Αναποτελεσματικός ο φράχτης

Γιάννης Μουζάλας, Η Καθημερινή, Δημοσιευμένο: 2019-12-10

O ποταμός Εβρος έχει μήκος 168 χιλιομέτρων. Ο φράχτης έχει στηθεί στο σημείο όπου είναι στεριά και έχει μήκος 12,5 χιλιομέτρων, μια περιοχή από την οποία έτσι αλλιώς δεν είχαμε ροές. Σε κάθε περίπτωση, έχει καλυφθεί όλο το τμήμα της ξηράς και αν απομένει κάποιο σημείο είναι πολύ μικρό και άνευ ιδιαίτερης σημασίας όσον αφορά το πέρασμα. Επί υπουργίας μου, με κλιμάκιο του στρατού και της αστυνομίας ταξίδεψα κατά μήκος όλου του ποταμού δύο φορές έτσι ώστε να έχω εποπτεία και εικόνα όλης της περιοχής και να γνωρίζω τι ακριβώς έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Κατά μήκος του ποταμού δεν μπορεί να φτιαχτεί φράχτης όπως ίσως κάποιοι διατείνονται ή ελπίζουν, γιατί ισχύουν κανόνες ανάλογοι με αυτούς του δικαίου της θάλασσας. Δηλαδή, διαπλέοντας τον ποταμό από τη μέση και μετά θεωρείται ότι βρίσκεσαι επί ελληνικού εδάφους –και το αντίστροφο– και άρα οι ελληνικές αρχές είναι υποχρεωμένες να κάνουν τα δέοντα. Πέραν του ότι είναι ανέφικτο τεχνικά να δημιουργηθεί φράχτης σε τόσο μεγάλη έκταση, είναι λοιπόν και αναποτελεσματικό, είναι σαν να λέμε ότι θα βάλουμε φράχτη στις ακτές της Μυτιλήνης. Είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι ο Εβρος στρατιωτικά είναι απροσπέλαστος σε οποιονδήποτε στρατιωτικό εχθρό αλλά με βάση το διεθνές δίκαιο δεν μπορεί να υπάρξει αποτροπή προσφύγων και μεταναστών που επιχειρούν να περάσουν το ποτάμι.

Ο φράχτης στον Εβρο έχει σαφώς ιδεολογικό πρόσημο. Πρόκειται για μια προπαγάνδα που έχει στόχο την επίδειξη ισχύος χωρίς όμως να φέρνει αποτελέσματα απτά, και βέβαια χωρίς να δίνει λύση στο πρόβλημα. Δεν μπορούν να αποτρέψουν τις ροές παρά μόνο εφόσον υπάρχει επικοινωνία και συνεργασία με την απέναντι πλευρά έτσι ώστε να σταματούν τις βάρκες πριν ξεκινήσουν.

Πολλές φορές τους τελευταίους πέντε μήνες η κυβέρνηση έχει διακηρύξει ότι σφράγισε τα σύνορα, όμως την ίδια στιγμή όχι μόνο δεν σταμάτησαν οι ροές αλλά έχουν αυξηθεί. Πρόκειται για εξαγγελίες που προκαλούν θυμηδία σε όσους βρίσκονται στις περιοχές και γνωρίζουν από πρώτο χέρι τι συμβαίνει. Θα πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες για συνεργασία με τις τουρκικές αρχές ώστε να σταματούν οι Τούρκοι όσους προσπαθούν να περάσουν από τον Εβρο πριν καν ξεκινήσουν.

Άρθρα/ Πολιτική

Ο Επιθεωρητής

Παύλος Τσίμας, 2023-09-23

Θεόφιλος Ξανθόπουλος

Το στοίχημα της επόμενης ημέρας

Θεόφιλος Ξανθόπουλος, 2023-09-21

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Ανανέωση με πολιτικά χαρακτηριστικά

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2023-09-01

Με φόντο την ολόμαυρη Θράκη

Παντελής Μπουκάλας, 2023-09-05

Επιστρέφει η Τουρκία του Ερντογάν στη Δύση;

Γιώργος Καπόπουλος, 2023-09-06

ΣΥΡΙΖΑ: η δύσκολη επόμενη μέρα

Τάσος Παππάς, 2023-09-04

Ακόμη μία πληγή

Πάσχος Μανδραβέλης, 2023-09-02

Γιάννης Βούλγαρης

Νέες γέφυρες πάνω από παλαιά τείχη;

Γιάννης Βούλγαρης, 2023-09-02

Γιώργος Γιαννουλόπουλος

Το βραχυπρόθεσμο και το μακροπρόθεσμο

Γιώργος Γιαννουλόπουλος, 2023-09-02

Πολιτικοί του Ιnstagram

Αλέξης Παπαχελάς, 2023-08-30

Γιώργος Σταθάκης

Η μάχη της ΝΔ για την ίδρυση ιδιωτικής Πανεπιστημιακής «παιδείας»

Γιώργος Σταθάκης, 2023-08-28

«Μην ξεχνάτε, στις εκλογές πήραμε 40 και κάτι τοις εκατό»

Τάσος Παππάς, 2023-08-27

×