Η ΝΕΑ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ

Τάσος Δαρσινός, Κυριακάτικη KONTRA NEWS, Δημοσιευμένο: 2017-09-03

Μετά από επτά χρόνια σκληρών μνημονιακών μέτρων η Ελληνική κοινωνία αναζητά εναγωνίως τη πρόταση εκείνη που θα οδηγεί τη χώρα έξω από τα μνημόνια και θα την επαναφέρει στην Ευρωπαϊκή κανονικότητα.

Είναι ιστορικά καταγεγραμμένο πως σε κάθε πολιτική περίοδο της χώρας μας (Μεταπολεμική-Μεταπολίτευση) , ιδρύθηκαν νέα πολιτικά κόμματα που προσπάθησαν να ανταποκριθούν στα αιτήματα των καιρών και στις απαιτήσεις της Ελληνικής κοινωνίας. Έτσι είδαμε να δημιουργούνται η ΕΡΕ από τον Συναγερμό, η ΝΔ από την ΕΡΕ και τέλος το ΠΑΣΟΚ από την Ε.Κ.

Σήμερα που όλα τα πολιτικά κόμματα δοκιμάσθηκαν επιτυχώς ή ανεπιτυχώς στην μεταπολιτευτική περίοδο ήρθε η ώρα να κλείσουν την ιστορική τους διαδρομή. Η χώρα χρειάζεται ΝΕΟ ΣΧΕΔΙΟ για να εισέλθει στην μεταμνημονιακή περίοδο με προτάσεις που θα βρίσκονται στον αντίποδα των μέχρι τώρα εφαρμοσμένων πολιτικών. Μεταρρυθμίσεις παντού στη Δημόσια Διοίκηση, στην Οικονομία , στην Παιδεία , στην Υγεία κλπ. Μεταρρυθμίσεις που θα έχουν στόχο αφ΄ενός μεν την Κοινωνική Δικαιοσύνη και το κράτος Πρόνοιας αλλά ταυτόχρονα μια δυναμική και βιώσιμη ανάπτυξη προσαρμοσμένη στις επιταγές της πλήρους απασχόλησης και της ευημερίας του λαού.

Η προσπάθεια της συγκρότησης της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ τον Αύγουστο του 2015 από την ΔΗΜΑΡ και το ΠΑΣΟΚ αυτό ακριβώς τον στόχο είχε. Σήμερα δύο χρόνια μετά νοιώθουμε δικαιωμένοι για το εγχείρημά μας αφού έχουν δρομολογηθεί εξελίξεις που ανασυντάσσουν τον κερματισμένο χώρο της Κεντροαριστεράς και δίνουν έμφαση στη δημιουργία ενός νέου Σύγχρονου Ευρωπαϊκού κόμματος της Σοσιαλδημοκρατίας.

Η πρόταση της ΔΗΜΑΡ να προηγηθεί η συγκρότηση του ενιαίου κόμματος με υπέρβαση των ήδη υπαρχόντων κομμάτων και μετά η εκλογή από την βάση του επικεφαλής του νέου φορέα δεν έτυχε ανταπόκρισης από τα υπόλοιπα κόμματα. Εφ΄όσον έχει δρομολογηθεί πρώτα η εκλογή του αρχηγού θα πρέπει να υπάρξει και δεύτερη κάλπη όπου οι πολίτες θα αποφαίνονται και για τη μορφή του νέου φορέα ώστε ο εκλεγείς αρχηγός να ξέρει τίνος κόμματος θα ηγηθεί.

Η ύπαρξη πολλών υποψηφιοτήτων για την θέση του επικεφαλής είναι αδιαμφισβήτητα θετικό γεγονός στην πορεία ανασυγκρότησης του χώρου της κεντροαριστεράς. Με δύο σημαντικές όμως προϋποθέσεις, πρώτον να υπάρχουν σαφείς πολιτικές θέσεις και δεύτερον να αποσαφηνιστεί ο χαρακτήρας του φορέα. Ταυτόχρονα απαιτούνται δεσμεύσεις από όλους για τον σεβασμό της βούλησης των πολιτών από τις κάλπες , για την προσπάθεια συνθέσεων μέσα σε ένα ενιαίο κόμμα με δημοκρατικές διαδικασίες.

