Η νέα κυβέρνηση και η κανονικότητα

Κώστας Καλλίτσης, Η Καθημερινή, Δημοσιευμένο: 2019-07-06

Στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης του Eurogroup, μεθαύριο, αναγράφεται και το θέμα της Ελλάδας. Κατεβλήθησαν προσπάθειες να απαλειφθεί, αλλά απέβησαν άκαρπες. Ισχυροί Ευρωπαίοι παράγοντες επέμειναν ότι το Eurogroup πρέπει να συζητήσει τις δημοσιονομικές εξελίξεις στη χώρα μας. Για να σταλεί στη νέα ελληνική κυβέρνηση το σαφές μήνυμα: Οσα έχουν συμφωνηθεί θα πρέπει απαρέγκλιτα να τηρηθούν, ενώ όσα παραβιάζουν αυτά που έχουν συμφωνηθεί (βλ. ρυθμίσεις για συντάξεις/αφορολόγητο που τις υπερψήφισαν όλα τα κόμματα...) πρέπει να επανεξεταστούν ή να συμπληρωθούν με μέτρα αναπλήρωσης των εσόδων.

Πρέπει να αποφύγουμε τα λάθη του παρελθόντος. Η Ελλάδα έχει πετύχει κάτι πολύτιμο: Αρχισε να αποκαθιστά τη διεθνή αξιοπιστία της, εξέλιξη που αποτυπώνεται στη ραγδαία μείωση αποδόσεων των ομολόγων της (σε αυτό συμβάλει και το γεγονός ότι το 80% του χρέους μας βρίσκεται εκτός αγοράς, στα χέρια ξένων φορέων δημοσίου χαρακτήρα). Η αποκατάσταση της αξιοπιστίας έχει ως θεμέλιο τα ισχυρά δημοσιονομικά μεγέθη. Αυτή η δίδυμη εξέλιξη όχι μόνο δεν πρέπει να διακινδυνεύσει αλλά, αντιθέτως, πρέπει να συνεχιστεί με συνέπεια. Ισχυρά δημοσιονομικά, συνεπάγονται φτηνότερα δάνεια για κράτος, τράπεζες και επιχειρήσεις – που είναι προϋπόθεση για οικονομική μεγέθυνση και νέες θέσεις εργασίας.

Σύμφωνα με έγκυρες προβλέψεις, το 2019 δεν θα υπάρξει μαύρη τρύπα στα δημόσια οικονομικά (όχι για καλό, αλλά) επειδή (άλλη μία χρονιά...) θα σημειωθεί μεγάλη υστέρηση στην απορρόφηση πόρων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ανάλογη με εκείνην του 2018 (περίπου 1,3 δισ. ευρώ). Οι ανησυχίες αφορούν το 2020, όταν προβλέπεται ότι (αν δεν υπάρξουν προσαρμογές…), θα δημιουργηθεί μαύρη τρύπα της τάξεως των 700 εκατ. ευρώ, χωρίς να συνυπολογίζονται νέες μειώσεις φόρων (Ερώτημα: Η μείωση του ΦΠΑ στα ροφήματα θα έχει κόστος 100 εκατ. ευρώ περίπου. Αξίζει να τεθεί αυτό ως προτεραιότητα στις σημερινές συνθήκες;). Το τοπίο του 2020 είναι ανάγκη να καθαρίσει, ώστε να συνεχιστεί η έξοδος της χώρας στις αγορές, με μειούμενο κόστος δανεισμού.

