Για μια Ευρώπη με Ειρήνη και Ανθρωπισμό, όχι Εθνικισμό και Ρατσισμό

Τζένη Αρσένη, Συνέντευξη στην Ελ. Μάρκου, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Δημοσιευμένο: 2019-05-02

Ερ. Αν έπρεπε να σκεφτείτε ένα σύνθημα (ή τίτλο) για να χαρακτηρίσετε τις ευρωεκλογές αυτές, ποιο θα χρησιμοποιούσατε και γιατί;

Απ. «Για μια Ευρώπη με Ειρήνη και Ανθρωπισμό, όχι Εθνικισμό και Ρατσισμό». Αγωνιζόμαστε για την αρμονική συνύπαρξη των λαών με σεβασμό στις διαφορετικές πολιτιστικές αξίες, σε μία περίοδο που η άνοδος του εθνικισμού και άρα η κατάλυση κάθε ανθρωπιστικής αξίας είναι πραγματικός κίνδυνος.

Ερ. Ποια κατά τη γνώμη σας είναι τα σημαντικότερα προβλήματα σήμερα και πώς πιστεύετε ότι μπορείτε να συμβάλλετε στην επίλυσή τους από τη θέση της ευρωβουλευτού σε περίπτωση εκλογή σας;

Απ. Με ενδιαφέρει να παλέψω πρωταρχικά για τα ανθρώπινα δικαιώματα που σε κάποιες χώρες καταλύονται. Ως πολίτες, κατά καιρούς υπογράφουμε διαμαρτυρίες για το γάμο ανηλίκων, για τη βίαιη αντιμετώπιση των γυναικών και για άλλες απάνθρωπες διαδικασίες. Η Ευρώπη της δικαιοσύνης οφείλει να επέμβει για ολόκληρο των κόσμο.

Επιπλέον, να υπάρξουν επιτέλους ισότιμες δυνατότητες στη ζωή και την καθημερινότητα για τους ανθρώπους με ειδικές ικανότητες. Έζησα σε πολλές χώρες που αυτό είναι αυτονόητο και κανονικά δεν επιτρέπεται να διανοούμαστε το αντίθετο. Με ενδιαφέρει επίσης να παλέψω για τα εργασιακά ζητήματα, διότι βιώσαμε σε μεγάλο βαθμό την εκμετάλλευση από εργοδότες, ειδικά την περίοδο της κρίσης. Είμαι εκλεγμένη εκπρόσωπος του δικού μου σωματείου στην Ευρώπη και γνωρίζω τις διαδικασίες για τις συλλογικές συμβάσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Θα μπορούσα να μπω και σε άλλα επιμέρους, η επίλυση για το καθένα χρειάζεται επισταμένη μελέτη και δουλειά, συνολικά όμως θεωρώ ότι το σημαντικότερο ζήτημα είναι η καλλιέργεια της φιλοσοφίας ανθρωπισμού, ευαισθησίας και αλληλεγγύης. Έτσι μόνο μπορεί να αλλάξει ο κόσμος.

Ερ. Πόσο σημαντική θεωρείτε την ανάγκη ανασυγκρότησης των προοδευτικών δυνάμεων και γιατί;

Απ. Είναι μία εξαιρετικά κρίσιμη περίοδος με την άνοδο των ακροδεξιών δυνάμεων, μία πραγματικότητα, όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο. Δεν μπορούμε να μην είμαστε παρόντες. Η ανασυγκρότηση των προοδευτικών δυνάμεων ήταν απολύτως αναγκαία. Μπροστά σε τόσο σοβαρά ζητήματα οφείλουμε να δούμε αυτά που μας ενώνουν, αυτή είναι για εμένα έτσι κι αλλιώς φιλοσοφία ζωής, πόσο περισσότερο σε μία τόσο σοβαρή στιγμή.

Ερ. Ποιο το όραμά σας για την Ελλάδα και την Ευρώπη;

Απ. Οραματίζομαι την Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο της κοινωνικής δικαιοσύνης, της ανθρωπιστικής παιδείας, του καλύτερου συστήματος υγείας, της ισότιμης πρόσβασης, της δίκαιης αντιμετώπισης στην εργασία, της συλλογικότητας, της ευαισθησίας, της ειρήνης, του πολιτισμού.

