Η επόμενη μέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Νέα σελίδα, Δημοσιευμένο: 2019-07-20

Η περίοδος που διανύουμε είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για την αναδιάταξη των πολιτικών δυνάμεων της χώρας. Ο ελληνικός λαός αποφάσισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι αξιωματική αντιπολίτευση και ο ισχυρός προοδευτικός πόλος απέναντι στην συντηρητική παράταξη, η αδιαμφισβήτητη κυρίαρχη δύναμη στον προοδευτικό χώρο που συσπειρώνει αριστερές και κεντροαριστερές δυνάμεις. Το ποσοστό που λάβαμε στις εκλογές, το 31,53%, μετά μάλιστα από 4,5 χρόνια διακυβέρνησης, μας γεμίζει ευθύνες για την επόμενη μέρα. Για αυτό ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι πρόκειται για εντολή μετασχηματισμού του χώρου. Για την επανίδρυση με στόχο έναν σύγχρονο αριστερό προοδευτικό φορέα που θα οδηγήσει στη νίκη απέναντι στην συντηρητική παράταξη και στην προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας.

Για να επιτευχθεί όμως αυτό χρειάζονται γενναίες ρηξικέλευθες τομές παντού χωρίς ανασφάλειες, συλλογικές και ατομικές. Να προχωρήσουμε σε ένα συνέδριο αναγέννησης του χώρου και δημιουργίας ενός ενιαίου φορέα. Μία σύγχρονη ευρωπαϊκή δύναμη της αριστεράς οφείλει να έχει ένα νέο προγραμματικό σχέδιο για την χώρα αξιοποιώντας την εμπειρία της διακυβέρνησης και χαράσσοντας πολιτικές για τον κάθε τομέα δράσης.

Πριν φθάσουμε όμως στο Συνέδριο πρέπει να ανοίξει το κόμμα και να υπάρχει καλύτερη αντιστοίχιση μελών και ψηφοφόρων. Ο προοδευτικός κόσμος που μας ψήφισε επιθυμεί να συνεισφέρει και να οργανωθεί. Για τον λόγο αυτό πέρα από τις παραδοσιακές μορφές οργάνωσης οφείλουμε να αξιοποιήσουμε το διαδίκτυο αλλά και να επανιδρύσουμε τον φορέα από την βάση του. Η κοινωνία παρουσιάζεται σήμερα πιο έτοιμη από ποτέ. Στις απαιτήσεις του προοδευτικού κόσμου της χώρας πρέπει να αντιστοιχηθεί και η δράση του κόμματος. Αυτό που έχει πετύχει ήδη ο κόσμος στην βάση να το υλοποιήσουμε και στη λειτουργία του φορέα. Όπως τόνισε και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας στην πρόσφατη Κεντρική Επιτροπή του κόμματος του «δεν είναι αριστερό να κρατάμε μέσα στο ιερό τους λίγους και ικανούς, τους μυημένους να παίρνουν τις αποφάσεις και έξω το εκκλησίασμα». Η επανίδρυση θα γίνει ντε φάκτο με το πολλαπλασιασμό των μελών, που θα οδηγήσει σε ένα νέο συνέδριο επανίδρυσης, με πλατιές δημοκρατικές διαδικασίες όπου θα τεθούν στη κρίση των μελών τα πάντα. Η επόμενη μέρα θα είναι μέρα προοδευτικής προοπτικής για την χώρα.

Άρθρα/ Πολιτική

Θεόφιλος Ξανθόπουλος

Το στοίχημα της επόμενης ημέρας

Θεόφιλος Ξανθόπουλος, 2023-09-21

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Ανανέωση με πολιτικά χαρακτηριστικά

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2023-09-01

Ο Επιθεωρητής

Παύλος Τσίμας, 2023-09-23

Επιστρέφει η Τουρκία του Ερντογάν στη Δύση;

Γιώργος Καπόπουλος, 2023-09-06

Με φόντο την ολόμαυρη Θράκη

Παντελής Μπουκάλας, 2023-09-05

ΣΥΡΙΖΑ: η δύσκολη επόμενη μέρα

Τάσος Παππάς, 2023-09-04

Ακόμη μία πληγή

Πάσχος Μανδραβέλης, 2023-09-02

Γιάννης Βούλγαρης

Νέες γέφυρες πάνω από παλαιά τείχη;

Γιάννης Βούλγαρης, 2023-09-02

Γιώργος Γιαννουλόπουλος

Το βραχυπρόθεσμο και το μακροπρόθεσμο

Γιώργος Γιαννουλόπουλος, 2023-09-02

Πολιτικοί του Ιnstagram

Αλέξης Παπαχελάς, 2023-08-30

Γιώργος Σταθάκης

Η μάχη της ΝΔ για την ίδρυση ιδιωτικής Πανεπιστημιακής «παιδείας»

Γιώργος Σταθάκης, 2023-08-28

«Μην ξεχνάτε, στις εκλογές πήραμε 40 και κάτι τοις εκατό»

Τάσος Παππάς, 2023-08-27

×