Περιθώρια για (νέες) «μαγκιές» δεν υπάρχουν. Απαιτούνται θετικές δράσεις με επίγνωση, στο δεδομένο περιβάλλον. Θα ξεχώριζα τις εξής πέντε: (α) Να ξαναβγούμε στις αγορές άμεσα, εντός του β΄ 10ήμερου του Ιουλίου, να ολοκληρώσουμε το φετινό πρόγραμμα δανεισμού. (β) Να διαβεβαιώσουμε ότι θα σεβαστούμε τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει (δεν είναι τώρα η κατάλληλη ώρα να τεθεί θέμα μείωσης του 3,5% πρωτογενούς πλεονάσματος…) και να αποφύγουμε οποιαδήποτε βεβιασμένη κίνηση θα αμφισβητούσε τη δημοσιονομική σταθερότητα. (γ) Να επιταχύνουν οι τράπεζες τη μείωση των κόκκινων δανείων τους –μακριά από γραφικές ιδέες να δαπανηθεί γι’ αυτό τον σκοπό μεγάλο μέρος από το απόθεμα (32 δισ. ευρώ), το οποίο πρέπει να φυλάξουμε για τις δύσκολες ώρες μιας ευρωπαϊκής ύφεσης στα τέλη 2020-2021. (δ) Να προχωρήσουν ορισμένες εμβληματικές μεταρρυθμίσεις και να αρχίσει η διαμόρφωση ενός φιλικού στις επενδύσεις κλίματος. Ετσι, (ε) να αναβαθμιστεί η χώρα σε επενδυτική βαθμίδα από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, εντός 12 μηνών ή πιο σύντομα, ώστε να υπαχθούμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Αυτός –ισχυρίζομαι– είναι ο δρόμος της κανονικότητας.

Άρθρα/ Πολιτική

Εγκλήματα διαρκείας στη Ράφα

2024-05-29

Τραγικό λάθος ο κυριακάτικος βομβαρδισμόςκαταυλισμού...

Στέργιος Καλπάκης

Τα πολλά πρόσωπα της υποκρισίας και της ανευθυνότητας

Στέργιος Καλπάκης, 2024-05-25

Άλλοτε πολέμιοι της Συμφωνίας, σήμερα ομνύουν στην τήρησή...

Ισχυρή προοδευτική λύση διακυβέρνησης απέναντι στη ΝΔ

Ισχυρή προοδευτική λύση διακυβέρνησης απέναντι στη ΝΔ

2024-05-21

Θεωρώ ότι υπάρχει κοινωνικό αίτημα του προοδευτικού κόσμου...

Σωτήρης Βαλντέν

Η Βόρεια Μακεδονία και τα όρια της πολιτικής της ισχύος

Σωτήρης Βαλντέν, 2024-05-26

Εν μέσω πολλαπλών διεθνών και περιφερειακών κρίσεων, μερικές...

Νίκος Κοτζιάς

H σημασία της συμφωνίας των Πρεσπών

Νίκος Κοτζιάς, 2024-05-19

Η συμφωνία των Πρεσπών έλυσε έναν γόρδιο δεσμό με θάρρος....

Θόδωρος Τσίκας

Το καλό κλίμα είναι θετικό, αλλά χρειάζεται και επίλυση

Θόδωρος Τσίκας, 2024-05-13

Η συνάντηση Ερντογάν-Μητσοτάκη στην Άγκυρα πήγε θετικά,...

Είναι επείγουσα ανάγκη να υπερασπιστούμε την Συμφωνία των Πρεσπών

Νίκος Κοτζιάς, 2024-05-05

Ας κινητοποιηθούμε όλοι για να υπερασπιστούμε την Συμφωνία...

Γιάννης Βούλγαρης

Μια επέτειος για 70+ ή μια υπόμνηση;

Γιάννης Βούλγαρης, 2024-04-20

...Στις ιστορικά σημαδιακές μέρες όπως η αυριανή, επαναλαμβάνουμε...

Ο ιπτάμενος δίσκος

Παύλος Τσίμας, 2024-05-18

Τι είναι η μεταπολίτευση; Μια εορταστική στιγμή, εκείνο...

Γιατί ανεβαίνει η ακροδεξιά;

Παύλος Τσίμας, 2024-04-27

Που είναι πιθανότερο να συναντήσει κανείς μετανάστες στον...

Όχι κύριε Νετανιάχου

Όχι κύριε Νετανιάχου

2024-04-26

Ο γερουσιαστής και ακτιβιστής Μπέρνι Σάντερς, (την ώρα που...

Τα τανκς με τα γαρίφαλα

Γιώργος Καπόπουλος, 2024-04-26

Πριν από πενήντα χρόνια η Λισαβόνα μόλις ξυπνούσε και όσοι...

×
×