Σύγχρονο προοδευτικό πρόγραμμα για το αύριο της χώρας

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Τα Νέα, Δημοσιευμένο: 2019-08-26

Οι εκλογές της 7ης Ιουλίου ήταν οι πρώτες μετά τα χρόνια των μνημονίων, όπου τα κόμματα είχαν τη δυνατότητα να αντιπαρατεθούν για τα δικά τους προγράμματα. Η ΝΔ κέρδισε τις εκλογές αποφεύγοντας συστηματικά αυτή τη συζήτηση. Ωστόσο, η πολιτική δεν σταματάει σε μια εκλογική αναμέτρηση, πόσο μάλλον όταν τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας κυβέρνησης προμηνύουν νέες θυσίες για τους εργαζόμενους και μέτρα υπέρ των λίγων και ισχυρών.

Το 31,53% που έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στις εκλογές μάς υποχρεώνει να παρουσιάσουμε άμεσα μια σύγχρονη προοδευτική πρόταση απέναντι στην πολιτική της ΝΔ, ώστε να εκφράσουμε τον προοδευτικό κόσμο της χώρας. Στη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται, στόχος μας είναι η προώθηση ενός πειστικού σχεδίου για το αύριο της χώρας με βάση τις ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας.

Η πολιτική και προγραμματική μας πρόταση δεν μπορεί να παραβλέπει την ανάγκη δημοσιονομικής σταθερότητας για να μην επιστρέψουμε στα αίτια της χρεοκοπίας με απαραίτητη, όμως, τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων που ήδη είχε δρομολογηθεί, αλλά σήμερα παραπέμπεται στις καλένδες από την κυβέρνηση της ΝΔ.

Στο επίκεντρο της πρότασής μας βρίσκεται η προάσπιση και ενίσχυση των εργασιακών δικαιωμάτων, η μείωση της ανεργίας με τη δημιουργία βιώσιμων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας και η περαιτέρω αύξηση του κατώτατου μισθού.

Καλές δουλειές, όμως, δεν μπορούν να δημιουργηθούν χωρίς ένα νέο σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης, με προώθηση της υγιούς επιχειρηματικότητας και όχι της κρατικοδίαιτης που έφερε η ΝΔ στη χώρα, με ενίσχυση των νέων επιστημόνων και της καινοτομίας. Με αξιοποίηση των πόρων της Ε.Ε. για έναν σύγχρονο αγροτικό τομέα που θα παράγει προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Με ριζική στροφή στην πράσινη ενέργεια, αύξηση της παραγωγής από ΑΠΕ και εξοικονόμηση ενέργειας, ώστε να συμβάλλει η χώρα μας στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Στόχος μας είναι ένα σύγχρονο κράτος παροχής κοινωνικών υπηρεσιών, με περαιτέρω ενδυνάμωση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας και προάσπιση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της Εκπαίδευσης απέναντι στα σχέδια της ΝΔ για εμπορευματοποίησή τους.

Η περαιτέρω διεύρυνση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων είναι αναγκαία σε όλα τα επίπεδα, όπως επίσης και ο διαχωρισμός των σχέσεων Κράτους – Εκκλησίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, με την εμπειρία πλέον της διακυβέρνησης, είναι εκείνος που θα δώσει τη μάχη για να αποτραπούν τα συντηρητικά και νεοφιλελεύθερα σχέδια της ΝΔ και θα οδηγήσει τη χώρα στην κοινωνική πρόοδο και την παραγωγική ανασυγκρότηση.

Δεν έχουμε παρά να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των προοδευτικών πολιτών για μια μεγάλη προοδευτική αριστερή παράταξη που θα προωθήσει ένα σύγχρονο πρόγραμμα για το αύριο της χώρας και θα εκφράσει τον κόσμο της αριστεράς, της κεντροαριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας και της πολιτικής οικολογίας που μας εμπιστεύθηκε και κυρίως που θα μας εμπιστευθεί στο μέλλον.

Άρθρα/ Πολιτική

Ο Επιθεωρητής

Παύλος Τσίμας, 2023-09-23

Θεόφιλος Ξανθόπουλος

Το στοίχημα της επόμενης ημέρας

Θεόφιλος Ξανθόπουλος, 2023-09-21

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Ανανέωση με πολιτικά χαρακτηριστικά

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2023-09-01

Με φόντο την ολόμαυρη Θράκη

Παντελής Μπουκάλας, 2023-09-05

Επιστρέφει η Τουρκία του Ερντογάν στη Δύση;

Γιώργος Καπόπουλος, 2023-09-06

ΣΥΡΙΖΑ: η δύσκολη επόμενη μέρα

Τάσος Παππάς, 2023-09-04

Ακόμη μία πληγή

Πάσχος Μανδραβέλης, 2023-09-02

Γιάννης Βούλγαρης

Νέες γέφυρες πάνω από παλαιά τείχη;

Γιάννης Βούλγαρης, 2023-09-02

Γιώργος Γιαννουλόπουλος

Το βραχυπρόθεσμο και το μακροπρόθεσμο

Γιώργος Γιαννουλόπουλος, 2023-09-02

Πολιτικοί του Ιnstagram

Αλέξης Παπαχελάς, 2023-08-30

Γιώργος Σταθάκης

Η μάχη της ΝΔ για την ίδρυση ιδιωτικής Πανεπιστημιακής «παιδείας»

Γιώργος Σταθάκης, 2023-08-28

«Μην ξεχνάτε, στις εκλογές πήραμε 40 και κάτι τοις εκατό»

Τάσος Παππάς, 2023-08-27

×