Η πασοκοποίηση δεν έχει καμία σχέση με τη διεύρυνση

Κώστας Ζαχαριάδης, Συνέντευξη στη Γ. Σαδανά, Νέα σελίδα, Δημοσιευμένο: 2019-12-08

Στον απόηχο των εξελίξεων στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, ο ίδιος υπενθυμίζει ότι «ο Τσίπρας άφησε ενεργά εργαλεία, όπως οι κυρώσεις», ενώ εξηγεί πως «πρέπει να σκεφτούμε επίσης το πού και για ποιο λόγο πρέπει η Ελλάδα να ξοδεύει πολιτικό κεφάλαιο και πού χρειάζεται να κλείνει μέτωπα και διαμάχες».

Αναφορικά με την πρόταση του Κινήματος Αλλαγής για σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, ο κ. Ζαχαριάδης απαντά πως «ό,τι άλλο κριθεί αναγκαίο εμείς δεν έχουμε πρόβλημα ούτε να το προτείνουμε ούτε να το αποδεχτούμε», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο, αλλά στρέφει τα βέλη του κατά της κυβέρνησης της ΝΔ, καθώς «επαληθεύει», λέει, «για ακόμη μια φορά ότι έχει σε δεύτερη μοίρα τα συμφέροντα της πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας», με αφορμή το κοινωνικό μέρισμα.

Κληθείς να σχολιάσει τη διαδικασία διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ, ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστηρίζει ότι «η πασοκοποίηση είναι συνυφασμένη με τη δεξιά στροφή του ΠΑΣΟΚ και την πρόσδεσή του στις πολιτικές του νεοφιλελευθερισμού και της συγκυβέρνησης με τη ΝΔ», σε αντιδιαστολή με τον ΣΥΡΙΖΑ, που «είναι ο κύριος πυλώνας της δημοκρατικής παράταξης στη χώρα μας, αυτό αποφάσισε ο ελληνικός λαός, αυτό πρέπει να σεβαστούμε και να αναλάβουμε τις μεγάλες ευθύνες μας», καταλήγει.

Πώς αποτιμάτε τις πρόσφατες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις; Θεωρείτε ότι η τουρκική προκλητικότητα έχει ξεπεράσει κάθε όριο;

Η τουρκική προκλητικότητα και επιθετικότητα απαιτεί αυστηρότητα και αποφασιστικότητα από την πλευρά μας, διεύρυνση των διπλωματικών και πολιτικών μας ερεισμάτων και επιχειρησιακή ετοιμότητα. Ωστόσο, μέχρι σήμερα αυτό που βλέπουμε από την κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι ότι ακολουθεί μια πολιτική παθητικού παρατηρητή. Χρειαζόμαστε εθνική στρατηγική και συμμαχίες, να επανέλθουμε ως Ελλάδα στο πλαίσιο της πολυδιάστατης και ενεργητικής πολιτικής, να πιέσουμε για εφαρμογή και των κυρώσεων κατά της Τουρκίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Οι κυρώσεις είναι ένα σημαντικό και ισχυρό εργαλείο που παρέλαβε η κυβέρνηση Μητσοτάκη από τον Αλέξη Τσίπρα, μπορεί και πρέπει να το αξιοποιήσει.

Εάν η κυβέρνηση κινηθεί δυναμικά προς αυτή την κατεύθυνση, θα έχει τη στήριξή μας και τη συμβολή μας για κοινό, αποφασιστικό μέτωπο κατά της τουρκικής επιθετικότητας. Πρέπει να σκεφτούμε επίσης το πού και για ποιο λόγο πρέπει η Ελλάδα να ξοδεύει πολιτικό κεφάλαιο και πού χρειάζεται να κλείνει μέτωπα και διαμάχες.

Μετά το Κίνημα Αλλαγής, και ο ΣΥΡΙΖΑ διατύπωσε αίτημα σύγκλησης του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών. Θα επιμείνετε και ποιες άλλες ενέργειες θεωρείτε ότι πρέπει να γίνουν στην ίδια κατεύθυνση;

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να γίνει Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής και θα συνεδριάσει τις επόμενες μέρες. Ο,τι άλλο κριθεί αναγκαίο εμείς δεν έχουμε πρόβλημα ούτε να το προτείνουμε ούτε να το αποδεχτούμε. Ωστόσο, αυτό δεν αρκεί, καθώς πρέπει η ίδια η κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλίες, να σταματήσει να είναι υποτονική στις διεθνείς αντιδράσεις της.

