Κυβέρνηση της σκληρής, αυταρχικής και νεοφιλελεύθερης δεξιάς

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Τα Νέα, Δημοσιευμένο: 2019-08-12

Η προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή ήταν αποκαλυπτική για τη διακυβέρνηση της ΝΔ. Σε μία και μόνο ημέρα ο ελληνικός λαός είχε την ευκαιρία να δει τα 6 χαρακτηριστικά στοιχεία της διακυβέρνησης Μητσοτάκη. Ρεβανσισμός, συγκεντρωτισμός, εφαρμογή του δόγματος “νόμος και τάξη”, επιστροφή σε αποτυχημένα εκλογικά μοντέλα, νεοφιλελευθερισμός και αυταρχισμός.

Ο ρεβανσισμός δεν έμεινε σε επίπεδο προθέσεων αλλά νομοθετήθηκε κανονικά και με αναδρομική ισχύ. Αναφέρομαι βέβαια στην απόλυση μελών της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού, μίας ανεξάρτητης αρχής. Νομοθετήθηκε απέναντι στην οδηγία της Ε.Ε. και παραβιάζοντας την ευρωπαϊκή νομοθεσία από όσους δηλώνουν στα λόγια φιλοευρωπαίοι αλλά στις πράξεις κάνουν ακριβώς τα αντίθετα.

Για τον ακραίο συγκεντρωτισμό δεν χρειάζεται να πει κανείς πολλά, όλα πλέον περνούν στον κ. Μητσοτάκη. Ένας θεσμός, η Προεδρία της κυβέρνησης με πέντε γενικούς και έναν ειδικό γραμματέα, δημιουργήθηκε αποκλειστικά για τον κ. Μητσοτάκη και την παράκαμψη των πάντων. Αντί για επιτελικό κράτος έχουμε το “ενός ανδρός αρχή" υδροκέφαλο και συγκεντρωτικό κράτος.

Ο κ. Μητσοτάκης όμως επαίρεται για την κατάργηση του ασύλου. Δεν αναφέρομαι βέβαια στην αναίρεση του δικαιώματος αιτούντων άσυλο, προσφύγων και μεταναστών, να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες δημόσιας υγείας, αυτό ήδη πρόλαβε να το αναιρέσει η ΝΔ δείχνοντας το σκληρό δεξιό πρόσωπο της. Ούτε στην ποινική ασυλία των τραπεζικών στελεχών για την οποία δεσμεύθηκε ο Άδωνις Γεωργιάδης δείχνοντας ποιων συμφέροντα επιθυμεί να εξυπηρετήσει η ΝΔ. Αναφέρομαι στο άσυλο ιδεών και ελευθερίας της έρευνας και της διδασκαλίας. Αυτό που πολύ απλά θα μπορούσε να γίνει είναι η ενίσχυση της φύλαξης των πανεπιστημίων με ένα σώμα φυλάκων του ίδιου του πανεπιστημίου που θα αναφέρονται στον πρύτανη μακριά από την αστυνομοκρατία στα πανεπιστήμια. Έτσι και το άσυλο θα προστατευόταν και ενίσχυση της φύλαξης θα υπήρχε. Δυστυχώς ο κ. Μητσοτάκης χωρίς συνεννόηση έθιξε μία δημοκρατική κατάκτηση του λαού μας. Ψηφίζοντας την κατάργηση του ασύλου μαζί μόνο με την ακροδεξιά του Βελόπουλου.

Στην αυτοδιοίκηση, η ΝΔ επαναφέρει αποτυχημένα εκλογικά μοντέλα του παρελθόντος πριν καν εφαρμοσθεί ο νέος νόμος που ευνοούσε την συνεννόηση των δυνάμεων. Και όλα αυτά στο όνομα της κυβερνησισμότητας, για την οποία ψαλιδίζει την ίδια την Δημοκρατία.

Η ΝΔ όμως ξεπέρασε κάθε όριο με τις τροπολογίες στα εργασιακά και τον κουτοπόνηρο τρόπο που τις κατέθεσε για να αποφύγει τον διάλογο. Μία μόνο ενέργεια της χρειάσθηκε για να αποκαλυφθεί ο ακραίος νεοφιλελευθερισμός, ο νομοθετικός και κοινοβουλευτικός αυταρχισμός και η υποταγή στα συμφέροντα των λίγων. Τροπολογίες κατάργησης του αιτιολογημένου για απολύσεις και της προστασίας των εργαζομένων σε εργολαβίες. Η ΝΔ αποφάσισε να μην υποχρεούται πλέον η επιχείρηση να έχει βάσιμο λόγο για ενδεχόμενη απόλυση. Αποφάσισε δηλαδή να διευκολύνει τις απολύσεις.

Η ΝΔ αποδεικνύει ότι δεν αλλάζει και δεν μαθαίνει ούτε από τα λάθη της, καθώς είναι η παράταξη που χρεωκόπησε την χώρα. Εμείς επιδείξαμε διάθεση συναίνεσης και στην εκλογή προέδρου της Βουλής και στο φορολογικό νομοσχέδιο. Η ΝΔ μέσα σε λίγες ημέρες τορπίλισε αυτή την συναίνεση όχι μόνο με την αντιπολίτευση αλλά με ολόκληρη την κοινωνία. Για αυτό θα μας βρει σθεναρά απέναντι και στη Βουλή και στους κοινωνικούς αγώνες.

Θέματα επικαιρότητας: Νέα Δημοκρατία

Άρθρα/ Πολιτική

Ο Επιθεωρητής

Παύλος Τσίμας, 2023-09-23

Θεόφιλος Ξανθόπουλος

Το στοίχημα της επόμενης ημέρας

Θεόφιλος Ξανθόπουλος, 2023-09-21

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Ανανέωση με πολιτικά χαρακτηριστικά

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2023-09-01

Με φόντο την ολόμαυρη Θράκη

Παντελής Μπουκάλας, 2023-09-05

Επιστρέφει η Τουρκία του Ερντογάν στη Δύση;

Γιώργος Καπόπουλος, 2023-09-06

ΣΥΡΙΖΑ: η δύσκολη επόμενη μέρα

Τάσος Παππάς, 2023-09-04

Ακόμη μία πληγή

Πάσχος Μανδραβέλης, 2023-09-02

Γιάννης Βούλγαρης

Νέες γέφυρες πάνω από παλαιά τείχη;

Γιάννης Βούλγαρης, 2023-09-02

Γιώργος Γιαννουλόπουλος

Το βραχυπρόθεσμο και το μακροπρόθεσμο

Γιώργος Γιαννουλόπουλος, 2023-09-02

Πολιτικοί του Ιnstagram

Αλέξης Παπαχελάς, 2023-08-30

Γιώργος Σταθάκης

Η μάχη της ΝΔ για την ίδρυση ιδιωτικής Πανεπιστημιακής «παιδείας»

Γιώργος Σταθάκης, 2023-08-28

«Μην ξεχνάτε, στις εκλογές πήραμε 40 και κάτι τοις εκατό»

Τάσος Παππάς, 2023-08-27

×