ΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ

Δημήτρης Χατζησωκράτης, Τα Νέα, Δημοσιευμένο: 2019-10-05

Πριν από τρεις μήνες, την 7η Ιουλίου, πάνω από 1,8 εκατομμύρια έλληνες πολίτες, μεταξύ των οποίων πάνω από 680 χιλιάδες νέοι και νέες ηλικίας 17 - 24 χρόνων, εξέφρασαν την εμπιστοσύνη τους στον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία καθιστώντας το σχήμα τη μεγάλη δύναμη της δημοκρατικής παράταξης.

Το ίδιο το βράδυ των εκλογών ο Αλέξης Τσίπρας, στο μήνυμά του προς τους ψηφοφόρους, που προφανώς δεν ήταν όλοι/ες Ριζοσπάστες Αριστεροί, κατέθεσε και την υπόσχεση: «Θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ και η Προοδευτική Συμμαχία να μετασχηματιστούν σε μια μεγάλη προοδευτική δημοκρατική παράταξη, με ευθύνη για το παρόν και το μέλλον του τόπου».

Στο τέλος του Σεπτεμβρίου, το δημοκρατικό κάλεσμα ένταξης στον ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία, είδε το φως της δημοσιότητας.

Η «επίσημη πρώτη» του δόθηκε στην ομιλία του Αλ.Τσίπρα στο Φεστιβάλ της νεολαίας μπροστά σε ένα πρωτόγνωρα εντυπωσιακό πλήθος.

Η πρόσκληση γίνεται με το: «Ολοι εμείς», προς παλιούς/ές, νέους/ές και …πολύ νεότερους/ες, ανθρώπους με διαφορετικές παραδόσεις, αριστερούς, σοσιαλιστές, αγωνιστές και αγωνίστριες του κομμουνιστικού, του οικολογικού και του φεμινιστικού κινήματος, προοδευτικούς δημοκρατικούς πολίτες του Κέντρου και αφορά την ένταξή τους στον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία ώστε «να συνδιαμορφώσουμε ένα κόμμα μαζικό, λαϊκό, ριζοσπαστικό, δημοκρατικό που θα εκπροσωπεί τα συμφέροντα της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας και θα δίνει ρεαλιστικές και προοδευτικές απαντήσεις σε όλα τα σύνθετα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα και ο λαός μας».

Σήμερα κανείς δεν αμφισβητεί ότι η επιλογή του 31,53% των ελλήνων πολιτών καθιστά τον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία την κύρια πολιτική δύναμη στον ένα από τους δύο πόλους του πολιτικού συστήματος. Αυτή θα είναι η κύρια δύναμη που θα δώσει τη μάχη ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές και τη συντηρητική ατζέντα, που η ΝΔ εκδιπλώνει σε όλους τους τομείς. Αυτός θα είναι ο πολιτικός χώρος, που θα εγγυηθεί το πολιτικό σχέδιο και την προοπτική για μια νέα προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου.

Οι αμφισβητήσεις, τα «κρατήματα», τα ερωτήματα και οι διαφωνίες για πολιτικές, πρακτικές, συμπεριφορές τα 4½ χρόνια διακυβέρνησης προφανώς και δεν παραγράφονται. Αυτά, πολύ περισσότερο, τα έχουν βιώσει και θα τα αισθάνονται πολλοί/ές αριστεροί/ές, που έδωσαν τις δικές τους μάχες, μικρές ή μεγάλες, μέσα από τις γραμμές των παλαιότερων σχημάτων της πολύμορφης Αριστεράς και της οικολογίας. Ολοι/ες όμως γνωρίζουν - πρέπει να γνωρίζουν - ότι η «πολυτέλεια» της άποψης, η αυτάρκεια του τύπου «η δική μου Αριστερά», ο αυτοπεριορισμός σε διατυπώσεις γνώμης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί, από τη μια, να είναι μια... ατομική διέξοδος. Ομως, από την άλλη, τα αποτελέσματα μόνο εκεί όπου «στρατεύονται» και κινούνται λαϊκές δυνάμεις μπορεί να αναμένονται... Πολύ περισσότερο, που σήμερα είναι πολύ μεγάλες και πολύμορφες...

Το προσκλητήριο, αυτή τη φορά, μας αφορά όλους/ες..."

Άρθρα/ Πολιτική

Θεόφιλος Ξανθόπουλος

Το στοίχημα της επόμενης ημέρας

Θεόφιλος Ξανθόπουλος, 2023-09-21

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Ανανέωση με πολιτικά χαρακτηριστικά

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2023-09-01

Ο Επιθεωρητής

Παύλος Τσίμας, 2023-09-23

Επιστρέφει η Τουρκία του Ερντογάν στη Δύση;

Γιώργος Καπόπουλος, 2023-09-06

Με φόντο την ολόμαυρη Θράκη

Παντελής Μπουκάλας, 2023-09-05

ΣΥΡΙΖΑ: η δύσκολη επόμενη μέρα

Τάσος Παππάς, 2023-09-04

Ακόμη μία πληγή

Πάσχος Μανδραβέλης, 2023-09-02

Γιάννης Βούλγαρης

Νέες γέφυρες πάνω από παλαιά τείχη;

Γιάννης Βούλγαρης, 2023-09-02

Γιώργος Γιαννουλόπουλος

Το βραχυπρόθεσμο και το μακροπρόθεσμο

Γιώργος Γιαννουλόπουλος, 2023-09-02

Πολιτικοί του Ιnstagram

Αλέξης Παπαχελάς, 2023-08-30

Γιώργος Σταθάκης

Η μάχη της ΝΔ για την ίδρυση ιδιωτικής Πανεπιστημιακής «παιδείας»

Γιώργος Σταθάκης, 2023-08-28

«Μην ξεχνάτε, στις εκλογές πήραμε 40 και κάτι τοις εκατό»

Τάσος Παππάς, 2023-08-27

×