Ερ. Έχετε «ξανακατέβει» σε εκλογές με το ψηφοδέλτιο της Δημοκρατικής Αριστεράς – Προοδευτικής Συνεργασίας πριν από πέντε χρόνια και, αργότερα, συμμετείχατε στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας (Πράσινοι – Δημοκρατική Αριστερά) στις εθνικές εκλογές. Τι σας έλκει στα κοινά;

Απ. Ως παιδί, περίμενα με αγωνία την ημέρα των εκλογών και πάντα πήγαινα με τους γονείς μου να ψηφίσουν, με γοήτευε αυτή η διαδικασία, μου είχαν μάθει ότι είναι η στιγμή που ο πολίτης ασκεί το πιο σημαντικό δικαίωμα για τη ζωή του. Όταν ψήφισα την πρώτη φορά, ένιωσα απίστευτη συγκίνηση. Μεγάλωσα γνωρίζοντας τη σημασία της συμμετοχής, του δικαιώματος αλλά και της ευθύνης που έχουμε ως πολίτες στην κοινωνία. Θέλω να συμβάλλω στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου. Δεν το λέω με ρομαντική διάθεση αλλά με την απόλυτη αίσθηση ευθύνης της μελέτης, της δουλειάς και της ευθυκρισίας που απαιτεί κάθε τέτοια συμμετοχή.

Ερ. Είναι το όνειρό σας μια πολιτική καριέρα; Αν ναι, πιστεύετε ότι μπορείτε να τη συνδυάσετε με την καλλιτεχνική σας δράση;

Απ. Το όνειρο είναι η συμβολή μου σε έναν πιο δίκαιο κόσμο. Η πολιτική έκθεση έχει φθορά, δεν μπορεί να πάρει κανείς μια τέτοια απόφαση εάν το κίνητρό δεν είναι βαθύ. Η τέχνη είναι για εμένα η αφορμή για να εμπνεύσω και να επικοινωνήσω αξίες για έναν καλύτερο κόσμο, για μία πιο όμορφη και κυρίως, δίκαιη ζωή. Το όνειρό μου είναι να φέρω την τέχνη στην πολιτική.

Ερ. Θέλετε κάτι να προσθέσετε;

Απ. Θα ήθελα να βιώσω την προεκλογική διαδικασία με διάλογο και σεβασμό μεταξύ των ανθρώπων που φέρουν διαφορετικές απόψεις. Αυτή είναι και η ουσία κάθε δημοκρατικής διαδικασίας. Είμαστε εδώ με κοινό στόχο, τη συμβολή μας σε μία δίκαιη και ειρηνική Ευρώπη, ο καθένας με τη δική του τοποθέτηση.

Άρθρα/ Πολιτική

Ο Επιθεωρητής

Παύλος Τσίμας, 2023-09-23

Θεόφιλος Ξανθόπουλος

Το στοίχημα της επόμενης ημέρας

Θεόφιλος Ξανθόπουλος, 2023-09-21

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Ανανέωση με πολιτικά χαρακτηριστικά

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2023-09-01

Με φόντο την ολόμαυρη Θράκη

Παντελής Μπουκάλας, 2023-09-05

Επιστρέφει η Τουρκία του Ερντογάν στη Δύση;

Γιώργος Καπόπουλος, 2023-09-06

ΣΥΡΙΖΑ: η δύσκολη επόμενη μέρα

Τάσος Παππάς, 2023-09-04

Ακόμη μία πληγή

Πάσχος Μανδραβέλης, 2023-09-02

Γιάννης Βούλγαρης

Νέες γέφυρες πάνω από παλαιά τείχη;

Γιάννης Βούλγαρης, 2023-09-02

Γιώργος Γιαννουλόπουλος

Το βραχυπρόθεσμο και το μακροπρόθεσμο

Γιώργος Γιαννουλόπουλος, 2023-09-02

Πολιτικοί του Ιnstagram

Αλέξης Παπαχελάς, 2023-08-30

Γιώργος Σταθάκης

Η μάχη της ΝΔ για την ίδρυση ιδιωτικής Πανεπιστημιακής «παιδείας»

Γιώργος Σταθάκης, 2023-08-28

«Μην ξεχνάτε, στις εκλογές πήραμε 40 και κάτι τοις εκατό»

Τάσος Παππάς, 2023-08-27

×