χώρου ,οι άγονοι και...

Εγκλήματα διαρκείας στη Ράφα

2024-05-29

Τραγικό λάθος ο κυριακάτικος βομβαρδισμόςκαταυλισμού...

Σωτήρης Βαλντέν

Η Βόρεια Μακεδονία και τα όρια της πολιτικής της ισχύος

Σωτήρης Βαλντέν, 2024-05-26

Εν μέσω πολλαπλών διεθνών και περιφερειακών κρίσεων, μερικές...

Στέργιος Καλπάκης

Τα πολλά πρόσωπα της υποκρισίας και της ανευθυνότητας

Στέργιος Καλπάκης, 2024-05-25

Άλλοτε πολέμιοι της Συμφωνίας, σήμερα ομνύουν στην τήρησή...

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Ισχυρή προοδευτική λύση διακυβέρνησης απέναντι στη ΝΔ

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2024-05-21

Θεωρώ ότι υπάρχει κοινωνικό αίτημα του προοδευτικού κόσμου...

Νίκος Κοτζιάς

H σημασία της συμφωνίας των Πρεσπών

Νίκος Κοτζιάς, 2024-05-19

Η συμφωνία των Πρεσπών έλυσε έναν γόρδιο δεσμό με θάρρος....

×
×