Προσκλητήριο αξιοπιστίας και αναγέννησης

Δημήτρης Στάμου, www.thecaller.gr, Δημοσιευμένο: 2017-11-17

Σε πολιτική περιδίνηση βρίσκεται και αυτή την εβδομάδα, εν όψει των επαναληπτικών εκλογών της προσεχούς Κυριακής, ο χώρος της Κεντροαριστεράς, τα στελέχη και οι 210.000 ψηφοφόροι, οι οποίοι έδωσαν ηχηρά μηνύματα εντός και εκτός της νέας παράταξης.

Αρκετοί βεβαίως επιχείρησαν -όπως και προεκλογικά- να υποβαθμίσουν τη δυναμική με σαθρά και απαράδεκτα επιχειρήματα.

Η νέα απάντηση των ψηφοφόρων οφείλει να είναι σαφής και πάλι προς τους συκοφάντες με την αθρόα και ισάριθμη συμμετοχή τους στις κάλπες. Επιπλέον, να διευκρινίσουν ότι δεν πρόκειται για μια ενδοπασοκική διαδικασία, στην οποία προσήλθαν -όπως υποτιμητικά ελέχθη- μεσήλικες και άτομα της τρίτης ηλικίας, που αναπολούν εποχές πολιτικής δόξας και εξουσίας με τάση ρεβανσισμού. Όπως απέδειξαν στις διεργασίες και στο πρόσφατο Συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, είναι εκείνοι που αναγνωρίζοντας λάθη και ευθύνες του παρελθόντος, προσβλέπουν με ωριμότητα σε έναν φορέα ανανεωμένο και απαλλαγμένο από τοξικά φαινόμενα και πρόσωπα, που θα αναλάβει τον ιστορικό πρωταγωνιστικό ρόλο. Έναν πολιτικό οργανισμό που θεμελιώθηκε δύο χρόνια πριν από το ΠΑΣΟΚ, τη ΔΗΜ.ΑΡ, τις Κινήσεις Πολιτών και στη συνέχεια, από το Κίνημα Δημοκρατών – Σοσιαλιστών και την ΕΔΕΜ.

Ουδείς βεβαίως, θα απορρίψει την παραδοχή ότι η πλειοψηφία των οπαδών ανήκε κάποτε στο χώρο του ΠΑΣΟΚ, ούτε θα επικαλεστεί παρθενογενέσεις. Ας υπολογιστεί, ωστόσο, ότι το 2015 στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ προσήλθαν 55.000 πολίτες και τώρα ο αριθμός σχεδόν τετραπλασιάστηκε. Αποτέλεσμα που προφανώς επαινετικά πιστώνεται και στην επικεφαλής Φώφη Γεννηματά, που συνδημιούργησε τη Συμπαράταξη και η οποία με τόλμη, πολιτική εντιμότητα και ντομπροσύνη, ακροβατώντας σε εσωκομματικές ισορροπίες αλλά ταυτόχρονα υιοθετώντας ρηξικέλευθες προτάσεις, δρομολόγησε συντεταγμένες διαδικασίες, αποδέχθηκε νέα σύμβολα και τίτλο, ανοίγοντας τον φορέα σε άλλες όμορες δυνάμεις, αλλά κυρίως στην κοινωνία.

Στο εγχείρημα ευτυχώς, έστω και την δωδεκάτη, συμμετείχαν κι εκείνοι που το παρακολουθούσαν διστακτικά ή κριτικά, προσδίδοντας την αναγκαία ευρύτητα και πλουραλισμό, στοιχεία που αναγνωρίστηκαν, συνυπολογίστηκαν και ενθάρρυναν τους ψηφοφόρους.

Τώρα που η εκλογική μάχη τελειώνει, εκτός του προσκλητηρίου στις κάλπες που θα σηματοδοτήσει τη δυναμική, η ισχυροποιημένη εντολή στη νικήτρια του α΄ γύρου θα αποσοβήσει και τυχόν εσωστρεφείς παθογένειες. Το στοίχημα, άλλωστε, της επόμενης μέρας είναι η ενότητα και ο κοινός αγώνας. Οι διεκδικητές της ηγεσίας οφείλουν να αποδείξουν ότι οι προεκλογικές τους εξαγγελίες δεν ήσαν πυροτεχνήματα, προσδίδοντας πρόσημο αξιοπιστίας στο νέο φορέα και συνδράμοντας τη νέα ηγεσία στη θεσμική και οργανωτική ανανέωση ιδεών, προγραμμάτων και προσώπων, στην πορεία το συντομότερο προς το ιδρυτικό συνέδριο. Από κοινού με τις ηγεσίες των κομμάτων και κινήσεων της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, να συνδιαμορφώσουν το ιδεολογικο-πολιτικό πλαίσιο του ενιαίου φορέα, που θα εκφράσει τη σύγχρονη ελληνική κοινωνία, θα αντιμετωπίσει τις ευρωπαϊκές προκλήσεις, με εξωστρέφεια και γενναίες κινήσεις θα ενώσει τις δυνάμεις της Σοσιαλδημοκρατίας και της Ανανεωτικής Αριστεράς.

Θέματα επικαιρότητας: Ενιαίος φορέας της κεντροαριστεράς

Άρθρα/ Πολιτική

Θεόφιλος Ξανθόπουλος

Το στοίχημα της επόμενης ημέρας

Θεόφιλος Ξανθόπουλος, 2023-09-21

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Ανανέωση με πολιτικά χαρακτηριστικά

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2023-09-01

Ο Επιθεωρητής

Παύλος Τσίμας, 2023-09-23

Επιστρέφει η Τουρκία του Ερντογάν στη Δύση;

Γιώργος Καπόπουλος, 2023-09-06

Με φόντο την ολόμαυρη Θράκη

Παντελής Μπουκάλας, 2023-09-05

ΣΥΡΙΖΑ: η δύσκολη επόμενη μέρα

Τάσος Παππάς, 2023-09-04

Ακόμη μία πληγή

Πάσχος Μανδραβέλης, 2023-09-02

Γιάννης Βούλγαρης

Νέες γέφυρες πάνω από παλαιά τείχη;

Γιάννης Βούλγαρης, 2023-09-02

Γιώργος Γιαννουλόπουλος

Το βραχυπρόθεσμο και το μακροπρόθεσμο

Γιώργος Γιαννουλόπουλος, 2023-09-02

Πολιτικοί του Ιnstagram

Αλέξης Παπαχελάς, 2023-08-30

Γιώργος Σταθάκης

Η μάχη της ΝΔ για την ίδρυση ιδιωτικής Πανεπιστημιακής «παιδείας»

Γιώργος Σταθάκης, 2023-08-28

«Μην ξεχνάτε, στις εκλογές πήραμε 40 και κάτι τοις εκατό»

Τάσος Παππάς, 2023-08-27

×