Πιστεύουν η ΝΔ και η κυβέρνησή της ότι επειδή έβαλαν γραβάτα θα έχουν καλύτερη μεταχείριση από τους ομοϊδεάτες τους, αλλά είναι άλλος ένας μύθος που καταρρέει. Η ενεργητική πολιτική, η διεύρυνση των διπλωματικών ερεισμάτων και η αποφασιστικότητα σε επίπεδο ρητορικής, πολιτικών ελιγμών και αποφάσεων είναι κρίσιμα εργαλεία που πρέπει να αξιοποιήσει η κυβέρνηση, έστω και καθυστερημένα.

Ο Τσίπρας άφησε ενεργά εργαλεία, όπως οι κυρώσεις. Η σημερινή κυβέρνηση πρέπει να αξιοποιήσει αυτά τα ευρωπαϊκά εργαλεία πίεσης προς την Τουρκία. Η στρατηγική του κατευνασμού δεν είναι μόνο αδιέξοδη, μπορεί να αποδειχτεί και επικίνδυνη και επιζήμια. Και πρέπει επίσης να θυμάται η ΝΔ ότι όσοι φορούν την προβιά του εθνικισμού μόνο κακό κάνουν στις εθνικές μας υποθέσεις.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη διανομή κοινωνικού μερίσματος το επόμενο διάστημα. Αισθάνεστε ότι δικαιώνεστε από αυτή την εξέλιξη;

Η κυβέρνηση της ΝΔ επαληθεύει για μια ακόμα φορά ότι έχει σε δεύτερη μοίρα τα συμφέροντα της πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας. Το οξύμωρο είναι ότι η ΝΔ κατηγορούσε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ότι δίνει «ψίχουλα» προς την κοινωνία, όταν το 2016 το μέρισμα ήταν 629 εκατ. ευρώ, αφορούσε σε 1,6 εκατ. δικαιούχους και θεωρήθηκε μονομερής ενέργεια, το 2017 το ύψος του κοινωνικού μερίσματος που δώσαμε ήταν 700 εκατ. ευρώ και αφορούσε σε 3,5 εκατ. δικαιούχους, ενώ το 2018 ήταν 800 εκατ. ευρώ και αφορούσε σε 3,7 εκατ. δικαιούχους.

Σήμερα ο κ. Μητσοτάκης «πανηγυρίζει» γιατί θα δώσει μέρισμα σε μόλις 200.000 δικαιούχους ύψους 175 εκατ. ευρώ, με τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ να λιβανίζουν από το πρωί μέχρι το βράδυ την κυβέρνηση για το πόσο ωραία και καλά τα κάνει όλα.

Η αλήθεια είναι ότι μας προβληματίζει ιδιαίτερα η μεροληπτική για την κοινωνία πολιτική της κυβέρνησης. Μας προβληματίζει γιατί ασκεί μια αντιλαϊκή πολιτική και φέρνει εκ νέου μεγάλα κοινωνικά στρώματα ενώπιον νέων οικονομικών δυσκολιών, νέων προβλημάτων, τα οποία προσπαθήσαμε με κόπο να αντιμετωπίσουμε τα προηγούμενα χρόνια. Στο κοινωνικό και οικονομικό πεδίο κάνουμε μεγάλα βήματα προς τα πίσω.

Η διήμερη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία επανέφερε στο προσκήνιο τις διαφορετικές οπτικές απέναντι στη διεύρυνση. Η «πασοκοποίηση» σχηματοποιεί τελικά τη μετατόπισή σας προς το Κέντρο;

Το έχω τονίσει επανειλημμένως στο παρελθόν, θα το τονίσω και πάλι: η πασοκοποίηση είναι συνυφασμένη με τη δεξιά στροφή του ΠΑΣΟΚ και την πρόσδεσή του στις πολιτικές του νεοφιλελευθερισμού και της συγκυβέρνησης με τη ΝΔ. Η πασοκοποίηση δεν έχει καμία σχέση με τη διεύρυνση που επιχειρούμε.

Αυτό στο οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ στοχεύει είναι στη διεύρυνση των συμμαχιών του και στην εμβάθυνση των θέσεων, της στόχευσης και του προγράμματός του, στο «άνοιγμα» προς την κοινωνία ώστε να αντιστοιχίσουμε τον εκλογικό με τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ.