Είναι πλέον φανερό και στον πιο δύσπιστο πολίτη ότι η κινητικότητα που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες στο χώρο της Κεντροαριστεράς σηματοδοτεί αυτό που έχει ανάγκη σήμερα ή χώρα. Τη συγκρότηση και στην χώρα μας του φορέα της Σύγχρονης Σοσιαλδημοκρατίας με νέες εφικτές αλλά και καινοτόμες προτάσεις που θα είναι πλέον ο μόνος αντίπαλος στις νεοδεξιές πολιτικές και ο κυρίαρχος πόλος στην προοδευτική παράταξη.

Τώρα είναι η ώρα για να πετύχουμε την υπέρβαση και να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των καιρών. Για έναν ισχυρό αυτόνομο πόλο απέναντι τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και στην ΝΔ που θα πετύχει την ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών.

Η ΔΗΜΑΡ πιστή στην ιδρυτική της διακήρυξη για την ανασυγκρότηση του χώρου του ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΥ θα αγωνιστεί με όλες τις δυνάμεις της στην προοπτική ενός μεγάλου προοδευτικού σοσιαλδημοκρατικού φορέα απέναντι τόσο στις αδιέξοδες πολιτικές και στον λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ όσο και στον συντηρητισμό της ΝΔ, για να σπάσουμε τους φραγμούς και να εκφράσουμε ευρύτερα πλειοψηφικά ρεύματα δίνοντας προοδευτικές λύσεις στα προβλήματα της χώρας.

Οι διεργασίες στην κεντροαριστερά είναι στο χέρι μας να αποτελέσουν μια σημαντική πολιτική εξέλιξη που θα συμβάλλει στην αλλαγή των συσχετισμών σε ένα νέο πολιτικό σκηνικό.

Στόχος του νέου κόμματος της Κεντροαριστεράς θα είναι η εκπροσώπηση όλης της Δημοκρατικής Παράταξης και η προοπτική της προοδευτικής Διακυβέρνησης του τόπου

Θέματα επικαιρότητας: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ

Άρθρα/ Πολιτική

Ο Επιθεωρητής

Παύλος Τσίμας, 2023-09-23

Θεόφιλος Ξανθόπουλος

Το στοίχημα της επόμενης ημέρας

Θεόφιλος Ξανθόπουλος, 2023-09-21

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Ανανέωση με πολιτικά χαρακτηριστικά

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2023-09-01

Με φόντο την ολόμαυρη Θράκη

Παντελής Μπουκάλας, 2023-09-05

Επιστρέφει η Τουρκία του Ερντογάν στη Δύση;

Γιώργος Καπόπουλος, 2023-09-06

ΣΥΡΙΖΑ: η δύσκολη επόμενη μέρα

Τάσος Παππάς, 2023-09-04

Ακόμη μία πληγή

Πάσχος Μανδραβέλης, 2023-09-02

Γιάννης Βούλγαρης

Νέες γέφυρες πάνω από παλαιά τείχη;

Γιάννης Βούλγαρης, 2023-09-02

Γιώργος Γιαννουλόπουλος

Το βραχυπρόθεσμο και το μακροπρόθεσμο

Γιώργος Γιαννουλόπουλος, 2023-09-02

Πολιτικοί του Ιnstagram

Αλέξης Παπαχελάς, 2023-08-30

Γιώργος Σταθάκης

Η μάχη της ΝΔ για την ίδρυση ιδιωτικής Πανεπιστημιακής «παιδείας»

Γιώργος Σταθάκης, 2023-08-28

«Μην ξεχνάτε, στις εκλογές πήραμε 40 και κάτι τοις εκατό»

Τάσος Παππάς, 2023-08-27

×