Μαζική συμμετοχή για την ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Τα Νέα, Δημοσιευμένο: 2017-11-09

Σε τρεις ημέρες γίνεται ένα αποφασιστικό βήμα για την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς με την εκλογή επικεφαλής από την βάση που μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο αλλαγών στο ευρύτερο πολιτικό σκηνικό της χώρας. Για να γίνει αυτό είναι απαραίτητο οι προοδευτικοί πολίτες με τη μαζική συμμετοχή τους να ισχυροποιήσουν το εγχείρημα, να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, ανεξαρτήτως του τι θα ψηφίσουν την Κυριακή.

Πριν δύο χρόνια, η ΔΗΜΑΡ μαζί με το ΠΑΣΟΚ κάναμε το πρώτο σημαντικό βήμα, συγκροτώντας τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και ανοίγοντας το δρόμο για την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς. Σε όλη αυτή την πορεία δεν έχω κρύψει και τον προβληματισμό μου για ορισμένα θέματα, όπως για την ανάγκη να προηγηθεί της εκλογής επικεφαλής η δημιουργία του ενιαίου φορέα. Επίσης, πρότεινα η βάση όλης της κεντροαριστεράς να κληθεί να αποφασίσει και για την μορφή του φορέα, με «διπλή κάλπη». Η υιοθέτηση της πρότασης αυτής θα συνέβαλε με τον πιο δημοκρατικό τρόπο στην υπέρβαση των αντιφάσεων που εμφανίζονται αλλά κυρίως στην διεύρυνση της συμμετοχής στις κάλπες.

Σήμερα όμως δεν είναι η ώρα για μεμψιμοιρίες. Είναι η ώρα για δράση, για συμμετοχή των προοδευτικών πολιτών στις εκλογές χωρίς δεύτερες σκέψεις.

Αυτό που ενδιαφέρει πρωτίστως τους πολίτες είναι η πρόταση για το αύριο, με σαφή οριοθέτηση τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και από τη ΝΔ. Στο πλαίσιο αυτό, ο νέος φορέας δεν πρέπει να ετεροπροσδιορίζεται σε κανένα θέμα, ιδίως σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Έχουμε εμπιστοσύνη στις δικές μας θέσεις, αρχές και αξίες.

Όσον αφορά τα διάφορα μετεκλογικά σενάρια, η νέα προοδευτική παράταξη έχει αυτόνομη πορεία και δεν ανασυγκροτείται στοχεύοντας να γίνει κυβερνητικός εταίρος είτε του Μητσοτάκη είτε του Τσίπρα. Ταυτοχρόνως η κεντροαριστερά ενδιαφέρεται για την πολιτική σταθερότητα, είναι υπεύθυνη δύναμη που δεν επιθυμεί την πολιτική αβεβαιότητα. Για αυτό μετά από τις εκλογές αν δεν μπορεί να σχηματισθεί αυτοδύναμη κυβέρνηση, η νέα προοδευτική παράταξη αν λάβει διερευνητική εντολή θα προτείνει ένα προοδευτικό πρόγραμμα διακυβέρνησης στα δημοκρατικά φιλοευρωπαϊκά κόμματα.

Σε όλη την πορεία δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι δεν εκλέγουμε μόνο επικεφαλής αλλά χτίζουμε την ενιαία προοδευτική παράταξη. Για αυτό η πλήρης αφοσίωση της νέας εκλεγμένης ηγεσίας στο εγχείρημα είναι απολύτως απαραίτητη. Επίσης, η ηγεσία οφείλει να προωθήσει άμεσα την συγκρότηση ενιαίου φορέα με τάσεις και υπέρβαση των υφιστάμενων κομμάτων. Να εγγυηθεί και να προωθήσει εμπράκτως την ενότητα και την ανανέωση. Να προωθήσει την άμεση ενοποίηση των κοινοβουλευτικών ομάδων της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και ΠΟΤΑΜΙΟΥ σε μία ισχυρή κοινοβουλευτική ομάδα του νέου φορέα. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει εκτός Βουλής ο νέος φορέας και εντός Βουλής άλλη εικόνα με τα υφιστάμενα κόμματα.

Είναι πραγματικά στο χέρι μας οι διεργασίες στην κεντροαριστερά να αποτελέσουν μια σημαντική πολιτική εξέλιξη που θα οδηγήσει σε έναν ισχυρό φορέα, στην αλλαγή των συσχετισμών και σε ένα νέο πολιτικό σκηνικό.

Άρθρα

Θεόφιλος Ξανθόπουλος

Το στοίχημα της επόμενης ημέρας

Θεόφιλος Ξανθόπουλος, 2023-09-21

Καθημερινότητα και Χιλιετίες

Δημήτρης Ψυχογιός, 2023-09-12

Κύπρος, λαϊκισμός και μετανάστες

Κυριάκος Πιερίδης, 2023-09-02

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Ανανέωση με πολιτικά χαρακτηριστικά

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2023-09-01

Κώστας Καλλίτσης

Η μεγάλη πλημμύρα

Κώστας Καλλίτσης, 2023-09-10

Με φόντο την ολόμαυρη Θράκη

Παντελής Μπουκάλας, 2023-09-05

Είναι το βίντεο

Θοδωρής Γεωργακόπουλος, 2023-09-08

Κώστας Καλλίτσης

Υποδομές ανθεκτικές στην κανονικότητα των ακραίων φαινομένων

Κώστας Καλλίτσης, 2023-09-07

Σωτήρης Βαλντέν

Η νέα διεύρυνση της ΕΕ και το μέλλον της Ευρώπης

Σωτήρης Βαλντέν, 2023-09-07

Επιστρέφει η Τουρκία του Ερντογάν στη Δύση;

Γιώργος Καπόπουλος, 2023-09-06

ΣΥΡΙΖΑ: η δύσκολη επόμενη μέρα

Τάσος Παππάς, 2023-09-04

Ακόμη μία πληγή

Πάσχος Μανδραβέλης, 2023-09-02

×