Η ανταπόκριση και ο ενθουσιασμός της κοινωνίας στο εγχείρημα αυτό μας γεννούν αισιοδοξία. Εχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας, είναι μια μακρά πορεία μέχρι το συνέδριο, όπου θέλουμε τα μέλη μας ενεργά συμμέτοχα, διαμορφωτές της πολιτικής μας και συνοδοιπόρους στο όραμά μας για τον τόπο.

Σε αυτή την πορεία εμβάθυνσης και διεύρυνσης δεν χωράνε καπετανάτα, αλλά πρέπει όλοι να συμβάλλουμε εποικοδομητικά και συλλογικά για την αποκρυστάλλωση του πλούτου των θέσεων και ιδεών μας, ώστε να συνεχίσουμε τη μεγάλη προσπάθεια για τον μετασχηματισμό της χώρας και τη νίκη στις επόμενες εκλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο κύριος πυλώνας της δημοκρατικής παράταξης στη χώρα μας, αυτό αποφάσισε ο ελληνικός λαός, αυτό πρέπει να σεβαστούμε και να αναλάβουμε τις μεγάλες ευθύνες μας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει επανειλημμένα αναφερθεί στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών αλλά και συγκρότησης «προοδευτικής συγκυβέρνησης». Είναι μια τέτοια κυβέρνηση εφικτή και σε ποιες πολιτικές δυνάμεις αφορά, κατά τη γνώμη σας;

Αφορά σε όλους όσοι αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικοί και έχουν την πολιτική αντοχή και υπομονή να ξεκινήσουν μια αναλυτική προγραμματική συζήτηση για την επόμενη μέρα της χώρας. Συμφωνώ απολύτως με την άποψη αυτή, δίνει απάντηση στη σημερινή οπισθοδρόμηση και δημιουργεί προοπτική για τη χώρα και την πρόοδό της.

Δουλεύουμε για να διαμορφώσουμε την απάντηση που απαιτεί η νέα εποχή, με μαχητικότητα και αποφασιστικότητα, γνωρίζοντας ότι στην πολιτική όλα είναι πιθανά. Προετοιμαζόμαστε για κάθε ενδεχόμενο, για κάθε πιθανή εξέλιξη. Αν γίνουν όμως αύριο εκλογές, ο κ. Μητσοτάκης ξέρει ότι την επόμενη μέρα όλα θα είναι ανοιχτά, τα μπόνους δεν θα μπορούν να φτιάξουν κυβερνήσεις μειοψηφίας, οι οποίες, ελέω εκλογικού νόμου, βαφτίζονται «ισχυρές, αυτοδύναμες κυβερνήσεις», γι’ αυτό πιστεύω ότι δεν θα το τολμήσει.

Άρθρα/ Πολιτική

Αντώνης Λιάκος

Ποια ιστορία θα μας πει;

Αντώνης Λιάκος, 2023-10-01

Πολιτικός ρεαλισμός με ακροδεξιά ρητορική

Λευτέρης Παπαγιαννάκης, 2023-09-30

Θεόφιλος Ξανθόπουλος

Το στοίχημα της επόμενης ημέρας

Θεόφιλος Ξανθόπουλος, 2023-09-21

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Ανανέωση με πολιτικά χαρακτηριστικά

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2023-09-01

«Να σηκώσουμε τείχος απέναντι στον λαϊκισμό και στα άκρα»

Μαρία Βασιλείου, 2023-10-01

Ο Επιθεωρητής

Παύλος Τσίμας, 2023-09-23

Επιστρέφει η Τουρκία του Ερντογάν στη Δύση;

Γιώργος Καπόπουλος, 2023-09-06

Με φόντο την ολόμαυρη Θράκη

Παντελής Μπουκάλας, 2023-09-05

ΣΥΡΙΖΑ: η δύσκολη επόμενη μέρα

Τάσος Παππάς, 2023-09-04

Ακόμη μία πληγή

Πάσχος Μανδραβέλης, 2023-09-02

Γιάννης Βούλγαρης

Νέες γέφυρες πάνω από παλαιά τείχη;

Γιάννης Βούλγαρης, 2023-09-02

Γιώργος Γιαννουλόπουλος

Το βραχυπρόθεσμο και το μακροπρόθεσμο

Γιώργος Γιαννουλόπουλος, 2023-09-02

×